2009(S1) - Homer, Ilíada i Odissea


Llegiu el text següent, en què es fa esment del poeta Homer.

Tot just havien passat dos o tres dies quan em vaig acostar fins i tot al poeta Homer, ja que ambdós estàvem sense fer res. Li ho anava preguntant tot i també d'on era, car, li vaig dir, entre nosaltres encara avui això és tema de debat. Em va dir que ni ell mateix ignorava que uns creuen que és de Quios, uns altres d'Esmirna i molts de Colofó. Tanmateix, ell deia que era de Babilònia... Quan em va haver con­testat tot això, aleshores li vaig preguntar per què havia posat al principi del seu poema la còlera i ell em va dir que li havia sortit així, sense proposar-s'ho. També desitjava saber si havia escrit l'Odissea abans que la Ilíada, com diuen molts, però ell ho negà. D'altra banda, vaig saber de seguida que no era cec, com molts diuen d'ell, ja que hi veia, de manera que no em va caler preguntar-li-ho.

(Llucià, Històries verídiques, 2, 20)

  • Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) tenint en compte les qüestions següents.
  • Què sabem exactament de la vida d'Homer?
  • A què es refereix quan diu havia posat al principi del seu poema la còlera?
  • Expliqueu la relació argumental entre la Ilíada i l'Odissea.


Sobre Homer no sabem res amb exactitud, ni tan sols si va existir. Les notícies que en tenim són més llegendàries que històriques, malgrat que ja des de l'antiguitat se'l considerava el primer i més important poeta grec. Sobre el seu lloc de naixement, tal com diu Llucià, són moltes les ciutats gregues que volien tenir el privilegi de ser-ho, to i que potser Quios es la que més sona. Pel que fa a l'època, tot i la diversitat d'opinions dels historiadors, sembla que la data que gaudeix de més consens és el segle VIII aC. La tradició diu que era cec, fet que potser s'ha de posar en relació amb el seu nom.

La Ilíada, el primer dels dos grans poemes èpics que esmenta Llucià atribuïts a ell, comença amb una invocació a la Musa per tal que el poeta pugui cantar la còlera d'Aquil·les, el tema d'aquesta epopeia que relata els dies de la guerra de Troia que l'heroi grec va retirar-se del combat ofès per Agamèmnon i el seu retorn per venjar la mort del seu amic Pàtrocle. El final de la guerra, però, no és relatat en aquest poema, sinó que en tenim coneixement per l'esment que se'n fa a l'Odissea, l'altra gran epopeia homèrica que explica el llarg i difícil retorn d'Ulisses a la seva pàtria després de la guerra.

Lorem ipsum

Lorem ipsum