Recull de preguntes 5 - Exercici de cultura - Redacció sobre un tema - Literatura

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Grec (autoformació IOC)
Llibre: Recull de preguntes 5 - Exercici de cultura - Redacció sobre un tema - Literatura
Imprès per: Usuari convidat
Data: dimarts, 7 de maig 2024, 21:42

2009(S1) - Homer, Ilíada i Odissea


Llegiu el text següent, en què es fa esment del poeta Homer.

Tot just havien passat dos o tres dies quan em vaig acostar fins i tot al poeta Homer, ja que ambdós estàvem sense fer res. Li ho anava preguntant tot i també d'on era, car, li vaig dir, entre nosaltres encara avui això és tema de debat. Em va dir que ni ell mateix ignorava que uns creuen que és de Quios, uns altres d'Esmirna i molts de Colofó. Tanmateix, ell deia que era de Babilònia... Quan em va haver con­testat tot això, aleshores li vaig preguntar per què havia posat al principi del seu poema la còlera i ell em va dir que li havia sortit així, sense proposar-s'ho. També desitjava saber si havia escrit l'Odissea abans que la Ilíada, com diuen molts, però ell ho negà. D'altra banda, vaig saber de seguida que no era cec, com molts diuen d'ell, ja que hi veia, de manera que no em va caler preguntar-li-ho.

(Llucià, Històries verídiques, 2, 20)

  • Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) tenint en compte les qüestions següents.
  • Què sabem exactament de la vida d'Homer?
  • A què es refereix quan diu havia posat al principi del seu poema la còlera?
  • Expliqueu la relació argumental entre la Ilíada i l'Odissea.


Sobre Homer no sabem res amb exactitud, ni tan sols si va existir. Les notícies que en tenim són més llegendàries que històriques, malgrat que ja des de l'antiguitat se'l considerava el primer i més important poeta grec. Sobre el seu lloc de naixement, tal com diu Llucià, són moltes les ciutats gregues que volien tenir el privilegi de ser-ho, to i que potser Quios es la que més sona. Pel que fa a l'època, tot i la diversitat d'opinions dels historiadors, sembla que la data que gaudeix de més consens és el segle VIII aC. La tradició diu que era cec, fet que potser s'ha de posar en relació amb el seu nom.

La Ilíada, el primer dels dos grans poemes èpics que esmenta Llucià atribuïts a ell, comença amb una invocació a la Musa per tal que el poeta pugui cantar la còlera d'Aquil·les, el tema d'aquesta epopeia que relata els dies de la guerra de Troia que l'heroi grec va retirar-se del combat ofès per Agamèmnon i el seu retorn per venjar la mort del seu amic Pàtrocle. El final de la guerra, però, no és relatat en aquest poema, sinó que en tenim coneixement per l'esment que se'n fa a l'Odissea, l'altra gran epopeia homèrica que explica el llarg i difícil retorn d'Ulisses a la seva pàtria després de la guerra.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2001(S5) - Ilíada / Poesia èpica


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.


La va trobar al palau; feia un gran teixit, un mantell doble de porpra; hi brodava moltes lluites dels troians domapoltres i dels aqueus de túnica de bronze, que per culpa seva patien sota les mans d'Ares. Iris, la de peus lleugers, es posà al seu costat i li digué:

—Vine aquí, benvolguda núvia, perquè vegis les prodigioses gestes dels troians domapoltres i dels aqueus de túnica de bronze, els quals anaven els uns contra els altres conduint per la plana Ares, font de moltes llàgrimes, desitjosos de la guerra mortífera. Ara ells estan asseguts en silenci, i la guerra s'ha aturat. Repenjats en els escuts, han plantat les llances al seu costat. Després Alexandre i Menelau, favorit d'Ares, lluitaran per tu amb les llargues llances; i d'aquell que guanyi seràs anomenada esposa estimada.

Homer, Ilíada, 3, 125-138)

  • Amb quina dona parla la deessa Iris?
  • Per què l'escena té lloc a Troia?
  • Com hi ha arribat aquella dona?
  • Qui són Alexandre i Menelau?
  • Per què lluitaran per ella?
  • Per què Ares és font de moltes llàgrimes?
  • A quin gènere pertany aquesta obra? 
  • En coneixeu alguna altra atribuïda al mateix autor? 
  • Expliqueu algunes característiques, formals i de contingut, pròpies d'aquest gènere literari.


Iris parla amb Hèlena d'Esparta, que ara és a Troia perquè hi ha arribat raptada per Alexandre o Paris. Aquest és un príncep troià que va fer de jutge en el judici sobre la bellesa de les tres deesses. Va preferir Afrodita per davant d'Hera i d'Atena. Afrodita li havia promès com a regal la dona més bella del món, Hèlena d'Esparta, i el príncep troià l'aconseguí, faltant a les lleis de l'hospitalitat que li havia ofert Menelau, rei d'Esparta i espòs legítim d'Hèlena, en rebre'l al seu palau. En combat singular hauran de lluitar ambdós herois a fi de decidir amb qui dels dos ha de romandre Hèlena. Ares és el déu de la guerra i per això li escau l'epítet font de moltes llàgrimes, per les moltes afliccions, angoixes i morts que comporta la guerra.

La Ilíada pertany a la poesia èpica. Una altra obra atribuïda també a Homer és l'Odissea. En aquests poemes, l'aede celebrava les gestes dels herois del passat com a model per al públic que els sentia. Eren poemes de composició i de difusió oral que l'aede improvisava, en el moment mateix de la seva execució al casal nobiliari o davant del poble, a partir del seu coneixement d'una sèrie de temes i motius tradicionals (els diversos cicles de llegendes, les distintes nissagues d'herois, la lliuta, la preparació per al combat, ...). Ajudava a aquest tipus de poesia oral també la forma: es tracta de poesia feta en hexàmetres i recolzada en la dicció formular; és a dir, els versos eren compostos sobre la base de diverses clàusules mètriques, fetes a partir de la repetició de determinades estructures en què es combinava, per exemple, els epítets amb els substantius, o en les que determinades estructures sintàctiques (el verb, el subjecte...) ocupaven sempre la mateixa posició dins del vers. L'hexàmetre era un vers de sis unitats mètriques i cadascuna d'aquestes unitats estava formada per un metre dactílic (la successió d'una síl·laba llarga i dues de breus) o per un espondeu (la successió de dues síl·labes llargues), equivalents des del punt de vista de la quantitat mètrica.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2003(S2) - Poesia èpica / Odissea


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.


Conta'm, Musa, les accions d'aquell home astut, que va anar errant durant molt de temps, després d'haver destruït la sagrada ciutadella de Troia. Va veure les ciutats de molts homes i en va conèixer la seva manera de ser. Per la mar, ell va patir moltes penalitats en el seu ànim, lluitant per la seva vida i pel retorn dels seus companys.

(Homer, Odissea, 1.1-5)

  • A quin gènere pertany el text?
  • És habitual en aquest gènere que, al començament, el poeta invoqui la Musa?
  • Per què?
  • A quin home es refereix el text?
  • Doneu algun exemple de la seva astúcia.
  • Quant de temps va anar errant?
  • Va aconseguir salvar la vida i la dels seus companys i tornar a la pàtria?
  • Narreu breument una de les seves aventures en la que va ser ajudat per un déu.


El text pertany a la poesia èpica i habitualment l'aede, el poeta de la poesia èpica, s'adreça a la Musa, a la divinitat de la poesia, perquè inspiri el seu cant. D'aquesta manera el poeta vol romandre en un segon terme i presentar-se davant del seu auditori només com un transmissor del que la divinitat vol comunicar als homes.

El text es refereix a Ulisses, l'heroi de l'astúcia per excel·lència. Com exemple de la seva astúcia es pot referir l'episodi del Ciclop. En el camí de retorn cap a Ítaca, Ulisses, arriba en una illa on habita un feréstec Ciclop, un gegant d'un sol ull, fill de Posidó. El Ciclop fa presoners Ulisses i els seus companys, però l'astut heroi s'empesca una estratègia per poder escapar. De primer emborratxa el Ciclop donant-li de beure una beguda que el Ciclop desconeixia: vi, que aquí representa la civilització, el conreu, enfront de la vida primitiva del salvatge gegant, que es dedica al pastoreig i només viu dels aliments que, espontània, li proporciona la natura. Ulisses, quan el Ciclop queda emdormiscat pels efectes del vi, l'orba del seu únic ull, i aleshores fa que els seus companys es lliguin al ventre de les ovelles que cada dia surten de la cova del gegant per pasturar. D'aquesta manera aconseguiran també ells sortir d'allí. 

Ulisses va anar errant durant deu anys des de la sortida de Troia abans de retornar a la seva pàtria, on va arribar, gràcies a l'ajut dels feacis, havent perdut els seus companys.

Un dels episodis de l'Odissea on es percep clarament l'ajut de la divinitat ocupa un paper primordial en el desenvolupament narratiu del poema. Es tracta de l'arribada i estada d'Ulisses al país dels feacis, on, precisament, Ulisses recupera la seva identitat heroica a partir del relat que sent de boca de l'aede del palau feaci. És la deessa Atena, protectora absoluta d'Ulisses al llarg de tot el seu periple, la que disposa l'anada de la princesa Nausíca a la vora del mar per preparar el seu aixovar nupcial i allí descobrir desvalgut el cos nàufrag d'Ulisses. La intervenció de Nausica conduint Ulisses a la presència del seu pare i rei de Feàcia serà definitiva perquè l'heroi pugui retornar a Ítaca.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2013(S1) - El teatre - Les representacions teatrals


En la imatge següent veiem uns actors de teatre preparant-se per a la representació.



A partir d'aquesta imatge, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre les característiques de les representacions teatrals a la Grècia antiga en què respongueu a les qüestions següents.

  • Quan, on i en quines ocasions s'esdevenien?
  • Hi havia diferents tipus de representacions?
  • Descriviu-los breument.
  • Respecte als actors, quants n'hi havia, i com es caracteritzaven?
  • Què conservem del teatre grec?


Les representacions teatrals tenien lloc als teatres, llocs per "contemplar" durant les festes religioses. Podem parlar de dos tipus de representacions: les tragèdies i les comèdies.

La tragèdia és una creació de la ciutat d'Atenes durant el segle V aC Podem dir, doncs, que la tragèdia va néixer, es va desenvolupar i va morir a Atenes al segle V. Els tres autors més importants són Èsquil (Set contra Tebes, Suplicants, Perses, Prometeu encadenat i la trilogia anomenada Orestea), Sòfocles (Edip rei, Edip a Colona, Antígona, Àiax, Electra, etc.) i Eurípides (Medea, Bacants, Ifigenia a Aulis, Electra, etc.). Les representacions d'aquestes obres tenien lloc durant les Grans Dionísies que celebraven el déu Dionís, déu del vi. Posen en escena històries conegudes pel públic que fan referència al passat mític o històric de les ciutats amb l objectiu de "discutir en escena" els temes importants de la mateixa en paral·lel amb la ekklesía i provocar la kátharsis, o purificació dels sentiments de l'espectador a través del terror i de la pietat que sent quan s'identifica amb allò que pateix el protagonista.

En un principi hi actuaven dos actors (obres d Èsquil), més tard tres (Sòfocles i Eurípides), i solament homes, que representaven tots els personatges, i un cor, un grup de persones, primer dotze, després quinze.

Els actors utilitzaven màscares que facilitaven reconèixer els personatges, d'una banda, i, d'una altra, que la veu dels actors es dirigís cap el públic gràcies a la forma de la boca, i també coturns, unes sabates elevades, per sobresortir dels components del cor.

A escena trobem l'enkýklema, una mena de plataforma giratòria que permetia tenir dos fons d'escena, i a partir d Eurípides el deus ex machina, una grua que portava o treia d'escena un personatge.

La comèdia, els representants més importants de la qual són Aristòfanes i Menandre, té una estructura similar a la de la tragèdia, però hi ha un cant especial del cor, la paràbasi, en el qual els membres del cor s'adrecen al públic i li ofereixen una interpretació d'actualitat de la peça, que, per altra banda, toca temes del present i quotidians i no històrics o mitològics. Les comèdies es representaven durant les festes Lenees en honor de Dionís Leneu i en el cinquè dia de les Grans Dionísies.

Aristòfanes crea comèdies que caricaturitzen personatges de la vida de la ciutat, com Sòcrates a Els núvols, o que presenten solucions còmiques als grans problemes de la ciutat, com la guerra a Lisístrata o el govern a les Assembleistes. Posa en escena les tensions d una manera deformada i proposa unes solucions que van contra totes les convencions.

Altres obres que conservem del mateix autor són Les granotes, Les aus, Les vespes, La pau, Els cavallers.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2009(S3) - Teatre / Dionís/ Representacions teatrals


La fotografia següent correspon al teatre de Dionís, a Atenes.



A partir d'aquesta imatge, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Quines parts tenia un teatre grec?
  • A quina divinitat estaven dedicades les representacions dramàtiques? 
  • Quins són els atributs d'aquesta divinitat?
  • Quina mena d'obres es representaven als teatres grecs? 
  • Exposeu breument les característiques dels gèneres literaris vinculats al teatre.
  • Anomeneu dos autors dramàtics i el títol d'una obra de cadascun d'ells.


El teatre grec era un espai circular envoltat d'unes grades o ἕδρα que a partir del segle IV aC van ser de pedra, construïdes aprofitant el pendent dels turons. L'orquestra (ὀρχήστρα) era una pista de sorra de forma circular delimitada per les grades. El cor hi dansava, girant a l'entorn del seu director, el corifeu, que n'era la veu: era la veritable escena. La pàrode (πάροδος) i l'èxode (ἔξοδος) eren les dues rampes per les quals els actors accedien a l'orquestra i en marxaven respectivament. L'escena (σκηνή) era un edifici de fusta que tancava l'orquestra i que servia per als canvis de roba dels actors. De seguida va ser integrat a l'àrea de representació com a decorat fix, amb columnes, estàtues i relleus. 

Les representacions dramàtiques estaven dedicades a Dionís, déu del vi i la disbauxa. En l'origen de les representacions tràgiques hi ha, probablement, el sacrifici d'un boc (τράγος) en honor del déu, mot del qual derivaria la paraula τραγῳδία. També ritual ha de ser l'origen de la comèdia, relacionada amb els κῶμοι o processons en honor del déu. 

Als teatres, però, les tragèdies i les comèdies es presentaven en contextos diferents. De fet, a Atenes, era a les Grans Dionísies que se celebraven els festivals de tragèdia, i els autors hi presentaven les seves obres a concurs. Eren presentades en trilogies i acabaven amb la representació d'un drama satíric. És en aquests festivals que Èsquil, Sòfocles i Eurípides van presentar al públic les seves obres, tot i que de triologia sencera només conservem l'Orestea (o Orestíada) del primer. Quant a les comèdies, es presentaven a concurs a les Lenees, també en honor de Dionís, però en una altra època de l'any. El màxim exponent de la tragèdia àtica és Aristòfanes, del qual conservem nombrosos títols, com Lisístrata, Els núvols, Les vespes, etc.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2011(S1) - Teatre / Tragèdia / Festivals dramàtics


En la imatge següent es mostra el déu Dionís, en honor del qual se celebraven els festivals dramàtics grecs.



A partir d'aquesta imatge, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre les característiques dels festivals dramàtics, tenint en compte les qüestions següents.

  • L'organització dels festivals
  • Les festivitats que se celebraven al voltant de les representacions
  • Els edificis on es representaven les obres
  • Els orígens de la tragèdia
  • L'estructura de la tragèdia


A la Grècia clàssica els espectacles dramàtics estaven directament relacionats amb festivitats religioses dedicades a Dionís, déu del vi i de l'alteritat: les comèdies es representaven durant les festes anomenades Lenees i durant les Dionisíaques, festivitat en què també es celebraven els certàmens de tragèdia. Tot i que es coneixen molt pocs detalls sobre els rituals religiosos duts a terme en aquestes festes, no hi ha dubte que les pròpies representacions teatrals formaven part del ritu, ja que l'altar del déu tenia un lloc central en el teatre. En tant que festivitat col·lectiva de la polis, eren organitzades per l'arcont epònim, que era l'encarregat de triar els tres ciutadans més rics de la ciutat, els quals sufragaven les despeses de l'organització a mode de litúrgia, o impost especial.

Les peces es representaven als teatres, exemples dels quals poden ser vistos encara a la pròpia Atenes, a Dodona o a Epidaure, entre molts d'altres. L'estructura general d'aquestes construccions es dividia en les grades pel públic (koîlon), la plataforma on els actors representaven el seu paper (proskénion), al darrera d'aquesta la part per ubicar els decorats (skené), les entrades del cor i dels actors (párodoi), i la zona on se situava el cor (orkhéstra). Precisament les teories més acceptades sobre l'origen de la tragèdia fan derivar aquest gènere, seguint Aristòtil, dels cants corals del ditirambe, un cant coral en honor a Dionís, que va anar adquirint l'estructura característica d'època clàssica que van anar construint les innovacions escèniques dels tres grans tràgics, Èsquil, Sòfocles i Eurípides, consistent en un pròleg on s'exposa la situació, una pàrodos o cant coral de l'entrada del cor, un cos dramàtic compost per fins a cinc episodis separats per uns cants lírics anomenats estàsims, i, finalment, un èxodos o conclusió de la peça.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2004(S3) - Representacions teatrals / Dionís / Tragèdia i comèdia


Llegiu el text següent, on Anacarsis, un bàrbar escita, explica a Soló com entén ell el teatre grec. 

Anacarsis: Ja els he vist, Soló, aquests tràgics i còmics que dius, si és que són els que em penso: els uns van calçats amb unes sabates altes i feixugues, i porten uns vestits de coloraines amb tires daurades, i a la cara hi duen una màscara molt grotesca, amb una gran boca oberta. Vociferaven molt i anaven d'un cantó a l'altre, encara no sé com poden fer-ho, calçats d'aquella manera. Crec, també, que aquella vegada la ciutat festejava Dionís. En canvi, els altres, els còmics, són més baixos que els tràgics, i caminen amb els peus a terra, tenen un aspecte més humà i no cridaven tant; només, la careta és encara més grotesca. Α més, amb ells tot el teatre reia, mentre que els altres, els més alts, tots els escoltaven tristos, car els compadien, em sembla, d'haver d'arrossegar aquells sabatots.

(Llucià, Anacarsis, 23)

A partir de les paraules d'Anacarsis, responeu, amb una redacció, les qüestions plantejades (200-300 paraules).

  • Com eren els espectacles dramàtics a la Grècia clàssica?
  • Quin va ser el seu origen?
  • Per què és esmentat Dionís en el text?
  • Digueu els atributs d'aquest déu i expliqueu la seva relació amb el teatre.
  • Quines són les principals diferències entre tragèdia i comèdia? Contesteu repetint i explicant, o esmenant, les paraules del text.


La descripció que fa Anacarsis del teatre s'ajusta força a com devien ser els espectacles dramàtics a la Grècia clàssica. El teatre té el seu origen en les festes en honor de Dionís, déu de la vinya i del vi, en què els fidels devien cantar i fins i tot representar algun episodi de la vida del déu, en processons o bé al voltant de l'altar que presidia l'escena. Probablement a l'altar s'hi sacrificava un boc, que en grec és diu tragos, mot del qual derivaria "tragèdia". Pel que fa a la comèdia, Aristòtil vincula el mot amb la paraula kômos. que vol dir "comparsa" o "processó", de manera que originàriament hauria estat un ritual on es feien cants en processó. En qualsevol cas, el naixement del teatre està íntimament relacionat amb la ciutat d'Atenes, on Pisístrat va instaurar el culte oficial de Dionís fent construir al peu de l'acròpolis un espai circular per tal que el cor pogués dansar. Així, a les Grans Dionísies, les festes del mes de març en honor del déu, ja s'hi va incloure de manera permanent la representació dramàtica. Tanmateix, el moment en que arribà al seu màxim esplendor va ser el segle V aC, en què els concursos teatrals esdevenen una institució absolutament democràtica, a la qual podien accedir tots els ciutadans i, fins i tot, els metecs. 

Hi havia festivals de tragèdia i festivals de comèdia per separat. En tots dos espectacles era fonamental el paper del cor, que cantava i ballava per l'orquestra. Ara bé, hi havia diferències importants entre l'una i l'altra. A les representacions de tragèdies, els actors portaven les sabates altes i feixugues de què parla Anacarsis, anomenades "coturns", que tenien la funció d'elevar els personatges per sobre del cor, i anaven vestits amb gran pompa, d'acord amb la dignitat dels herois que representaven. A les comèdies, en canvi, els actors estaven al mateix nivell que el cor i el seu vestuari sovint comprenia elements obscens i grotescos, escaients a personatges de la ciutat que eren ridiculitzats i parodiats en escena. Tant en un espectacle com en l'altre, els actors portaven màscares, i així podien interpretar més d'un personatge i, també, probablement les màscares contribuïen a potenciar-los la veu. Les màscares de la tragèdia, però, eren greus i serioses, mentre que les de la comèdia eren grotesques, com la resta del vestuari.

Els temes, evidentment, també eren diferents, ja que la tragèdia s'assortia dels mites tradicionals, mentre que la comèdia posava davant del públic personatges i fets de la vida de la ciutat.

Lorem ipsum

Lorem ipsum