Angle entre dos vectors

Si es fa coincidir l'origen de dos vectors lliures, definim l'angle entre els dos vectors com el més petit entre els dos angles que es formen (α i 360o-α)

Producte escalar

El producte escalar v amb fletxa dreta a sobre per u amb fletxa dreta a sobre  entre dos vectors  v amb fletxa dreta a sobre espai i espai u amb fletxa dreta a sobre és el nombre real que s'obté en fer les següents operacions:

envoltori caixa negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre negreta per negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre negreta igual obre barra vertical negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre tanca barra vertical negreta per obre barra vertical negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre tanca barra vertical negreta per negreta espai negreta c negreta o negreta s negreta espai negreta alfa fi envoltori  


 

Càlcul del producte escalar amb components

Si coneixem les components dels dos vectors en base ortogonal (en general els vectors venen donats en base (1, 09 i (0,1)  que ho és), el càlcul del producte escalar es limita a fer la suma del producte de les seves components:

Per exemple si:  u amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma menys 2 parèntesi dret espai i espai v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 3 coma menys 5 parèntesi dret el producte escalar de tots dos vectors es calcularia fent u amb fletxa dreta a sobre per v amb fletxa dreta a sobre igual 1 per 3 més parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret per parèntesi esquerre menys 5 parèntesi dret igual 3 més 10 igual 13

Producte escalar d'un vector per ell mateix.

               envoltori caixa pila V espai amb fletxa dreta a sobre espai per espai pila V espai amb fletxa dreta a sobre igual obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical per obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical per C O S parèntesi esquerre 0 graus parèntesi dret igual obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical per obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical per 1 igual obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical al quadrat fi envoltori

Observem que en aquest cas obtenim el mòdul al quadrat del vector.


Com calcular l'angle entre dos vectors?

Si coneixem el producte escalar entre dos vectors, i els seus mòduls, fàcilment podrem calcular l'angle que formen els dos vectors.
Partirem de la definició de producte escalar i aïllarem el cosinus. Un cop tinguem el cosinus, aplicant la funció arccos amb la calculadora trobarem l'angle.

Recordeu que per la funció  arccos amb la calculadora s'acostuma a fer amb (SHIFT COS).

Vectors perpendiculars

Diem que dos vectors són perpendiculars o ortogonals si formen un angle de 90⁰ (π/2 rad). negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre negreta perpendicular negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre negreta espai negreta espai

Com el cos(90⁰)= 0, tenim que el producte escalar és 0.

      envoltori caixa negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre negreta perpendicular negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre negreta espai negreta espai negreta espai negreta fletxa doble esquerra i dreta negreta espai negreta espai negreta espai negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre negreta espai negreta per negreta espai negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre negreta espai negreta igual negreta 0 fi envoltori

Hi ha infinits vectors perpendiculars a un de donat.

Si tenim el vector v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre a coma espai b parèntesi dret per trobar-ne un de perpendicular senzillament podem canviar de lloc les components i una d'elles de signe.

És a dir el vector (-b, a) és perpendicular a v perquè : a·(-b)+ b·a=0

Qualsevol múltiple de (-b, a) també és ortogonal a v.

Exemple

Donat el vector amb components (3, 5). Trobeu cinc vectors ortogonals a ell.
El que seria més senzill seria (-5, 3) (observeu que hem canviat l'ordre de les components i una d'elles de signe). A partir d'aquest només ens cal buscar múltiples si en volem més.
Els vectors (-5,3), (5, -3), (-10, 6), (-2.5, 1.5), (-15, 9) són ortogonals al primer. I seria molt fàcil trobar-ne més.

Vectors unitaris

Diem que un vector és unitari si el seu mòdul és 1. Donat un vector podem construir un vector de la mateixa direcció i sentit però unitari senzillament dividint-lo per la seva norma o mòdul.

fracció numerador 1 entre denominador obre barra vertical u amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical fi fracció u amb fletxa dreta a sobre

Exemple

Donat el vector v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma espai menys 1 parèntesi dret en calculem el seu mòdul.

obre barra vertical v amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical igual arrel quadrada de 1 al quadrat més parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret al quadrat fi arrel igual arrel quadrada de 2

Com el seu mòdul no és 1 aquest vector no és unitari.

Com podem trobar un vector de la mateixa direcció i sentit que v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma espai menys 1 parèntesi dret unitari? Dividint les dues components per el mòdul obtingut.

obre parèntesis fracció numerador 1 entre denominador arrel quadrada de 2 fi fracció coma fracció numerador menys 1 entre denominador arrel quadrada de 2 fi fracció tanca parèntesis  seria un vector unitari de la mateixa direcció i sentit que v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma espai menys 1 parèntesi dret.