Resum conceptes bàsics: complexos i vectors

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Matemàtiques I (Bloc 1) ~ gener 2020
Llibre: Resum conceptes bàsics: complexos i vectors
Imprès per: Usuari convidat
Data: divendres, 17 de maig 2024, 06:49

Descripció

Resum conceptes bàsics del lliurament 4 de Matemàtiques 1 Bloc 1: temes: vectors i complexos.

Origen dels nombres complexos

Fins a principis del s. XVI, els matemàtics quan resolien equacions i arribaven a arrels quadrades negatives, senzillament deien que l'equació no tenia solució. Això però, suposava un obstacle i a partir de la segona meitat del s.XVI es va idear la manera de poder treballar amb aquestes arrels.

Per la necessitat de donar sentit a les arrels negatives es definiren els nombres complexos normal nombres complexes. Aquests nombres constitueixen una extensió dels nombres reals (és a dir els reals estan inclosos dins dels complexos normal nombres reals subconjunt normal nombres complexes) .
Es va començar ideant una nova unitat que es va anomenar la unitat imaginària i es denota amb la lletra estil mida 18px i fi estil . Aquesta unitat verifica que estil mida 20px i al quadrat igual menys 1 fi estil  i d'aquesta manera estil mida 20px arrel quadrada de menys 1 fi arrel igual arrel quadrada de i al quadrat fi arrel igual espai i fi estil amb la qual cosa s'aconsegueix el que es pretenia, trobar arrels de nombres negatius. A partir d'aquesta definició, tota equació de grau dos passa a tenir dues solucions (potser complexes).
Els nombres complexos tenen una estructura de cos, això vol dir que se'ls pot definir les operacions suma + i multiplicació * i aquestes compleixen una sèrie de propietats (com ja passa amb els nombres reals).
En moltes branques de la ciència com la electrotècnia o la enginyeria l'ús dels nombres complexos és imprescindible. De moment però, en els següents capítols, veurem com expressar-los i operar amb ells.
Abans d'entrar en matèria, no et perdis aquest vídeo del canal Derivando on el matemàtic Eduardo Sánchez Cabezón t'ho explica d'una forma força amena.

Formes d'expressar un nombre complex

Un nombre complex és la suma d'un nombre real i un nombre imaginari, és a dir que conté la unitat imaginària  estil mida 18px i fi estil.
Els nombres complexos els podrem expressar de diferents formes, bàsicament en forma binòmica i en forma polar. Com el mateix complexe es podrà expressar de les dues maneres serà important saber passar de l'una a l'altra i veure com es fan les operacions amb els dos tipus d'expressions.
Els complexos en forma binòmica, tal com diu la paraula s'expressen a partir d'un binomi de nombres reals estil mida 20px a més b i fi estil.
Els complexos en forma polar, s'expressen a partir de la seva situació en el pla i depenen d'un mòdul i un angle o argument estil mida 20px r subíndex alfa fi estil .
Anem a veureu amb més detall.

Forma binòmica d'un nombre complex

Un complex en forma binòmica s'expressa   estil mida 20px a més b i espai fi estil . A la  estil mida 20px a fi estil  li diem la part real i a la  estil mida 20px b fi estil li diem la part imaginària i són dos nombre reals.
Dos nombres complexos són iguals si tenen la mateixa expressió en forma binòmica, és a dir si són iguals les seves parts reals i les seves parts imaginàries.
Exemples:
  • estil mida 20px 3 més 2 i espai fi estil  és un complex amb part real 3 i part imaginària 2.
  • estil mida 20px 4 menys i fi estil     és un complex amb part real 4 i part imaginària -1. (Recordar que el coeficient 1 no es posa)
  • estil mida 20px 2 i fi estil         és un complex amb part real 0 i part imaginària 2.(Aquest tipus de nombres es solen anomenar imaginaris purs)
  • estil mida 20px 5 fi estil           és un complex amb part real 5 i part imaginària 0. Observeu per tant, que els nombres reals són un cas particular de nombre complex amb part imaginària 0, per això diem que els nombres complexos contenen els reals.

Conjugat i oposat d'un complex

Donat un complex estil mida 20px espai z igual a més b i fi estilli diem conjugat de z a un nou complex amb la mateixa part real i la part imaginària canviada de signe, el representem amb una barra dalt estil mida 20px z amb barra a sobre fi estil. És a dir  estil mida 20px envoltori superior z igual espai a menys espai b i espai fi estil .

Donat un complex estil mida 20px espai z igual a més b i fi estilli diem oposat de z a un nou complex que té tant la part real com la part imaginària canviada de signe, el representem amb un signe negatiu davant  estil mida 20px menys z fi estil. És a dir, estil mida 20px menys z igual menys a menys b i fi estil 

Exemples:
  • estil mida 20px 3 espai més espai 2 i espai fi estil  el conjugat és estil mida 20px 3 espai menys espai 2 i espai fi estil i l'oposat és estil mida 20px menys 3 menys 2 i fi estil
  • estil mida 20px 4 menys i fi estil     el conjugat és estil mida 20px 4 més i fi estil  i l'oposat és estil mida 20px menys 4 més i fi estil
  • estil mida 20px 2 i fi estil         el conjugat és estil mida 20px menys 2 i fi estil  i l'oposat és estil mida 20px menys 2 i fi estil
  • estil mida 20px 5 fi estil           el conjugat és estil mida 20px 5 fi estil  i l'oposat és estil mida 20px menys 5 fi estil

Operacions en forma binòmica

  • Suma i resta  fer sumes i restes amb complexos en forma binòmica equival a sumar o restar les parts reals entre elles i les parts imaginàries entre elles.

                                                                                 estil mida 20px envoltori caixa parèntesi esquerre a més b i parèntesi dret negreta més parèntesi esquerre c més d i parèntesi dret igual parèntesi esquerre a negreta més c parèntesi dret més parèntesi esquerre b negreta més d parèntesi dret i
parèntesi esquerre a més b i parèntesi dret negreta menys parèntesi esquerre c més d i parèntesi dret igual parèntesi esquerre a negreta menys c parèntesi dret més parèntesi esquerre b negreta menys d parèntesi dret i fi envoltori fi estil

  • Potències de la estil mida 20px i fi estil.
    Observem que passa amb les potències de la estil mida 20px i fi estila partir de la seva definició estil mida 20px i al quadrat igual menys 1 fi estil:

          És a dir, si hem de fer una potència gran de la i, dividirem l'exponent entre 4 i ens quedarem amb el residu (que sempre serà un nombre entre 0 i 3).
          Per exemple, com podem expressar estil mida 20px i elevat a 105 fi estil? Comencem agafant l'exponent 105 i el dividim entre 4.
          Observem que el quocient és 26 i el residu 1, per tant això vol dir que
           estil mida 20px i elevat a 105 igual i elevat a 1 igual i fi estil

  • Multiplicar nombres complexos per multiplicar dos complexos escrits en forma binòmica, cal procedir de la mateixa manera que fem quan multipliquem expressions algebraiques, tenint en compt el que estil mida 20px i ² espai igual menys 1 fi estil. S'aplica la propietat distributiva, es fa servir la definició de la unitat imaginària i finalment es simplifica deixant un sol terme real i un d'imaginari.                estil mida 20px envoltori caixa parèntesi esquerre a més b i parèntesi dret per parèntesi esquerre c més d i parèntesi dret igual a c més a d i més b i c més b envoltori cercle i d envoltori cercle i igual a c més a d i més b c i més b d envoltori cercle i al quadrat fi envoltori igual a c més a d i més b c i menys b d igual parèntesi esquerre a c menys b d parèntesi dret més parèntesi esquerre a d més b c parèntesi dret i fi envoltori


fi estil
  • Dividir complexos en forma binòmica, multipliquem numerador i denominador pel conjugat d'aquest últim. Després, es fan operacions en el numerador i en el denominador; fins aconseguir que al denominador només apareguin nombres reals.
estil mida 20px envoltori caixa fracció numerador a més b i entre denominador c més d i fi fracció igual fracció numerador a més b i entre denominador c més d i fi fracció per fracció numerador c menys d i entre denominador c menys d i fi fracció igual fracció numerador parèntesi esquerre a més b i parèntesi dret per parèntesi esquerre c menys d i parèntesi dret entre denominador c al quadrat menys parèntesi esquerre d i parèntesi dret al quadrat fi fracció igual fracció numerador a per c menys a per d i més b per c i menys b per d i al quadrat entre denominador c al quadrat menys d al quadrat per i al quadrat fi fracció igual
igual fracció numerador a per c menys a per d i més b per c i menys b per d per parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret entre denominador c al quadrat menys d al quadrat per parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret fi fracció igual envoltori caixa fracció numerador parèntesi esquerre a per c més d per b parèntesi dret més parèntesi esquerre b c menys a d parèntesi dret i entre denominador c al quadrat més d al quadrat fi fracció fi envoltori fi envoltori fi estil

  • Multiplicar un complex per un escalar real
                             estil mida 20px envoltori caixa k parèntesi esquerre a més b i parèntesi dret igual k a més k b i fi envoltori fi estil
Exemples:
Considerem els següents complexos : estil mida 20px z igual menys 4 més 2 i espai espai espai i espai espai w igual menys 1 menys i fi estil i a partir d'ells fem alguns càlculs.
  
  •   estil mida 20px 5 z menys 2 w igual 5 parèntesi esquerre menys 4 més 2 i espai parèntesi dret espai menys 2 obre parèntesis menys 1 menys i tanca parèntesis igual espai menys 20 més 10 i més 2 més 2 i igual parèntesi esquerre menys 20 més 2 parèntesi dret més parèntesi esquerre 10 més 2 parèntesi dret i igual envoltori caixa menys 18 més 12 i fi envoltori fi estil
  •   estil mida 20px z per w igual parèntesi esquerre menys 4 més 2 i espai parèntesi dret espai per obre parèntesis menys 1 menys i tanca parèntesis igual espai 4 més 4 i menys 2 i menys 2 i per i igual 4 més 4 i menys 2 i menys 2 per parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret igual 4 més 4 i menys 2 i més 2 igual parèntesi esquerre 4 més 2 parèntesi dret més parèntesi esquerre 4 menys 2 parèntesi dret i igual envoltori caixa 6 més 2 i fi envoltori fi estil

  • estil mida 20px fracció z entre w igual fracció numerador menys 4 més 2 i entre denominador menys 1 menys i fi fracció igual fracció numerador menys 4 més 2 i entre denominador menys 1 menys i fi fracció per fracció numerador menys 1 més i entre denominador menys 1 més i fi fracció igual fracció numerador parèntesi esquerre menys 4 més 2 i parèntesi dret per parèntesi esquerre menys 1 més i parèntesi dret entre denominador parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret al quadrat menys parèntesi esquerre i parèntesi dret al quadrat fi fracció igual fracció numerador menys 4 per parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret menys 4 i espai menys 2 i més 2 text i·i fi text entre denominador parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret al quadrat menys parèntesi esquerre i parèntesi dret al quadrat fi fracció igual
igual fracció numerador 4 menys 4 i menys 2 i menys 2 entre denominador 1 menys parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret fi fracció igual envoltori caixa fracció numerador 2 menys 6 i entre denominador 2 fi fracció igual 1 menys 3 i fi envoltori fi estil

En aquest document: Complexos en forma binòmica trobareu  més exemples resolts.

Exemples en forma binòmica

Desenvolupem alguns exemples d'operacions en forma binòmica:

  • estil mida 20px obre parèntesis 3 més 2 i tanca parèntesis més obre parèntesis 4 menys 8 i tanca parèntesis igual parèntesi esquerre 3 més 4 parèntesi dret més parèntesi esquerre 2 menys 8 parèntesi dret i igual 7 menys 6 i fi estil
  • obre parèntesis mida 20px 3 mida 20px més mida 20px 2 mida 20px i tanca parèntesis mida 20px menys obre parèntesis mida 20px 4 mida 20px menys mida 20px 8 mida 20px i tanca parèntesis mida 20px igual mida 20px parèntesi esquerre mida 20px 3 mida 20px menys mida 20px 4 mida 20px parèntesi dret mida 20px més mida 20px parèntesi esquerre mida 20px 2 mida 20px menys mida 20px parèntesi esquerre mida 20px menys mida 20px 8 mida 20px parèntesi dret mida 20px parèntesi dret mida 20px i mida 20px igual mida 20px menys mida 20px 1 mida 20px més mida 20px 10 mida 20px i

  • estil mida 20px 5 per obre parèntesis 3 més 2 i tanca parèntesis menys 3 obre parèntesis 4 menys 8 i tanca parèntesis igual parèntesi esquerre 15 més 10 i parèntesi dret menys parèntesi esquerre 12 menys 24 i parèntesi dret igual parèntesi esquerre 15 menys 12 parèntesi dret més parèntesi esquerre 10 més 24 parèntesi dret i igual 3 més 34 i fi estil

  • estil mida 20px obre parèntesis 3 més 2 i tanca parèntesis per obre parèntesis 4 menys 8 i tanca parèntesis igual 3 per parèntesi esquerre 4 menys 8 i parèntesi dret més 2 i parèntesi esquerre 4 menys 8 i parèntesi dret igual 12 menys 24 i més 8 i menys 16 envoltori cercle i ² fi envoltori igual parèntesi esquerre 12 més 16 parèntesi dret més parèntesi esquerre 8 menys 24 parèntesi dret i igual 28 menys 16 i fi estil

  • estil mida 20px obre parèntesis 3 més 2 i tanca parèntesis al quadrat igual 3 al quadrat més 2 per 3 per 2 i més parèntesi esquerre 2 i parèntesi dret al quadrat igual 9 més 12 i més 4 i al quadrat igual 9 més 12 i menys 4 igual 5 més 12 i fi estil observa que hem aplicat la igualtat notable el quadrat d'una suma.

  • estil mida 20px obre parèntesis 4 més 8 i tanca parèntesis per obre parèntesis 4 menys 8 i tanca parèntesis igual parèntesi esquerre 4 parèntesi dret al quadrat menys parèntesi esquerre 8 i parèntesi dret al quadrat igual 16 menys 8 al quadrat i al quadrat igual 16 menys 64 per parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret igual 16 més 64 igual 80 fi estil  observeu que hem fet servir la igualtat notable suma per diferència

  • estil mida 20px fracció numerador obre parèntesis 3 més 2 i tanca parèntesis entre denominador obre parèntesis 4 menys 8 i tanca parèntesis fi fracció igual fracció numerador obre parèntesis 3 més 2 i tanca parèntesis entre denominador obre parèntesis 4 menys 8 i tanca parèntesis fi fracció per fracció numerador obre parèntesis 4 més 8 i tanca parèntesis entre denominador obre parèntesis 4 més 8 i tanca parèntesis fi fracció igual fracció numerador parèntesi esquerre 12 menys 16 parèntesi dret més parèntesi esquerre 24 més 8 parèntesi dret i entre denominador 4 al quadrat menys parèntesi esquerre 8 i parèntesi dret al quadrat fi fracció igual fracció numerador menys 4 més 32 i entre denominador 16 menys 8 al quadrat i al quadrat fi fracció igual fracció numerador menys 4 més 32 i entre denominador 16 menys 64 per parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret fi fracció igual fracció numerador menys 4 més 32 i entre denominador 16 més 64 fi fracció igual fracció numerador menys 4 més 32 i entre denominador 80 fi fracció igual fracció numerador menys 4 entre denominador 80 fi fracció més fracció 32 entre 80 i igual fracció numerador menys 1 entre denominador 20 fi fracció més fracció 2 entre 5 i fi estil
 

Als document Complexos en forma binòmica del recurs Llibre i documents trobaràs molts més exemples d'operacions amb complexos. Consulta'ls. 


Exercici 1: Arrel

Sabem que w igual 1 subíndex 90 ⁰ fi subíndex és una arrel cúbica d'un complexe z.

a) Trobar z i expressar-lo en forma binòmica.

b) Calcular les altres dues arrels cúbiques de z.


Procediment

a) Si  w igual 1 subíndex 90 ⁰ fi subíndex és arrel cúbica de z s'ha de complir que z igual w al cub.
     Per tant z igual obre parèntesis 1 subíndex 90 ⁰ fi subíndex tanca parèntesis al cub igual obre parèntesis 1 tanca parèntesis al cub subíndex 90 per 3 ⁰ fi subíndex igual 1 subíndex 270 ⁰

     Expressem aquest complexe en forma binòmica :

     estil mida 20px z igual 1 subíndex 270 ⁰ espai igual espai 1 per cos parèntesi esquerre 270 ⁰ parèntesi dret espai més espai 1 per sin parèntesi esquerre 270 ⁰ parèntesi dret espai i igual espai 0 espai menys i espai igual menys i fi estil

b) Per trobar les altres dues arrels cúbiques de z tenim dues opcions:
  • o bé calcular les tres arrels cúbiques de z i llavors apareixerà la que ja sabem i les altres dues.
  • o bé, sabent que totes les arrels cúbiques d'un complex tenen el mateix mòdul i els angles difereixen en fracció 360 entre 3 igual 120 ⁰.
    Aplicant aquest segon mètode que és més curt tenim que les arrels cúbiques de z són:
    1 subíndex 90 ⁰ fi subíndex  la que ja tenim.
    1 subíndex 90 ⁰ més 120 ⁰ fi subíndex igual espai 1 subíndex 210 ⁰ fi subíndex
    1 subíndex 90 ⁰ més 240 ⁰ fi subíndex igual espai 1 subíndex 330 ⁰ fi subíndex

Exercici 2: potències


Donat els complexos z igual 3 menys 5 i  i  w igual 2 subíndex 30 elevat a 0 fi subíndex , calcula'n z al quadrat espai espai i espai espai w al quadrat.

Per fer la potència en forma binòmica podem aplicar la igualtat notable corresponent, en aquest cas al quadrat d'una resta i tenir en compte que i² és -1

z al quadrat igual obre parèntesis 3 menys 5 i tanca parèntesis al quadrat igual 3 al quadrat menys 2 per 3 per 5 i més obre parèntesis 5 i tanca parèntesis al quadrat igual 9 menys 30 i més 25 i al quadrat igual 9 menys 30 i menys 25 igual parèntesi esquerre 9 menys 25 parèntesi dret menys 30 i igual envoltori caixa menys 16 menys 30 i fi envoltori

Per fer la potència en forma polar, cal pensar que una potència és un cas particular de producte, per tant

w al quadrat igual obre parèntesis 2 subíndex 30 graus fi subíndex tanca parèntesis al quadrat igual 2 al quadrat subíndex 2 per 30 fi subíndex igual envoltori caixa 4 subíndex 60 graus fi subíndex fi envoltori

Exercici 3: càlcul

Com ha de ser un  nombre complex si en multiplicar-lo per estil mida 20px 2 més 3 i fi estil i després sumar-li estil mida 20px menys 10 més i fi estil  dóna un nombre real? Quants n'hi ha? Escriu-ne dos que ho compleixin.
     
Comencem per dir-li estil mida 20px a més b i fi estil a aquest nombre complex que busquem.
Anem fent pas a pas el que diu l'enunciat.
Primer el multipliquem per estil mida 20px 2 més 3 i fi estil:  
obre parèntesis mida 20px a mida 20px més mida 20px b mida 20px i tanca parèntesis mida 20px per mida 20px parèntesi esquerre mida 20px 2 mida 20px més mida 20px 3 mida 20px i mida 20px parèntesi dret mida 20px igual mida 20px parèntesi esquerre mida 20px 2 mida 20px a mida 20px menys mida 20px 3 mida 20px b mida 20px parèntesi dret mida 20px més mida 20px parèntesi esquerre mida 20px 3 mida 20px a mida 20px més mida 20px 2 mida 20px b mida 20px parèntesi dret mida 20px i
Ara li sumem  estil mida 20px menys 10 més i fi estil
estil mida 20px obre claudàtors parèntesi esquerre 2 a menys 3 b parèntesi dret més parèntesi esquerre 3 a més 2 b parèntesi dret i tanca claudàtors més obre parèntesis menys 10 més i tanca parèntesis igual obre parèntesis 2 a menys 3 b menys 10 tanca parèntesis més obre parèntesis 3 a més 2 b més 1 tanca parèntesis i fi estil
Ara imposem que aquest resultat sigui un nombre real tal com demana l'enunciat. Això passarà si la part imaginària és 0.
3 a més 2 b més 1 igual 0  observem que hi ha infinites possibilitats per a i b que verifiquen això. Qualsevol complex que verifiqui aquesta relació  estil mida 20px b igual fracció numerador menys 1 menys 3 a entre denominador 2 fi fracció espai fi estil servirà.
Per exemple:
  •  a=0 b=- 1/2, per tant serveix el complex estil mida 20px fracció numerador menys i entre denominador 2 fi fracció fi estil
  • a=1 b= -2, per tant serveix el complex estil mida 20px 1 menys 2 i fi estil


Exercici 4: càlcul

Troba un complex estil mida 20px z fi estil  tal que estil mida 20px obre parèntesis 1 més 2 i tanca parèntesis per z menys parèntesi esquerre 3 menys 5 i parèntesi dret igual menys 9 més 8 i fi estil
Forma 1
Podríem fer-ho com a l'exercici anterior, és a dir operant la part esquerra i després igualant els dos membres les parts reals i les parts imaginàries entre elles. Proposem una segona forma per fer-ho.

Forma 2
Podem aïllar directament la estil mida 20px z fi estil i finalment fer l'operació amb complexos que quedi indicada.
estil mida 20px obre parèntesis 1 més 2 i tanca parèntesis per z igual menys 9 més 8 i més parèntesi esquerre 3 menys 5 i parèntesi dret
obre parèntesis 1 més 2 i tanca parèntesis per z igual menys 6 més 3 i
z igual fracció numerador menys 6 més 3 i entre denominador 1 més 2 i fi fracció
fi estil
Ara passem a fer el càlcul que tenim indicat:
estil mida 20px z igual fracció numerador menys 6 més 3 i entre denominador 1 més 2 i fi fracció per fracció numerador 1 menys 2 i entre denominador 1 menys 2 i fi fracció igual fracció numerador menys 6 més 12 i més 3 i més 6 entre denominador 1 menys obre parèntesis 2 i tanca parèntesis al quadrat fi fracció igual fracció numerador 15 i entre denominador 1 més 4 fi fracció igual fracció numerador 15 i entre denominador 5 fi fracció igual envoltori caixa 3 i fi envoltori fi estil
      

Equacions de segon grau amb solucions complexes

Quan treballem sobre reals, diem que una equació de segon grau no té solució si el discriminant és negatiu.

Sobre el cos dels nombres complexos, les equacions de segon grau sempre tenen solució. Fem servir que estil mida 20px i al quadrat igual menys 1 fi estil

Així per tant estil mida 20px arrel quadrada de menys n fi arrel igual espai arrel quadrada de normal n per parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret fi arrel igual arrel quadrada de normal n per normal i al quadrat fi arrel igual arrel quadrada de normal n espai espai i espai fi estil.

Si el discriminant és negatiu l'equació de segon grau té dues solucions complexes conjugades.


Exemple

Trobar les solucions de l'equació x al quadrat menys 3 x més 7 igual 0

Apliquem la fórmula corresponent

x igual fracció numerador menys b més-menys arrel quadrada de b al quadrat menys 4 per a per c fi arrel entre denominador 2 per a fi fracció igual fracció numerador menys parèntesi esquerre menys 3 parèntesi dret més-menys arrel quadrada de parèntesi esquerre menys 3 parèntesi dret al quadrat menys 4 per 1 per 7 fi arrel entre denominador 2 per 1 fi fracció igual
igual fracció numerador 3 més-menys arrel quadrada de 9 menys 28 fi arrel entre denominador 2 fi fracció igual fracció numerador 3 més-menys arrel quadrada de menys 19 fi arrel entre denominador 2 fi fracció igual fracció numerador 3 més-menys arrel quadrada de 19 espai i entre denominador 2 fi fracció igual igual envoltori caixa obre claus taula atributs alineació columna left fin atributs fila cel·la fracció 3 entre 2 més fracció numerador arrel quadrada de 19 entre denominador 2 fi fracció i fi cel·la fila cel·la fracció 3 entre 2 menys fracció numerador arrel quadrada de 19 entre denominador 2 fi fracció i fi cel·la fi taula tanca fi envoltori


Observa que les dues solucions són conjugades una de l'altre.


Equacions biquadrades amb solucions complexes

De la mateixa manera, les equacions biquadrades passen a tenir sempre 4 solucions, potser complexes.

Recordem que una equació biquadrada és de tipus a x elevat a 4 més b x al quadrat més c igual 0

Per resoldre-la fem el canvi t=x2   obtenint a t al quadrat més b t més c igual 0. Aquesta equació tindrà dues solucions

t1 i  t2   potser complexes.

I llavors fent l'arrel quadrada de cadascuna d'aquestes solucions, trobarem les 4 solucions de l'equació inicial. Cal tenir present que si   t1 i  t2  són complexes, caldrà aplicar les tècniques de radicació dels complexos per acabar.


Exemple

x elevat a 4 més 2 x al quadrat més 3 igual 0 fem el canvi   t=x²  obtenint: t al quadrat més 2 t més 3 igual 0. Resolem aquesta equació:

t igual fracció numerador menys b més-menys arrel quadrada de b al quadrat menys 4 per a per c fi arrel entre denominador 2 per a fi fracció igual fracció numerador menys 2 més-menys arrel quadrada de 2 al quadrat menys 4 per 1 per 3 fi arrel entre denominador 2 per 1 fi fracció igual
igual fracció numerador menys 2 més-menys arrel quadrada de 4 menys 12 fi arrel entre denominador 2 fi fracció igual fracció numerador menys 2 més-menys arrel quadrada de menys 8 fi arrel entre denominador 2 fi fracció igual fracció numerador menys 2 més-menys arrel quadrada de 8 espai i entre denominador 2 fi fracció igual fracció numerador menys 2 més-menys 2 arrel quadrada de 2 espai i entre denominador 2 fi fracció igual envoltori caixa obre claus taula atributs alineació columna left fin atributs fila cel·la t subíndex 1 igual menys 1 més arrel quadrada de 2 i fi cel·la fila cel·la t subíndex 2 igual menys 1 menys arrel quadrada de 2 i fi cel·la fi taula tanca fi envoltori


Ara caldria fer les dues arrels quadrades d'aquests dos complexes per a trobar les 4 solucions de l'equació inicial.

    


Vectors

Algunes magnituds queden completament determinades a partir d'un nombre real i les unitats adients, per exemple la massa, la temperatura, la longitud, etc. Aquestes magnituds les coneixem com escalars.
Altres requereixen més característiques per a la seva total determinació: el mòdul, la direcció i el sentit. Aquestes magnituds es coneixen com vectorials i la força, el desplaçament o la velocitats en són exemples.
En aquest tema ens ocuparem de les magnituds vectorials, que es representen a partir d'un vector.

Un vector fix ve determinat per dos punts: l'origen i l'extrem. Les components d'un vector fix, es calculen restant les coordenades de l'extrem menys les de l'origen. En general quan ens referim a un vector escriurem una fletxeta a dalt.


Un vector fix ve determinat pel seu mòdul, direcció i sentit.
  • el mòdul és la longitud del segment que el determina.
  • la direcció ve donada per la recta que aquest vector determina
  • el sentit ve indicat per l'origen del vector (el punt A) i l'extrem (el punt B).

El mòdul del vector es calcula fent l'arrel quadrada de la suma de les seves components al quadrat


Dos vectors són equipol·lents si tenen el mateix mòdul, direcció i sentit.

Un vector lliure és el conjunt format per tots els vectors fixos equipol·lents a un vector donat.

Exemple 1

a) Representa en uns eixos de coordenades els punts A=(0,-3) i B=(5,2), també el vector pila A B amb fletxa dreta a sobre.

b) Calcula el mòdul del vector pila A B amb fletxa dreta a sobre


a)

b) Primer calculem les components del vector a partir de les coordenades del punt origen i de l'extrem
 pila A B amb fletxa dreta a sobre igual espai B menys A espai igual espai parèntesi esquerre 5 coma 2 parèntesi dret espai menys espai parèntesi esquerre 0 coma menys 3 parèntesi dret espai igual espai parèntesi esquerre 5 coma 5 parèntesi dret

El mòdul del vector és dividit per pila A B amb fletxa dreta a sobre dividit per igual espai arrel quadrada de 5 al quadrat més 5 al quadrat fi arrel igual arrel quadrada de 50 igual 5 arrel quadrada de 2 igual 7 coma 07 espai u n i t a t s

Exemple 2

A la següent imatge tens assenyalats 5 punts sobre els eixos. Escriu les seves coordenades i les components del vector pila C D amb fletxa dreta a sobre.

Resposta: A=(0,0) ; B=(4,5) ; C=(6,2) ; D=(4,-3) ; E=(-3,-4)

v e c t o r espai C D espai igual espai pila C D amb fletxa dreta a sobre igual D menys C igual parèntesi esquerre 4 coma menys 3 parèntesi dret menys parèntesi esquerre 6 coma 2 parèntesi dret espai igual espai parèntesi esquerre 4 menys 6 coma espai menys 3 menys 2 parèntesi dret igual parèntesi esquerre menys 2 coma menys 5 parèntesi dret

Operacions amb vectors

Podem operar amb vectors gràficament dibuixant-los o analíticament operant amb components.

  • Suma
per sumar dos vectors gràficament podem utilitzar la llei del paral·lelogram. Dibuixem els dos vectors amb origen comú i completem el paral·lelogram que té per costats consecutius els dos vectors. El vector suma, és el vector amb el mateix origen que els primers i que coincideix amb la diagonal del paral·lelogram dibuixat.

Analíticament només cal sumar les respectives components.

obre taula atributs alineació columna right fin atributs fila cel·la v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre v subíndex 1 coma v subíndex 2 parèntesi dret fi cel·la fila cel·la u amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre u subíndex 1 coma u subíndex 2 parèntesi dret fi cel·la fi taula tanca claus fletxa doble dreta s amb fletxa dreta a sobre igual v amb fletxa dreta a sobre més u amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre v subíndex 1 coma v subíndex 2 parèntesi dret més parèntesi esquerre u subíndex 1 coma u subíndex 2 parèntesi dret igual parèntesi esquerre v subíndex 1 més u subíndex 1 coma v subíndex 2 més u subíndex 2 parèntesi dret




  • Producte per escalar real
    En multiplicar un vector per un nombre real k obtenim un nou vector amb la mateixa direcció, el mòdul queda multiplicat pel valor absolut de l'escalar \left|k\right| (més llarg o més curt) i el sentit és el mateix si el nombre era positiu o bé oposat si el nombre era negatiu.

Analíticament només cal multiplicar cada component per l'escalar k.

v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre v subíndex 1 coma v subíndex 2 parèntesi dret fletxa doble dreta k v amb fletxa dreta a sobre igual k parèntesi esquerre v subíndex 1 coma v subíndex 2 parèntesi dret igual parèntesi esquerre k per v subíndex 1 coma k per v subíndex 2 parèntesi dret

Observació: Restar dos vectors equival a sumar-li al primer, l'oposat del segon.



Exercici: operacions amb vectors

Donats els següents vectors:

\overrightarrow {{\rm{u}}}=(2,-2)

\overrightarrow {{\rm{v}}}=(2,-5)

\overrightarrow {{\rm{w}}}=(-3,3)

\overrightarrow {{\rm{t}}}=(4,0)

a) Identifica cada vector dibuixat amb les seves components:

El vector \overrightarrow {{\rm{t}}} correspon al vector 1

El vector \overrightarrow {{\rm{u}}} correspon al vector 2

El vector \overrightarrow {{\rm{v}}} correspon al vector 3

El vector \overrightarrow {{\rm{w}}} correspon al vector 4

b) Calcula les components del vector menys u amb fletxa dreta a sobre més 2 v amb fletxa dreta a sobre

menys u amb fletxa dreta a sobre més 2 v amb fletxa dreta a sobre igual menys parèntesi esquerre 2 coma menys 2 parèntesi dret més 2 per parèntesi esquerre 2 coma menys 5 parèntesi dret igual parèntesi esquerre menys 2 coma 2 parèntesi dret més parèntesi esquerre 4 coma menys 10 parèntesi dret igual parèntesi esquerre 2 coma menys 8 parèntesi dret

c) Calcula les components del vector t amb fletxa dreta a sobre menys 2 w amb fletxa dreta a sobre

t amb fletxa dreta a sobre menys 2 w amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 4 coma 0 parèntesi dret menys 2 per parèntesi esquerre menys 3 coma 3 parèntesi dret igual parèntesi esquerre 4 coma 0 parèntesi dret més parèntesi esquerre 6 coma menys 6 parèntesi dret igual parèntesi esquerre 10 coma menys 6 parèntesi dret

Combinació lineal de vectors

Anomenem combinació lineal de vectors a tota expressió del tipus: lambda subíndex 1 u amb fletxa dreta a sobre més lambda subíndex 2 v amb fletxa dreta a sobre

En components això es calcula:  lambda subíndex 1 parèntesi esquerre u subíndex 1 coma u subíndex 2 parèntesi dret més lambda subíndex 2 pila parèntesi esquerre v subíndex 1 coma v subíndex 2 parèntesi dret amb blanc a sobre

Exemple

Si u amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 2 coma espai 4 parèntesi dret  i  v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre menys 3 coma espai 5 parèntesi dret   el vector w amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 17 coma espai 1 parèntesi dret  podem dir que és combinació lineal de u amb fletxa dreta a sobre espai i espai d e espai v amb fletxa dreta a sobre perquè es compleix que w amb fletxa dreta a sobre igual 4 u amb fletxa dreta a sobre menys 3 v amb fletxa dreta a sobre.

Comprovem-ho amb components:

4 u amb fletxa dreta a sobre menys 3 v amb fletxa dreta a sobre igual espai 4 parèntesi esquerre 2 coma espai 4 parèntesi dret menys espai 3 parèntesi esquerre menys 3 coma 5 parèntesi dret igual parèntesi esquerre 8 coma 16 parèntesi dret més parèntesi esquerre 9 coma menys 15 parèntesi dret igual parèntesi esquerre 8 més 9 coma 16 menys 15 parèntesi dret igual parèntesi esquerre 17 coma 1 parèntesi dret igual w amb fletxa dreta a sobre


Dependència i indepèndencia de  vectors

Dos vectors del pla són independents si alfa u amb fletxa dreta a sobre més beta v amb fletxa dreta a sobre igual 0 amb fletxa dreta a sobre fletxa doble esquerra i dreta alfa igual beta igual 0.

De fet, donats dos vectors del pla, aquests seran independents sempre que no siguin múltiples l'un de l'altre. En cas contrari direm que són dependents.

En resum, en el pla tenim:

envoltori caixa u amb fletxa dreta a sobre espai i espai v amb fletxa dreta a sobre espai s ó n espai d e p e n d e n t s espai s i espai u amb fletxa dreta a sobre igual k per v amb fletxa dreta a sobre espai p e r espai a l g u n espai v a l o r espai espai k
u amb fletxa dreta a sobre espai i espai v amb fletxa dreta a sobre espai s ó n espai i n d e p e n d e n t s espai s i espai u amb fletxa dreta a sobre ratllat diagonal cap avall igual k per v amb fletxa dreta a sobre espai p e r espai q u a l s e v o l espai v a l o r espai espai k fi envoltori

Els vectors dependents del pla són vectors paral·lels.


u i 2u són dependents. u i -u també son dependents

  u i v són independents


Així per exemple els vectors  u amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 2 coma espai 4 parèntesi dret  i  v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma espai 2 parèntesi dret  són dependents perquè v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma espai 2 parèntesi dret igual 1 mig parèntesi esquerre 2 coma 4 parèntesi dret igual espai 1 mig u amb fletxa dreta a sobre

En canvi  u amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 2 coma espai 4 parèntesi dret  i  w amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 3 coma espai 0 parèntesi dret  són independents perquè no és possible escriure w amb fletxa dreta a sobre  com a múltiple de u amb fletxa dreta a sobre.

Observeu

S i espai w amb fletxa dreta a sobre igual k u amb fletxa dreta a sobre fletxa doble dreta parèntesi esquerre 3 coma 0 parèntesi dret igual k parèntesi esquerre 2 coma 4 parèntesi dret fletxa doble dreta obre claus taula atributs alineació columna left fin atributs fila cel·la 3 igual 2 k fletxa dreta k igual inclinada fracció 3 entre 2 fi cel·la fila cel·la 0 igual 4 k fletxa dreta k igual 0 fi cel·la fi taula tanca factorial factorial factorial espai L a espai k espai n o espai p o t espai s e r espai a l h o r a espai 3 dividit per 2 espai i espai 0

Per tant no té solució i això ens garanteix que són vectors independents del pla.

Exercici combinació lineal de vectors

Donats els vectors :

\overrightarrow {{\rm{u}}}=(1,-2)

\overrightarrow {{\rm{v}}}=(4,-1)

\overrightarrow {{\rm{w}}}=(18,-1)

Escriu el darrer com a combinació lineal dels dos primers.

Recordem que això significa que hem de trobar a i b nombres reals complint

\overrightarrow {{\rm{w}}}=a \overrightarrow {{\rm{u}}} + b \overrightarrow {{\rm{v}}}

Es tractarà doncs de plantejar i resoldre un sistema d'equacions amb les incògnites a i b.

(18 ,-1) = a(1, -2) + b(4, -1)

Separem les dues components de la igualtat

1ª component: 18= a +4b

2ª component -1= -2a-b

Observem que ja tenim un sistema lineal de dues equacions i dues incògnites, només cal resoldre'l per qualsevol dels mètodes treballats en lliuraments anteriors.

Utilitzem per exemple el mètode de substitució:

Aïllem la a de la primera equació: a= 18-4b (*)

Substituïm aquest valor a la segona equació i treballem fins a poder aïllar la b:

-1 = -2(18-4b)-b ----> -1= -36 + 8b - b ----> -1+36= 8b-b -----> 7b= 35----> b= 5

Tornem a (*)  per trobar la a.

a= 18 - 4·5= 18-20= -2

Aquests sistema té com solució : a=-2  i   b= 5 i ja tenim la combinació lineal que busquem

Resposta: La combinació lineal és la següent:

w amb fletxa dreta a sobre igual menys 2 u amb fletxa dreta a sobre més 5 v amb fletxa dreta a sobre

Angle entre dos vectors

Si es fa coincidir l'origen de dos vectors lliures, definim l'angle entre els dos vectors com el més petit entre els dos angles que es formen (α i 360o-α)

Producte escalar

El producte escalar v amb fletxa dreta a sobre per u amb fletxa dreta a sobre  entre dos vectors  v amb fletxa dreta a sobre espai i espai u amb fletxa dreta a sobre és el nombre real que s'obté en fer les següents operacions:

envoltori caixa negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre negreta per negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre negreta igual obre barra vertical negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre tanca barra vertical negreta per obre barra vertical negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre tanca barra vertical negreta per negreta espai negreta c negreta o negreta s negreta espai negreta alfa fi envoltori  


 

Càlcul del producte escalar amb components

Si coneixem les components dels dos vectors en base ortogonal (en general els vectors venen donats en base (1, 09 i (0,1)  que ho és), el càlcul del producte escalar es limita a fer la suma del producte de les seves components:

Per exemple si:  u amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma menys 2 parèntesi dret espai i espai v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 3 coma menys 5 parèntesi dret el producte escalar de tots dos vectors es calcularia fent u amb fletxa dreta a sobre per v amb fletxa dreta a sobre igual 1 per 3 més parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret per parèntesi esquerre menys 5 parèntesi dret igual 3 més 10 igual 13

Producte escalar d'un vector per ell mateix.

               envoltori caixa pila V espai amb fletxa dreta a sobre espai per espai pila V espai amb fletxa dreta a sobre igual obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical per obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical per C O S parèntesi esquerre 0 graus parèntesi dret igual obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical per obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical per 1 igual obre barra vertical pila V espai amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical al quadrat fi envoltori

Observem que en aquest cas obtenim el mòdul al quadrat del vector.


Com calcular l'angle entre dos vectors?

Si coneixem el producte escalar entre dos vectors, i els seus mòduls, fàcilment podrem calcular l'angle que formen els dos vectors.
Partirem de la definició de producte escalar i aïllarem el cosinus. Un cop tinguem el cosinus, aplicant la funció arccos amb la calculadora trobarem l'angle.

Recordeu que per la funció  arccos amb la calculadora s'acostuma a fer amb (SHIFT COS).

Vectors perpendiculars

Diem que dos vectors són perpendiculars o ortogonals si formen un angle de 90⁰ (π/2 rad). negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre negreta perpendicular negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre negreta espai negreta espai

Com el cos(90⁰)= 0, tenim que el producte escalar és 0.

      envoltori caixa negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre negreta perpendicular negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre negreta espai negreta espai negreta espai negreta fletxa doble esquerra i dreta negreta espai negreta espai negreta espai negreta v amb negreta fletxa dreta a sobre negreta espai negreta per negreta espai negreta u amb negreta fletxa dreta a sobre negreta espai negreta igual negreta 0 fi envoltori

Hi ha infinits vectors perpendiculars a un de donat.

Si tenim el vector v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre a coma espai b parèntesi dret per trobar-ne un de perpendicular senzillament podem canviar de lloc les components i una d'elles de signe.

És a dir el vector (-b, a) és perpendicular a v perquè : a·(-b)+ b·a=0

Qualsevol múltiple de (-b, a) també és ortogonal a v.

Exemple

Donat el vector amb components (3, 5). Trobeu cinc vectors ortogonals a ell.
El que seria més senzill seria (-5, 3) (observeu que hem canviat l'ordre de les components i una d'elles de signe). A partir d'aquest només ens cal buscar múltiples si en volem més.
Els vectors (-5,3), (5, -3), (-10, 6), (-2.5, 1.5), (-15, 9) són ortogonals al primer. I seria molt fàcil trobar-ne més.

Vectors unitaris

Diem que un vector és unitari si el seu mòdul és 1. Donat un vector podem construir un vector de la mateixa direcció i sentit però unitari senzillament dividint-lo per la seva norma o mòdul.

fracció numerador 1 entre denominador obre barra vertical u amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical fi fracció u amb fletxa dreta a sobre

Exemple

Donat el vector v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma espai menys 1 parèntesi dret en calculem el seu mòdul.

obre barra vertical v amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical igual arrel quadrada de 1 al quadrat més parèntesi esquerre menys 1 parèntesi dret al quadrat fi arrel igual arrel quadrada de 2

Com el seu mòdul no és 1 aquest vector no és unitari.

Com podem trobar un vector de la mateixa direcció i sentit que v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma espai menys 1 parèntesi dret unitari? Dividint les dues components per el mòdul obtingut.

obre parèntesis fracció numerador 1 entre denominador arrel quadrada de 2 fi fracció coma fracció numerador menys 1 entre denominador arrel quadrada de 2 fi fracció tanca parèntesis  seria un vector unitari de la mateixa direcció i sentit que v amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 1 coma espai menys 1 parèntesi dret.

Exercicis resolts de producte escalar

Exercici 1

Calcular el producte escalar de dos vectors \overrightarrow {{\rm{v}}} i \overrightarrow {{\rm{u}}} sabent que el primer té un mòdul de 3 el segon de 2,5 i formen un angle de 45o.

Aplicant la definició tenim :

\overrightarrow {{\rm{v}}}· \overrightarrow {{\rm{u}}}= 3 · 2,5 · cos(45o) = 3 · 2,5 · 0,71 = 5,325


Exercici 2

Calculem el producte escalar dels vectors \overrightarrow {{\rm{v}}} i \overrightarrow {{\rm{u}}} que tenen per components respectivament (8,1) i (-2, 7)

\overrightarrow {{\rm{v}}}· \overrightarrow {{\rm{u}}}=8· (-2) + 1 · 7 =  -16 + 7 = -9


Exercici 3

Quin angle formen els vectors \overrightarrow {{\rm{v}}}=(1,4) i \overrightarrow {{\rm{u}}}= (2,-6) ?

Com en coneixem les components podem calcular-ne el producte escalar i després el cosinus:

 \cos \left( \alpha \right)= \frac{1 \cdot 2+4 \cdot \left(-6\right)}{\left|u\right| \cdot \left|v\right|} = \frac{-22}{ \sqrt{1^{2}+4^{2}} \cdot \sqrt{2^{2}+\left(-6\right)^{2}} } = \frac{-22}{ \sqrt{17} \cdot \sqrt{40} }=-0,84

 Ara amb la calculadora busquem quin angle té per cosinus -0,84

arc cos (-0,84)= 147.14⁰   (recordeu que això a la majoria de les calculadores es fa SHIFT COS -0,84 =

Obtenim α =147,14⁰

Dividir un segment en parts iguals

Considerem el  segment determinat pels punts A=(a1, a2) i B=(b1, b2).

  • Com trobar el punt M que divideix el segment  en dues parts iguals?
  • Com trobar els punts N i O que el divideixin en 3 parts iguals?

El primer que cal fer és trobar les components del vector pila A B amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre b subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai b subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret .

Si el  punt M divideix el segment en dues parts iguals, tenim que pila A B espai amb fletxa dreta a sobre igual 2 per pila A M espai amb fletxa dreta a sobre

 
Si treballem en components i diem (m1, m2)  a les coordenades del punt M, a partir de la igualtat vectorial assenyalada anteriorment tenim:

obre taula atributs alineació columna right fin atributs fila cel·la pila A B amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre b subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai b subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret
fi cel·la fila cel·la 2 per pila A M amb fletxa dreta a sobre igual 2 per parèntesi esquerre m subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai m subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret fi cel·la fi taula tanca claus fletxa doble dreta parèntesi esquerre b subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai b subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret igual 2 per parèntesi esquerre m subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai m subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret


Igualem component a component i aïllem les m.

parèntesi esquerre b subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai b subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret igual 2 per parèntesi esquerre m subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai m subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret
obre taula atributs alineació columna right fin atributs fila cel·la b subíndex 1 menys a subíndex 1 igual 2 per m subíndex 1 menys 2 per a subíndex 1 fletxa doble dreta m subíndex 1 igual fracció numerador b subíndex 1 més a subíndex 1 entre denominador 2 fi fracció
fi cel·la fila cel·la b subíndex 2 menys a subíndex 2 igual 2 per m subíndex 2 menys 2 per a subíndex 2 fletxa doble dreta m subíndex 2 igual fracció numerador b subíndex 2 més a subíndex 2 entre denominador 2 fi fracció fi cel·la fi taula tanca claus fletxa doble dreta envoltori caixa M igual obre parèntesis fracció numerador b subíndex 1 més a subíndex 1 entre denominador 2 fi fracció coma espai fracció numerador b subíndex 2 més a subíndex 2 entre denominador 2 fi fracció tanca parèntesis fi envoltori

 

Si ara dividim el segment en tres parts iguals, la situació serà la següent:

I per tant si considerem els vectors que formen aquests punts tenim:

pila A B espai amb fletxa dreta a sobre igual 3 per pila A N espai amb fletxa dreta a sobre
pila A B espai amb fletxa dreta a sobre igual 3 per pila O B espai amb fletxa dreta a sobre

Això amb components ho podem escriure:

parèntesi esquerre b subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai b subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret igual 3 per parèntesi esquerre n subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai n subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret
obre taula atributs alineació columna right fin atributs fila cel·la b subíndex 1 menys a subíndex 1 igual 3 per n subíndex 1 menys 3 per a subíndex 1 fletxa doble dreta n subíndex 1 igual fracció numerador b subíndex 1 més 2 a subíndex 1 entre denominador 3 fi fracció
fi cel·la fila cel·la b subíndex 2 menys a subíndex 2 igual 3 per n subíndex 2 menys 3 per a subíndex 2 fletxa doble dreta n subíndex 2 igual fracció numerador b subíndex 2 més 2 a subíndex 2 entre denominador 3 fi fracció fi cel·la fi taula tanca claus fletxa doble dreta envoltori caixa N igual obre parèntesis fracció numerador b subíndex 1 més 2 a subíndex 1 entre denominador 3 fi fracció coma espai fracció numerador b subíndex 2 més 2 a subíndex 2 entre denominador 3 fi fracció tanca parèntesis fi envoltori

Per trobar el punt O es pot procedir de diverses maneres, per exemple:

parèntesi esquerre b subíndex 1 menys a subíndex 1 coma espai b subíndex 2 menys a subíndex 2 parèntesi dret igual 3 per parèntesi esquerre b subíndex 1 menys o subíndex 1 coma espai b subíndex 2 menys o subíndex 2 parèntesi dret
obre taula atributs alineació columna right fin atributs fila cel·la b subíndex 1 menys a subíndex 1 igual 3 per b subíndex 1 menys 3 per o subíndex 1 fletxa doble dreta o subíndex 1 igual fracció numerador 2 b subíndex 1 més a subíndex 1 entre denominador 3 fi fracció
fi cel·la fila cel·la b subíndex 2 menys a subíndex 2 igual 3 per b subíndex 2 menys 3 per o subíndex 2 fletxa doble dreta o subíndex 2 igual fracció numerador 2 b subíndex 2 més a subíndex 2 entre denominador 3 fi fracció fi cel·la fi taula tanca claus fletxa doble dreta envoltori caixa O igual obre parèntesis fracció numerador 2 b subíndex 1 més a subíndex 1 entre denominador 3 fi fracció coma espai fracció numerador 2 b subíndex 2 més a subíndex 2 entre denominador 3 fi fracció tanca parèntesis fi envoltori


Problema resolt 1: quadrilàter

Donat el quadrilàter: ABCD amb vèrtex A=(2,2); B=(4,0); C=(6,2) i D=(4,4), Es demana:

a) Justifiqueu raonadament que es tracta d'un quadrat.

b) Trobeu les coordenades del punt M on es tallen les dues diagonals.

c) Calculeu l'àrea del quadrilàter.

 

a) Un quadrat és un cas particular de quadrilàter amb la particularitat que els 4 costats tenen la mateixa mida i els angles interns són tots de 90⁰.
Per comprovar que el quadrilàter donat és un quadrat calcularem primer la mida dels quatre costats comprovant que són iguals.
  • Calculem les components dels vectors que formen els quatre costats restant l'extrem menys l'origen i el mòdul de cada vector.
pila A B amb fletxa dreta a sobre igual B menys A igual parèntesi esquerre 4 coma 0 parèntesi dret menys parèntesi esquerre 2 coma 2 parèntesi dret igual parèntesi esquerre 2 coma menys 2 parèntesi dret espai fletxa dreta obre barra vertical pila A B amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical igual arrel quadrada de 2 al quadrat més parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret al quadrat fi arrel igual arrel quadrada de 8 igual 2 arrel quadrada de 2
pila A D amb fletxa dreta a sobre igual D menys A igual parèntesi esquerre 4 coma 4 parèntesi dret menys parèntesi esquerre 2 coma 2 parèntesi dret igual parèntesi esquerre 2 coma 2 parèntesi dret espai fletxa dreta obre barra vertical pila A B amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical igual arrel quadrada de 2 al quadrat més 2 al quadrat fi arrel igual arrel quadrada de 8 igual 2 arrel quadrada de 2
pila C B amb fletxa dreta a sobre igual B menys C igual parèntesi esquerre 4 coma 0 parèntesi dret menys parèntesi esquerre 6 coma 2 parèntesi dret igual parèntesi esquerre menys 2 coma menys 2 parèntesi dret espai fletxa dreta obre barra vertical pila A B amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical igual arrel quadrada de parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret al quadrat més parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret al quadrat fi arrel igual arrel quadrada de 8 igual 2 arrel quadrada de 2
pila C D amb fletxa dreta a sobre igual D menys C igual parèntesi esquerre 4 coma 4 parèntesi dret menys parèntesi esquerre 6 coma 2 parèntesi dret igual parèntesi esquerre menys 2 coma 2 parèntesi dret espai fletxa dreta obre barra vertical pila A B amb fletxa dreta a sobre tanca barra vertical igual arrel quadrada de parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret al quadrat més 2 blanc al quadrat fi arrel igual arrel quadrada de 8 igual 2 arrel quadrada de 2

Hem comprovat que els quatre costats mesuren el mateix .

  • Per veure que els 4 angles són de 90⁰ podem provar que els vectors que contenen els angles són perpendiculars entre sí, és a dir hem de veure que tenen producte escalar 0.
Veiem  que l'angle del vèrtex A és de 90⁰ farem el producte escalar dels vectors pila A B amb fletxa dreta a sobre espai espai i espai pila A D amb fletxa dreta a sobre.
pila A B amb fletxa dreta a sobre espai per espai pila A D amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 2 coma espai menys 2 parèntesi dret per parèntesi esquerre 2 coma espai 2 parèntesi dret igual espai 2 per 2 espai més parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret per 2 igual 4 menys 4 igual 0  com el producte escalar és 0, els vectors són perpendiculars i A amb clau horitzontal superior a sobre igual 90 ⁰.
Procedim anàlogament amb la resta dels angles.
Angle B amb clau horitzontal superior a sobre.
pila B A amb fletxa dreta a sobre espai per espai pila B C amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre menys 2 coma espai 2 parèntesi dret per parèntesi esquerre 2 coma espai 2 parèntesi dret igual espai menys 2 per 2 espai més 2 per 2 igual menys 4 més 4 igual 0  com el producte escalar és 0, els vectors són perpendiculars i B amb clau horitzontal superior a sobre igual 90 ⁰.
Angle C amb clau horitzontal superior a sobre.
pila C D amb fletxa dreta a sobre espai per espai pila C B amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre menys 2 coma espai 2 parèntesi dret per parèntesi esquerre menys 2 coma menys espai 2 parèntesi dret igual espai menys 2 per parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret espai més 2 per parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret igual 4 menys 4 igual 0  com el producte escalar és 0, els vectors són perpendiculars i C amb clau horitzontal superior a sobre igual 90 ⁰.
Angle D amb clau horitzontal superior a sobre.
pila D C amb fletxa dreta a sobre espai per espai pila D A amb fletxa dreta a sobre igual parèntesi esquerre 2 coma espai menys 2 parèntesi dret per parèntesi esquerre menys 2 coma menys espai 2 parèntesi dret igual espai 2 per parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret espai més parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret per parèntesi esquerre menys 2 parèntesi dret igual menys 4 més 4 igual 0  com el producte escalar és 0, els vectors són perpendiculars i D amb clau horitzontal superior a sobre igual 90 ⁰.

b) Com ara ja sabem que tenim un quadrat, el punt M és el punt mig de les diagonals, per trobar les seves components podem imposar que pila A C amb fletxa dreta a sobre espai igual 2 per espai pila A M amb fletxa dreta a sobre
    Si M=(x, y) tenim:
    pila A C amb fletxa dreta a sobre espai igual 2 per espai pila A M amb fletxa dreta a sobre fletxa doble dreta parèntesi esquerre 4 coma 0 parèntesi dret igual 2 parèntesi esquerre x menys 2 coma espai y menys 2 parèntesi dret
    Treballem component a component: 
     4= 2x-4-----> 2x=8----->x=4
     0= 2y-4-----> 2y=4----->y=2
    El punt que busquem és envoltori caixa M igual parèntesi esquerre 4 coma espai 2 parèntesi dret fi envoltori

c) Per calcular l'àrea hem d'aplicar la fórmula de l'àrea d'un quadrat, és a dir costat x costat, on la mida del costat és el mòdul dels vectors calculats a l'apartat a).
    À r e a igual cos t a t espai x espai cos t a t igual espai 2 arrel quadrada de 2 per 2 arrel quadrada de 2 igual envoltori caixa 8 u ² fi envoltori