Els nombres enters

Els  nombres enters són un cas particular de nombre racional amb denominador 1. Hi ha enters positius, que coneixem com a nombres naturals i representem amb la lletra normal nombres naturals i enters negatius.
Es poden representar en una recta: en mig el 0, els positius a la dreta i els negatius a l'esquerra.

Saber operar amb nombres enters serà bàsic al llarg de tot el curs i és un dels principals errors que es cometen. Saber fer un bon ús de la calculadora és molt important com també conèixer el mecanisme de les diferents operacions. En aquest capítol en recordem els conceptes i les propietats bàsiques que cal saber per evitar errors comuns.

Valor absolut d'un nombre enter

El valor absolut d'un nombre enter és el mateix nombre si és positiu i el valor oposat si és negatiu. Es representa amb el nombre entre dues barres verticals |n|.
Observació: El valor absolut d'un nombre és la distància del nombre al zero i que per això sempre ha de ser positiu.
Exemples:
  obre barra vertical més 6 tanca barra vertical igual 6
obre barra vertical menys 4 tanca barra vertical igual 4
obre barra vertical 0 tanca barra vertical igual 0

Els parèntesis

A l'hora d'operar ens trobem moltes vegades amb nombres amb parèntesis. Per treballar-hi és còmode eliminar els parèntesis que no siguin necessaris seguint aquesta regla:
  • Un signe negatiu davant d'un parèntesi canvia el signe del que hi ha a l'interior. menys parèntesi esquerre més a parèntesi dret igual menys a punt i coma espai menys parèntesi esquerre menys a parèntesi dret igual més a
  • Un signe positiu davant d'un parèntesis no canvia el signe de dins més parèntesi esquerre més a parèntesi dret igual més a punt i coma espai més parèntesi esquerre menys a parèntesi dret igual menys a

Recordem les propietats de les principals operacions amb enters.