1. Els verificadors o correctors en línia

Els verificadors o correctors en línia poden ser molt útils quan volem assegurar-nos que un text no conté errades greus d'ortografia, però hem de tenir en compte que no són recursos infal·libles i que cal considerar-los com a orientatius, com un suport a la nostra revisió textual. No hi ha cap verificador automàtic que pugui garantir un resultat similar a la revisió d'un especialista. Per tant, utilitzeu tant els correctors com els vostres coneixements lingüístics. Assumiu que aquests coneixements no sols són imprescindibles per a produir bons textos, sinó que també són imprescindibles per a poder fer servir els verificadors -i encara més, els traductors en línia!- amb aprofitament i de manera efectiva.

El verificador LanguageTool aplica més de 1000 regles per a trobar errades en textos en català:

Per utilitzar-lo, hi heu d'enganxar el text que voleu corregir i demanar-ne la revisió amb el botó Comprova el text. Aleshores, les errades apareixeran marcades amb diferents colors. Situeu-vos a sobre amb el cursor i premeu el botó esquerre del ratolí, hi apareixerà, llavors, un desplegable amb possibles solucions. Si en sabeu la correcta, seleccioneu-la i el verificador esmenarà el vostre text en aquell punt de manera immediata. Si no sabeu quina és la millor solució, feu la consulta lingüística pertinent.
Recordeu que la utilitat d'aquesta eina -com la de qualsevol verificador- és parcial, ja que presenten encara moltes limitacions. Aprenem llengua, doncs, i vetllem per la qualitat dels nostres escrits! No hi depenguem per complet!