Textos de Freud sobre personalitat

TEXTOS DE FREUD SOBRE LA TEORIA DE LA PERSONALITAT

Conscient i inconscient

"Anomenarem, doncs, conscient, la representació que es troba present a la nostra consciència i és objecte de la nostra percepció, i aquest serà per ara l’únic i estricte sentit que atribuirem a la expressió que estem discutint. En canvi, denominarem inconscient aquelles representacions latents sobre les quals en tenim algun fonament per a sospitar que es troben contingudes en la vida anímica [...].

Una representació inconscient serà llavors una representació que no percebem, l’existència de la qual, però, estem disposats a afirmar, basant-nos en indicis i proves d’un altre ordre."

(Metapsicologia)

Idees latents: preconscients i inconscients

"Ens havíem acostumat a pensar que tota idea latent ho era a causa de la seva feblesa i es feia conscient quan adquiria força. Ara, doncs, denominarem preconscients les idees latents del primer grup i reservarem el qualificatiu d’inconscients -en el seu sentit propi- per a les del segon, que són les que hem observat en les neurosis".

(Metapsicologia)

El jo, l’allò i el super-jo

"Fàcilment es veu que el jo és una part de l’allò modificada per la influència del món exterior [...]. El jo s’esforça a transmetre per la seva part a l’allò l’esmentada influència del món exterior, i aspira a substituir el principi del plaer que regna sense restricció en l’allò, pel principi de realitat. La percepció és per al jo el que per a l’allò és l'instint. El jo representa el que podríem anomenar la raó o la reflexió, oposadament a l’allò, que conté les passions.

Si el jo no fos sinó una part de l'allò modificada per la influència del sistema de les percepcions, és a dir, el representant del món exterior real en la realitat anímica, ens trobaríem amb un estat de coses prou senzill; n’hi ha, però, alguna cosa més. Els motius que ens han portat a suposar l’existència d’una fase especial del jo, és a dir, una diferenciació dins del mateix jo, a la qual li donem el nom de super-jo o ideal del jo, han quedat exposats en altres llocs. Aquests motius es mantenen. La novetat que exigeix un aclariment és que aquesta part del jo presenta una connexió menys forta amb la consciència."

(El jo i l’allò)

El somni com a realització dels desigs reprimits

"Aquells que acceptin la nostra hipòtesi que l’enigmàtica obscuritat i la confusió dels somnis és deguda principalment a l'existència d’una censura no se sorprendran de veure entre els resultats de la interpretació onírica que la majoria dels somnis dels adults es revelen en l’anàlisi com a depenents de desigs eròtics. Aquesta afirmació no es refereix a somnis de franc contingut sexual que tots coneixem per existència pròpia, i que fins ara han estat considerats com els únics "somnis sexuals". [...] L’anàlisi ens mostra, però, que molts altres somnis que no deixen clarejar res d’eròtic en el seu contingut manifest es revelen, en ser desemmascarats per la tasca interpretativa, com a realització de desigs sexuals."

(La interpretació dels somnis)