7. La música cinematogràfica i electrònica catalana

A Catalunya hi ha una nova generació de compositors que han desenvolupat una important carrera musical vinculada a la imatge, els quals han compost per al cinema, la televisió o la publicitat. A continuació en destaquem uns quants:


Joan Albert Amargós Arnau (sèrie de TV) 
Manel Camp Bandes sonores de films de V. Aranda, F. Bellmunt, M. Cusso-Ferrer
Carles Cases Bandes sonores de films de Ventura Pons, M. Camus, J. Garay, G. Suarez i A. Verdaguer
Jordi Doncos Sintonia original de TV3
Albert Guinovart Nissaga de poder, Laberint d'ombres (sèries de TV)
José Manuel Pagán Bandes sonores de films de J. Cadena, Bigas Luna i Rosa Verges
Carles Santos Banda sonora del film El pianista, de M. Gas

  

      Carles Cases                         Carles Santos


Pel que fa a la música electrònica, l'illa d'Eivissa ha esdevingut un punt de referència en el panorama europeu.

En els anys 80 es parla de l'estil baleàric beats. De fet, més que un estil es tractava de la manera de "punxar" que aleshores tenien els DJ espanyols a Eivissa, en què barrejaven tota mena d'estils i ritmes: rock, house, techno....

En els clubs i discoteques més importants de l'illa hi "punxen" els millors DJ provinents d'Holanda, Bèlgica, el Regne Unit i els EUA (DJ Jeff Milles, DJ Boy George).

Molt representatives d'Eivissa són les sessions de música electrònica al Cafè del Mar (Sant Antoni). El DJ que va realitzar aquestes compilacions de ressò internacional va ser José Padilla.

José Padilla és considerat un dels grans DJ de chillout, gràcies a les vetllades relaxants al Cafè del Mar (barreja d'atmosfèrics son ambient, flamenco house, cyberdelia, jazz,  ethnotechno...). Va començar la seva trajectòria "punxant" una barreja de soul, reggae, disco i funk. Va ser precursor de l'estil anomenat baleàric beats. Produeix temes per a diversos segells (React, Other....).

El macroclub Florida 135 de Fraga va ser un dels principals introductors de la música electrònica a les nostres contrades (van ser els primers de portar Front 242 a Espanya).