2. Context històric i cultural

En el món contemporani, els avenços tecnològics, la recerca científica i el desenvolupament de les telecomunicacions han esdevingut eixos importantíssims per al progrés i el benestar social d'un país.

En un moment en què es tendeix a la globalització, el món apareix més dividit que mai entre països anomenats del Primer Món, per un costat, i els del Tercer Món, per l'altre.

En l'apartat de context històric de la unitat anterior s'han donat tota una sèrie de dades que poden ajudar a entendre la història més recent. 




Sobre el músic

El món del cinema, de la publicitat i de les noves tecnologies ofereixen un gran ventall de possibilitats professionals per als músics dels segles XX i XXI. Aquests poden tenir formació musical acadèmica, però també els cal tenir un gran domini de les eines electròniques de què disposen.

El cinema sonor va atraure compositors de tradició culta (Xostakovitx o Profofiev), compositors novells, orquestradors, arranjadors i músics que treballaven de manera continuada en grans estudis cinematogràfics.

En el camp de la música electrònica  cal distingir la figura del discjòquei (DJ) i la del productor. El primer "punxa" música en una sala o club i el seu art consisteix a encadenar els temes oferint als oients una sessió amb caràcter propi. El productor crea els temes en el seu estudi d'enregistrament, que després el DJ pot "punxar". Ambdós han de tenir una àmplia cultura musical i  coneixements de tècnic de so.

  

  John Williams                                Vangelis

Sobre la dona

Tot i trobar-nos en els segles XX i XXI, en què, a Occident, els drets de la dona són plenament reconeguts, certament és difícil trobar dones en el món de la composició musical cinematogràfica o publicitària. L'excepció la tenim en el món dels DJ on, malgrat que és un àmbit majoritàriament masculí, hi ha dones que "punxen" en els clubs més prestigiosos com ara DJ 100% Isis, DJ Sister Bliss i la productora del grup Faithles. Cal destacar Goldie, creadora als anys 90 de l'estil jungle.