9. El pop-rock català

A la dècada dels seixanta van aparèixer grups de pop-rock com Los Sirex, Los Munstang, Los Gatos Negros... però el moviment que més va arrelar a la Catalunya fou el folk que aquí rebé el nom de Nova Cançó.

La Nova Cançó

Cap al final dels anys 60 i influïts pels cantautors francesos, apareix a Catalunya el fenomen de la Nova Cançó, motivat per la situació política del país d'aquells moments (dictadura franquista) i amb desitjos de reivindicar les llibertats.

El grup anomenat Els Setze Jutges era format per diversos cantautors catalans, com Maria del Mar Bonet, Quico Pi de la Serra, Raimon, Joan Manuel Serrat i Lluís Llach, entre d'altres.

    

    Joan Manuel Serrat                      Lluís Llach

Les cançons de Lluís Llach, amb les quals es van sentir identificats molts joves, són també poemes que representen una època de la història de la cançó catalana: El bandoler, Cal que neixin flors a cada instant, Abril de 74, Viatge a Itaca i L'estaca, feien vibrar les multituds que assistien als seus concerts. Alguna d'aquestes cançons va arribar a ser prohibida per la dictadura franquista.

El rock català

Tot i que el rock és un producte americà, en tant que música per a joves es troba present en totes les cultures.

A Catalunya va arribar en forma de conjunts que imitaven els Beatles o els Rolling Stones i també amb el grup "underground" anomenat Màquina, fundat en el 1969, amb un estil rocker autòcton. El precursor del rock català va ser Quico Pi de la Serra, amb el seu grup Els Quatre Gats. Jaume Sisa també va introduir elements de pop i de rock a la seva música. Pau Riba fou el primer a cantar rock en català amb el seu primer LP Dioptria. Un derls grups de folk-rock més emblemàtics en la dècada dels setanta, fou la Companya Elèctrica Dharma, que va debutar amb l'àlbum Diumenge, barreja de folklore català i jazz-rock, on el saxòfon soprano recorda la tenora.

El Club Zeleste va obrir l'any 1973, va programar concerts i va crear un segell discogràfic. També es va obrir el clubLa Cova del Drac. L'any 1975, a Canet, se celebrà el primer festival de música pop-rock, al qual varen assistir 25.000 rockers.

Amb la instauració de la democràcia, l'activitat musical es desplaça a Madrid. el rock català passa uns anys de crisi, si bé hi ha grups com Loquillo y los Trogloditas, Los Rebeldes i, més tard, El Último de la Fila, que canten en castellà.

Als anys vuitanta arriba el rock cantat en català: en aquest moment les institucions ajuden grups i artistes que utilitzen la llengua catalana. Les seves cançons tenen un marcat caràcter social i reivindicatiu. Musicalment és un rock "canyero" que té en els seus orígens en Lou Reed i Frank Zappa.

Aquest nou rock es produeix en diferents indrets de la geografia catalana:


Girona Sopa de Cabra, Santraït
Plana de Vic Cuble Buble, Sau
Vallès La Madam, Tancat per Defunció, Bars, B-30
Baix Llobregat Detectors, 080
Tarragona Pets, Lax'N'Busto
Manresa Gossos
Menorca Ja t'ho Diré
Altres grups Sutrak, Fes-te-Fotre, Brahms, Pomada...

  

     Els Pets                                 Sopa de cabra