1. Introducció

I want to break free - Queen

L'expressió música pop (música popular) serveix per designar la música jove dels últims 50 anys del segle XX. A la Gran Bretanya i als EUA el terme més emprat per anomenar aquesta música ha estat de rock.

El rock és més que una música, és també un ball, una filosofia, una manera de ser, de vestir i de viure que, després de la II Guerra Mundial, a partir dels anys cinquanta, els joves es van fer serva. Els joves, els teenagers del moment, en veure la destrucció que la guerra havia portat, volgueren trencar amb el passat i expressar amb la música i el ball la rebel·lia, cercant al mateix temps una nova identitat. El desenvolupament econòmic i social dels EUA va permetre als adolescents d'establir els seus propis hàbits d'oci, moda i música.

Les causes que afavoriren la ràpida difusió del rock foren, entre d'altres, l'actitud rebel dels joves, els mitjans de comunicació, especialment la televisió - que començava les seves primeres emissions -, la indústria cinematogràfica i la discogràfica, tot això acompanyat de l'evolució de l'electrònica.

El pop-rock ha estat considerat des dels inicis la música jove pròpiament dita, perquè sovint ha estat un dels vehicles d'expressió del trencament de la joventut amb les formes culturals establertes. Al llarg de la segona meitat del s. XX el rock s'ha integrat plenament en la cultura contemporània. No és únicament moda, un muntatge comercial, el pop-rock s'ha convertit en un element clau de la música dels nostres dies.