6. Dècada dels 70

Hi ha diferents aspectes que s'han de tenir en compte per a entendre millor la música dels anys 70.

El públic jove estava descontent amb els grans ídols dels 60, perquè s'havien enriquit molt i ja no hi connectaven. Aquest públic volia que el pop-rock fos la seva via d'expressió, que els parlés  de la seva realitat (atur, marginació...). Concretament, el públic punk no estava d'acord amb els sistemes social i polític establert i veia el món sense esperança ni futur.

  • Els mitjans de comunicació i les cases discogràfiques van apoderar-se de la música pop-rock per fer-ne un negoci, una indústria que movia molts diners. La qualitat de la música se subordinava a aquests interessos i els grups cercaven sovint fórmules musicals que garantissin l'èxit comercial, encara que la  creativitat se'n veiés ressentida.
  • Després de la gran crisi de 1973, a les petites cases discogràfiques i als grups petits els va ser molt difícil substituir. Això va afavorir encara més la creació de monopolis, tant de grups consolidats com de cases discogràfiques.

L'autèntica revolució en aquest panorama tan convencional  la portà a terme el moviment punk. Encara que no fos amb una qualitat musical elevada, aquests jóvens van fer trontollar el món musical, sense comptar amb el suport de  cap mena (no els acceptaven ni les cases discogràfiques ni les emissores).

Els grans grups, d'estils musicals diversos, tenen el seu voltant tots els recursos per fer de la música un gran negoci: grans estudis d'enregistrament, gires internacionals anunciades en tots els mitjans de  comunicació, ús de moderna tecnologia en els grans concerts (llums, pantalles de vídeo, efectes especials...), videoclips, campanyes promocionals...

L'aspecte visual dels diferents estils dels 70 és tan definitori com la sonoritat particular de cadascun. Així tenim:

     

   Sex Pistols                                             AC-DC

Heavy metal

Cuir, caçadores amb rebladures, banderes de roba cosides amb la imatge del grup, texans estrets, botes, cabells llargs. Imatge desagradable, anit-star, maquillatge agressiu.

Glam rock Sofisticació en la roba i en l'ús de maquillatge (David Bowie, Elton John), ambigüitat sexual (Alice Cooper és un home)
Punk Imatge destructiva, agressiva, marginal. Les seves són cadenes, cadenats, fulles d'afaitar, imperdibles. La roba és apedaçada, estripada i mal pintada. El seu color és el negre (no futur). El cabell és pintat i tallat irregularment (crestes desafiadores...). Són mal educats i crítics amb la família i el sistema. El seu ball és el pogo (saltar com una molla, donant-se cops de cap els uns amb els altres)
Rock simfònic/tecno   L'aspecte visual és menys important que la seva música. No hi ha una sola línia. Alguns van amb texans i d'altres més arreglats, però no hi ha una estètica única.
Reggae Unit als ideals del black power. Cabells amb rastes, roba descuidada i un cigarrewt de marihuana a la boca.


Característiques musicals

Els estils abans esmentats es poden agrupar en dos grans vessants: un de més elaborat i racional (rock simfònic, glam rock, tecno) i un altre de més directe i senzill (hard rock, heavy metal, punk...)

En el primer vessant, els músics tenen estudis musicals (Elton John és director d'orquestra). En el segon vessant no cal tenir-ne, d'estudis musicals.

Melodia

En l'aspecte melòdic distingim:


rock simfònic, glam rock, tecno   hard rock, heavy metal, punk, disco
Melodies acurades, estructurades i
llargues. Poden aparèixer fins a tres
o quatre temes.
Melodies simples, curtes i sense massa
pretensions.
Lletres suggerents, poètiques, no parlen 
de cap problema concret.
Les lletres parlen de rebuig social, dels
problemes dels joves, de violència, de
drogues, etc.
Adreçades a l'intel·lecte i demanen un
públic més selecte i culte que les pugui
comprendre.
Adreçades a un públic jove, de  classe
baixa, sense gaire cultura, marginal.

Ritme

El swing, base del rock, es manté. En el primer vessant, el ritme és també treballat i complex. En el rock simfònic podem trobar canvis de tempo i de ritme en una mateixa obra. En el segon vessant, els ritmes se simplifiquen, tot i que el ritme és un element dominant (per sobre de la melodia, en el cas de la música heavy metal, hard rock...). La música funky incorpora ritmes africans i la música reggae, ritmes jamaicans (ritmes repetitius i sincopats que embriaguen el públic i no el deixa parar de ballar).

Dinàmica

Aquest element de la música s'emfatitza en aquesta dècada. Gacies als millors equipaments de so (amplificadors) tots els grups potencien el volum sonor (cal tenir en compte que molts concerts es fan en grans estadis o en parcs a l'aire lliure). Els estils hard rock i heavy metal converteixen en signe d'identificació el volum sonor exagerat -saturació sonora- (de  vegades, 120 Db).

Forma

En el primer vessant, trobem peces llargues (5', 7' 20', 25', tota la cara d'un LP). Les estructures són més complexes (pensades més per ser escoltades, que no pas per ser ballades). Les cançons s'encadenen, no hi ha finals. Apareixen àlbums dobles i triples. En el segon vessant, en canvi, les peces són curtes i directes, amb un o dos temes. L'estil punk defensa que tothom pot fer música (no cal tenir estudis) i expressar-se, per aquest motiu les seves peces són molt simples.

Textura

Ús de la melodia acompanyada.

Timbre

L'aspecte tímbric és fonamental per diferenciar molts d'aquests estils.

  • En el rock simfònic s'usen instruments de l'orquestra i si'hi incorporen els teclats (aquests passen després a molts estils).
  • En el glam rock predomina el cantant solista, encara que també hi trobem grups. La veu aguda (forçada en molts casos) desapareix i deixa pas a una veu trencada, a un parlar rítmic quasi desafinat.
  • En la música tecno s'introdueixen ordinadors i sintetitzadors. La bateria desapareix en favor de la caixa de ritmes i s'utilitzen també teclats programables.
  • En el hard rock i en el heavy metal es potencia i distorsiona el so de les guitarres elèctriques (mitjançant l'ús de filtres i pedals). També la bateria agafa un gran protagonisme i amplia els seus elements (més tom-toms, més plats...).
  • En la música funky i reggae hi ha una presència  massiva d'instruments de percussió (bongoes, congues, claves...)



ESTILS INTÈRPRETS
Òperes rock  Jesus Christ Superstar (protagonitzada per Ian Gillan, cantant de Deep Purple), Godspel, Tommy (Who), The Wall ( Pink Floyd), Evita
Rock simfònic Yes, Camel, Genesi (cantant Peter Gabriel, bateria Phil Collins), Supertramp, Pink Floyd.
Glam rock David Bowie, Alice Cooper, Roxy Music (Brian Ferry), Elton John, Lou Reed, Patti Smith, Queen.
Tecno Rock progressiu King Crimson, Tangerine Dream, Kraftwerk, The Allan Parsons Project
Hard Rock Led Zeppelin (Jimmy Page empra una guitarra de dos mànecs i un arc de violí sobre la guitarra), Black Sabbath, Deep Purple, AC-DC, Status Quo
Heavy metal Motörhead, Grand Funk Railroad, Kiss, Iron Maiden, Aerosmith, Twisted Sisters
Punk SeEx Pistols, The Clash, Nina Hagen
Reggae Bob Marley
Funky Was, Mandrill, Osibisa, James Brown
Disco Bee Gees, Earth, Wind and Fire
Grans grups Fleetwood Mac, Abba
Solistes John Lennon, Eric Clapton

      

John Lenon                                Bob Marley                            Supertramp


A Espanya trobem els següents  grups: Los Canarios, Los Pop-Tops, Los Buenos, Los Bravos (d'aquest grup és el tema Black is black, Triana (pioner del pop-rock flamenc), Leño (de finals de la dècada, grup de rock dur, amb Rosendo Mercado), Baron Rojo (heavy mdetal), Orquestra Mondragon, Miguel Ríos, (del 79 és l'LP Los viejos rockeros nunca mueren), Massiel, Nino Bravo, Ramoncín (d'estil punk)...


Miguel Rios