2. Context històric i cultural

La segona meitat del segle XX és plena d'esdeveniments que, encara recents tenen una transcendència difícil d'acotar. Tots aquests  formen la nostra història més recent.

Sobre el músic 

El músic de pop-rock pot ser una persona amb formació musical acadèmica o sense. Malgrat la seva llibertat i independència, els contractes amb les cases discogràfiques el lliguen i condicionen. El músic ja no depèn només del concert en directe, sinó que la seva supervivència rau més en l'enregistrament de la seva música i posterior comercialització. Aquest fet condiciona moltíssim la seva creativitat, ja que sovint un sol tema o cançó por fer-lo servir per a un període llarg de temps (fenomen ben diferent de l'observat en els músics d'èpoques anteriors, els quals havien de compondre música cada dia, música que ja no es tornava a escoltar més). El músic i la seva música esdevenen el centre d'un dels negocis més grans del segle XX: les empreses discogràfiques.


Sobre la dona

La dona va aconseguint equiparar-se a l'home. Primer només com a cantant d'una formació (chorus o solista) o en solitari. Després, formant també el seu propi grup o participant-hi com a instrumentista.

Podem destacar el paper pioner de Janis Joplin als seixanta i, més endavant, Tina Turner, Diana Ross, Bonnie Tyler, Madonna i grups de noies com les Spice Girls...,


Diana Ross