6. El neoclassisme


Rússia I. Stravinski, S. Prokofiev, D. Xostakòvich
França Grup dels Sis: D.Milhaud, F. Poulenc, A.Honneger...
Alemanya Música utiltàra: P. Hindemith, C.Orff, K. Weil
Anglaterra B. Britten
Estats Units C. Ives
Espanya Generació del 27: E. Halffter, R. Halffter, F. Remacha, J. Rodrigo

Alguns  compositors, cansats de tanta experimentació i provocació, van reprendre les bases del llenguatge musical occidental (ús de la tonalitat, melodies recognoscibles, timbres convencionals...) sense renunciar absolutament a les innovacions. L'objectiu fou apropar-se al públic oient, tan allunyat d'estils de música radicalment innovadors (atonalisme...).

Rússia

Igor Stravinski

És un artista innovador, com el seu amic i pintor P. Picasso. L'estrena de diverses obres seves comporta la polèmica i, de vegades l'escàndol. Stravinski estudia i combina tots els elements de la música i els fa evolucionar d'una manera innovadora. El ritme, la instrumentació i l'harmonia són tres elements remarcables, entre d'altres, de la seva obra. La consagració de la primavera, elements que tracta d'una manera  totalment original, una mica descarnada, mai no escoltada fins aleshores. S'inspira també en la música antiga en obres com Pulicinella o Edip Rei; en el jazz en el seu Ragtime music o Ebony concerto; en el religiós en la Simfonia dels Salms; en el dodecafonisme en Canticum i Lamentacions de Jeremies; i en obres en la línia del simfonisme rus (primers ballets: L'ocell de foc i Petruixka).

L'element que Stravinski revoluciona fins al límit és el ritme. L'ús de ritmes irregulars, compassos d'amalgama, canvis de compàs i tempo en una obra ... Fan de la seva producció un camp d'experimentació rítmica constant. Fins i tot l'orquestra és tractada com un instrument de percussió.


S. Prokofiev / D. Xostakòvitx

Ambdós compositors van viure sempre a Rússia. El seu llenguatge musical va xocar amb les directrius artístiques  del "realisme socialista". Del primer cal destacar Pere i el llop, i del segon, les Simfonies.

França

El Grup dels Sis

Es forma al voltant d'Eric Satie (Gymnodpeides, Parade), cap a l'any 1920, amb compositors francesos antiimpressionistes i innovadors, que tenien per lema l'art nu, so com a realitat sonora, molt connectat amb l'art dadaista i surrealista. Els seus noms són Auric, Tailleferre, Dureu i els tres més importants: D. Milhaud amb les seves politonals, com La creació del món, El bou sobre la teulada (amb influències de música brasilera), A. Honegger, que va compondre una sèrie d'oratoris i música influïda pel maquinisme, per exemple Pacífic 231, en el gual descriu el o d'una locomotora; i per últim, F. Poulenc (La veu humana, Concert campestre).

Alemanya

La música utilitària 

La música utilitària neix com a reacció a l'allunyament del públic provocat per la música anterior. Els compositors alemanys s'estimaran més les sonoritats de la música medieval i barroca.

P. Hindemith, promotor d'aquest corrent, es proposa fer música que agradi més al poble i pràctica el neoclassicisme. La seva obra més important és Maties, el pintor.

C. Orff téun original estil basat en l'ús dels modes grecs, el cant gregorià, les cançons medievals i els cants populars. La seva música, amb procediments senzills, obté uns resultats espectaculars. Sempre usa el suport literari per a les seves obres. Les seves composicions més conegudes són tres cantates escèniques: Carmina Burana, Catulli Carmina i Il Triomfo di Afrodita. També escriu 6 òperes, 3 oratoris, cançons per a infants...

K. Weil va tenir relació amb el món del teatre (col·laboracions amb B. Brecht). Fou crític amb la societat. La seva obra més important és L'òpera dels quatre rals.

Anglaterra

B. Britten

Amb un estil personal, destaca amb obres com: Ceremony of Carols (per a cor de veus blanques i arpa), Guia d'orquestra per a joves.

Estats Units

C. Ives

Compositor autodidacte, independent de tots els corrents contemporanis. Va emprar la polirítmia, la politonalitat, les formes obertes, els  clústers, l'organització serial... i també collages amb músiques menys cultes (himnes patriòtics, cançons sentimentals...) Destaquen: Concord-sonata, Three places in New England, Quarta Simfonia.

Espanya

La Generació del 27 està marcada per la Guerra Civil, cosa que els mantindrà al marge de les innovacions musicals europees. El nacionalisme es mantindrà entre aquests compositors, com ara els germans Halffter (Rapsodia portuguesa, d'Ernesto; Sonates del Escorial, de Rodolfo) , F. Remacha (Cantata Jesucristo en la Cruz), J. Rodrigo (Concierto de Aranjuez).