7. Escola nacionalista escandinava

En els països escandinaus destaquen el finlandès Jean Sibelius i el noruec Edward Grieg.

J. Sibelius va ser un dels autors simfònics més importants del segle XX. La seva música s'inspira en la natura i les llegendes finlandeses. No fa servir directament músiques folklòriques, però sí esquemes melòdics i rítmics trets de la poesia i de la música popular. Destaca el poema simfònic Finlàndia.

E. Grieg va defensar l'escola basada en la música folklòrica noruega. Per aquest motiu s'origina un enfrontament amb els músics conservadors i les seves obres van tardar a ser apreciades. Listz va ser el primer de lloar el seu treball. 

El 1847 el Govern noruec va concedir a Grieg un sou anual, estipendi que li va permetre dedicar-se de ple a la composició. 

Les seves obres més importants per a piano són les Danses i cançons noruegues. Es va fer famós per la seva música incidental per al drama poètic Peer Gynt, de Henrik Ibsen.

Peer Gynt és un personatge del folklore escandinau. Ibsen va convertir la llegenda en una narració filosòfica de la perversitat de les relacions entre homes i dones i el món que els envolta. Ibsen va sol·licitar a Grieg la música incidental per a aquest drama. Grieg va compondre 23 números dels quals va extreure dues suites orquestrals.