4. Música instrumental

Instruments

En aquesta època els instruments es perfeccionen. Destaquen el clarinet, que passa a formar part de l'orquestra, i el pianoforte, que progressivament va substituint al clavicèmbal i el clavicordi, fins a fer-los desaparèixer a finals del segle XVIII. Es continua fent servir l'instrument de percussió del barroc, les timbales, però Haydn, Mozart i Gluck van ser els primers d'incorporar instruments d'afinació indeterminada procedents de les bandes militars turques: el triangle, els platerets i el timbal.

El piano difereix dels instruments de teclat anteriors en la utilització del sistema de martell, impulsat cap a les cordes per la tecla, cosa que permet modificar la intensitat del so quan l'intèrpret polsa les tecles amb més o menys força. Per aquest motiu el primer model construït per Bartolomeo Cristofori es va anomenar gravicembalo col piano e forte (clavicèmbal amb suau i fort). D'aquest constructor es conserven dos pianos a, al Museu d'Art de Nova York i al Museu K. Marx de Leipzig. L'extensió dels primers pianos eren de 4 a 5 octaves (com els clavicèmbals) i van augmentar de forma gradual fins a més de 7.


Agrupacions instrumentals

En l'orquestra clàssica el nombre dels instruments de corda es duplica respecte del barroc, perquè amb la incorporació de nous instruments de vent-fusta (clarinets) i vent-metall (trompes), la corda necessita reforçar-se per equilibrar el so de l'orquestra.

El director ja no dirigeix des del clavicèmbal, sinó que se situa al davant i pren molt més protagonisme.


La música per a grups de cambra augmenta a causa de la demanda de nobles i burgesos que en la intimitat de les seves cases fan reunions musicals. Els grups de cambra més habituals són el quartet de corda (violí primer, violí segon, viola i violoncel), el quartet amb piano i el quintet.


Haydn dirigint un quartet de corda