1. Introducció

 Minuet L. Boccherini

El classicisme en música, neoclassicisme en les altres Belles Arts, és un estil que abraça la segona meitat del segle XVIII aproximadament. Volia alliberar-se de les sumptuoses formes barroques i rococó inspirant-se en la noble senzillesa de l'art clàssic. Època de predomini de la ment, del pensament racional (la Il·lustració), de la forma més que no pas del contingut.


Si comparem la frase o tema musical  o bé tot el moviment d'aquesta obra musical. Simfonia núm. 40 de Mozart 4t moviment Allegro Assai

, amb el conjunt del Palau de Schönbrunn, ens podem  adonar com aquesta melodia és estructurada d'una manera semblant  a com ho està un fragment del palau o la seva totalitat (com la façana d'aquest edifici neoclàssic).


La frase o tema està dividida en dos fragments simètrics que a la vegada, es poden dividir en dos altres fragments, fins a arribar al que anomenem motiu o cèl·lula (3 o 4 notes), que fóra la unitat més petita. Tal com hem fet amb la frase musical podríem seccionar també l'edifici per la meitat i observar-ne la simetria: quedaria partit en dos fragments exactament iguals i així successivament fins a arribar a l'element arquitectònic més petit. Amb la repetició d'un petit element diverses vegades s'aconsegueix la simetria. Equilibri i simetria són trets característics d'aquesta època. I de la repetició de fragments simètrics s'obté la unitat total de l'obra d'art.