2. Context Històric

El classicisme és un estil artístic que abasta des de 1750 fins a l'inici del segle XIX, aproximadament. Els països capdavanters són Àustria i Alemanya: Viena,  capital de l'imperi  Austro-hongarès, estava lligada per la seva llengua a Alemanya i per la seva religió mantenia bon contacte amb el nord d'Itàlia, part del qual estava sota el seu domini polític. Allí es va crear un llenguatge musical universal, clàssic, producte dels estils francès, italià i alemnay, especialment de la fusió que en féu Mozart.

La segona meitat del segle XVIII és l'època de la decadència de les monarquies absolutes, del despotisme il·lustrat, de la democratització de la cultura amb les idees de la il·lustració, de l'inici de la Revolució Francesa, tot i que els seus efectes es faran sentir especialment durant el segle XIX amb el romanticisme.

La il·lustració és el moviment cultural progressista francès creat per intel·lectuals com J. J. Rousseau, Diderot... Aquest corrent ideològic defensa:

  1. La raó i el sentit comú regeixen el món. Gran desenvolupament de la investigació i la ciència.
  2. Els ideals d'igualtat i benestar per a tothom s'aconsegueixen a través de l'educació i el coneixement.
  3. Neoclassicisme: revalorització dels cànons estètics de Grècia i Roma.

Pel que fa a l'art, aquest és un reflex de les idees expressades anteriorment en què la raó, la ment i la intel·ligència es posen al servei de la bellesa ideal i de la perfecció formal. Interessa més la forma que no pas el contingut. És una reacció a l'art barroc: formes austeres i senzilles en enfront de les recaragolades i sumptuoses del barroc.

L'estètica clàssica es basa en: proporció, equilibri, simetria, senzillesa, ordre, regularitat, claredat, lluminositat...                           J.J. Rousseau


CLASSICISME
Autor  1700  1750  1800   1850
Àustria  F. J. Haydn (1732-1809)                                                         
W. A. Mozart (1756-1791)                                                
C.W. Gluck (1714-1784)                                            
C. P. E. Bach (1714-1788)                                             
Alemanya  J. Stamitz (1717-1757)                              
L. van Beethoven (1770-1827)                                                            
Itàlia L. Boccherini (1743-1805)                                                       
V. Martín i Soler (1754-1806)                                
 Espanya  Pare A. Soler (1729-1783)                                                



F.J. Haydn W. A. Mozart L. van Beethoven L. Boccherini Pare A. Soler


1751   S'inicia l'Enciclopèdia dirigida per Diderot i D'Alambert.
1756  Comença la guerra dels Set anys.
1757  Atemptat sense èxit contra el rei de França, Lluís XV.
1769  Invenció de la màquina de vapor (J. Watt).
1775  Guerra de la Independència dels Estats Units d'Amèrica.
1782  Els germans Montgolfier inventen el globus d'aire.
1784  Primer teler mecànic ( E. Cartwright).
1789  Inici de la Revolució Francesa.
1791  Proclamació de la República Francesa.
1791  Primeres execucions amb la guillotina.
1804  Napoleó es proclama emperador.
    
L'existència de cases editorials que comercialitzaven les obres musicals dels compositors va contribuir decisivament a la independència dels compositors respecte dels nobles o burgesos per a qui havien treballat durant tant de temps.


Sobre el músic

El músic, en aquesta època, és considerat encara un servent, està al servei d'un mecenes (noble, burgès o institució eclesiàstica) i està obligat a fer obres que complaguin el gust i les necessitats  del seu senyor. D'aquesta manera el músic tenia garantida una estabilitat econòmica i professional.

Aquesta situació comença a canviar amb Haydn (viatges a Londres) però molt especialment amb Mozart, que va independitzar-se de l'arquebisbe de Salzburg per traslladar-se a Viena, on componia per encàrrec. Beethoven ja fou el músic independent que encarna l'esperit del romanticisme.

Sobre la dona

Mozart va ser un gran admirador de M. Theresia von Paradis, cega, pianista, organista, cantant i compositora d'òperes, de dos concerts per a piano i orquestra i d'obres de cambra. La germana de Mozart, Nanneri, fou una excel·lent clavecinista.

Altres dones compositores alemanyes són Anna Amàlia (germana de Frederic II de Prúsia), Bernardina, Juliane Reichard, Franziaka Lebrun (compositora de l'escola de Manheim) i la seva filla i tres nétes, Marianna Martinez...,