Les successions que tendeixen al nombre e

El nombre e és un dels nombres irracionals més coneguts, el seu valor s'aproxima a

e quasi igual a 2.7182818284590452....

Aquest nombre està ben present a la natura i en molts problemes del món que ens envolta.

El podem definir com a límit de la següent successió:

envoltori caixa e igual pila l i m amb n fletxa dreta infinit a sota obre parèntesis 1 més fracció 1 entre n tanca parèntesis elevat a n fi envoltori

Proveu a la calculadora d'anar donant valors a la n cada cop més grans: n=10, n=100, n=1000, observeu que passa?


En aquesta presentació de J.Parera podeu veure quin és aquest nombre, com s'obté i en quines situacions del món que ens envolta el tenim present.

El Nombre E from jparera

Exemple
Anem a veure com podem calcular alguns límits per similitud amb el nombre e. Es tracta de poder arribar al límit de e operat amb una altra successió que tingui límit fàcil de calcular.

pila l i m amb n fletxa dreta infinit a sota obre parèntesis 1 més fracció 1 entre n tanca parèntesis elevat a 3 n menys 1 fi elevat   si observem el que tenim dins del parèntesis és el mateix que tenim amb el límit del nombre e. Aplicarem les propietats de potències per tal que ens aparegui el límit exacte del nombre e.


pila l i m amb n fletxa dreta infinit a sota obre parèntesis 1 més fracció 1 entre n tanca parèntesis elevat a negreta 3 bold italic n negreta menys negreta 1 fi elevat igual pila l i m amb n fletxa dreta infinit a sota obre parèntesis 1 més fracció 1 entre n tanca parèntesis elevat a negreta 3 bold italic n fi elevat per obre parèntesis 1 més fracció 1 entre n tanca parèntesis elevat a negreta menys negreta 1 fi elevat igual pila l i m amb n fletxa dreta infinit a sota obre claudàtors obre parèntesis 1 més fracció 1 entre n tanca parèntesis elevat a n tanca claudàtors al cub per obre parèntesis 1 més fracció 1 entre n tanca parèntesis elevat a menys 1 fi elevat espai igual espai e al cub per 1 igual envoltori caixa e ³ fi envoltori

Observem que a partir de les propietats de les potències hem aconseguit escriure la successió inicial com a producte de dues successions.
En el primer factor tenim exactament la definició del nombre e però elevat a la 3, per tan tel seu límit serà e³.
El segon factor té límit 1: perquè és 1 més un terme que tendeix a 0 i tot elevat a -1:   és a dir : (1+0)-1  =1
El límit del producte és producte de límits i ja tenim el límit final que busquem.