4. Sistemes de transformació de moviment

4.5. Lleva. excèntrica

Mecanisme que permet transformar un moviment rotatori en lineal alternatiu.

Es basa en un element de contorn no circular que gira sobre un punt, en girar el perfil d'aquest element provoca la pujada o la baixada d'un seguidor de lleva o un palpador.


Aquest tipus de transformació de moviment és irreversible. És a dir el moviment alternatiu del seguidor no és capaç de produir el gir de l'element rotatori.

El palpador pot accionar una vàlvula, un polsador, ...


levaEsquema de funcionamiento de una leva
Imatge de Silberwolf a Wikimedia . llicència CC

Imatge de Silberwolf a Wikimedia . llicència CC

Quan és necessari generar una determinada seqüència sincronitzada d'obertura / tancament, com passa amb les vàlvules d'admissió i escapament dels cilindres del motor d'un automòbil, se situen les lleves necessàries sobre un sol eix constituint un arbre de lleves.
El palpador en tot moment ha de romandre en contacte amb el contorn de la lleva. Això s'aconsegueix per mitjà de la utilització de molls, ressorts oa la pròpia força de la gravetat.
  • El recorregut vertical màxim que efectua el palpador es diu cursa del seguidor.
  • Els punts extrems del recorregut corresponen als punts del perfil de la lleva amb distància màxima (radi major) o mínima (radi menor) respecte a l'eix de gir.
  • El valor numèric de la cursa s'obté restant, del radi major, el radi menor.
Hi ha perfils de lleva molt diversos sempre determinats pel moviment que es requereixi en el seguidor, podent adoptar formes realment complexes.
La seva funció principal és l'automatització de màquines (programadors de rentadora, control de màquines de vapor, obertura i tancament de contactes elèctrics, de les vàlvules dels motors d'explosió ...).

 Árbol de levas
Imatge de Stalhkocher a Wikimedia . llicència CC


L'excèntrica, és una variació del mecanisme lleva-seguidor. Consisteix en una roda l'eix de gir no coincideix amb el centre de la circumferència. Transforma el moviment de rotació de la roda en un moviment lineal alternatiu del seguidor.

És com una lleva particular, el contorn és una circumferència en la qual l'eix de gir no coincideix amb l'eix de la circumferència, sent la carrera del seguidor el doble de la distància que hi ha entre el centre de la circumferència i l'eix de gir



Esquema de funcionamiento de un sistema de rueda excéntrica
Imatge de ThreeE a Wikimedia . llicència CC