2. Normalització i qualitat

2.4. Control de qualitat

Es pren per definició de qualitat acceptada de manera universal en una norma ISO (que es veuran en l'epígraf 4) la següent:
"Qualitat és el conjunt de característiques d'una entitat que li confereix l'aptitud per satisfer les necessitats establertes i les implícites"
Potser aquesta definició ens soni massa "formal", així que també podem considerar la qualitat com:
  • La mesura en què el producte és apte per a l'ús que es destina.

  • El aconseguir la satisfacció del consumidor que utilitzarà el producte, al menor cost possible.

  • El compliment de les especificacions prescrites per al producte.

Si al producte que fabriquem li exigim qualitat, haurem de comprovar que realment la té.


El control de qualitat és el conjunt de tècniques utilitzades per conèixer les especificacions que ha de complir un producte i per assessorar el departament de fabricació per tal que la producció abast aquestes especificacions.


Tota empresa ha d'organitzar un pla de control de qualitat, en el qual s'organitzaran les operacions, processos i tècniques necessàries per complir els requisits de qualitat previstos, pla que ha de ser revisat amb la periodicitat necessària.
El control de qualitat involucra tots els departaments de l'empresa: màrqueting, disseny, fabricació i venda. I tots aquests departaments han de comprendre la importància del programa de garantia de qualitat establert en l'empresa i implicar-se en el seu compliment.
Els mitjans que s'utilitzaran per complir amb el programa de control de qualitat seran: formació, la documentació, la revisió del disseny i els diferents controls.
FORMACIÓ
S'ha d'informar i entrenar al personal adequadament, ja que el seu treball afecta directament la qualitat del producte.

DOCUMENTACIÓ
Tot el planificat ha de quedar registrat documentalment, de manera que es faciliti el procés d'inspecció i les auditories.
Així mateix l'empresa ha de donar a conèixer al treballador les normes a tenir presents en el procés.
Aquests documents són:
Manual de garantia de qualitat. S'hi descriu de forma clara i concisa el programa de qualitat de l'empresa, en el quedarà reflectit el mètode a seguir per garantir l'execució i el control de tots els processos. S'hi manifesta l'interès de l'empresa per garantir certs nivells de qualitat el que contribuirà a millorar les vendes de l'empresa.
Instruccions de treball. Són instruccions que indiquen amb tot detall la tasca que ha de desenvolupar l'operari, i poden ser de treball, d'assajos, d'embalatge, ...


Figura: Imatge en pxhere . CC0


REVISIÓ DEL DISSENY

S'ha de verificar que els càlculs són correctes mitjançant la repetició dels mateixos per mètode diferents, que els plànols constructius no tenen errors, s'han assajar els diferents materials per comprovar normes i especificacions ...


Figura: Imatge de gafArq a Wikimedia . CC



CONTROLS

De fabricació. Les ordres de treball han de constar de fulles de procés i fulls de ruta, per disposar de la documentació necessària que determini la seqüència d'operacions que s'han de realitzar, els estris i eines que s'han d'utilitzar en el procés, i les necessàries operacions d'assaig i verificació.
De aparells de mesura. Els instruments i aparells de mesura han d'estar calibrats i s'han de verificar periòdicament segons instruccions escrites que detallin el procés. Si és necessari s'han d'enviar a calibrar a organismes competents acreditats.


Figura: Aparell de mesura Imatge de SA Eugster a Wikimedia . CC


AUDITORIES

Les auditories es realitzen per verificar que es compleix el pla de garantia de qualitat, els procediments i les instruccions.
Les han de realitzar persones alienes al tema que es va a auditar, per detectar possibles desviacions i proposar millores al procés, i s'han de realitzar amb certa freqüència.


Figura: Imatge en Pixabay . CC0



La qualitat no és una cosa nova. El concepte de qualitat porta molt de temps aplicant-se al món de l'empresa.

La qualitat té un cert cost que serà el que gasta cada empresa en garantir la qualitat.

Els costos de qualitat disminueixen com més augmenta aquesta, ja que es redueixen les despeses de reparacions i disminueix el nombre de peces defectuoses. Els treballadors estan més incentivats, es redueix el cost de reparacions i les pèrdues de matèria primera.
El concepte de qualitat total s'assoleix quan el client ha quedat satisfet a tots els nivells, tot i que seria desitjable que la satisfacció s'estengués als empleats de l'empresa i s'aconseguís que aquesta obtingués el millor resultat econòmic possible.


Figura: Programa de qualitat.



Autoria dels materials : Junta de Andalucia amb llicència (CC BY-NC-SA 4.0)
Modificat  i adaptat per l'IEDIB i l'IOC