2. Normalització i qualitat

2.1. Organització de la producció

L'organització de la producció és un tema de gran importància per a l'empresa, ja que afecta els costos, a la qualitat final del producte, als temps de lliurament. Prèviament definirem tres conceptes fonamentals per a millor comprendre els sistemes de producció més habituals.


  • La Productivitat és la relació existent entre la producció obtinguda i les entrades empleats (conjunt de béns emprats en la producció d'altres béns)

Productivitat = Producció / Entrades

Per exemple, si una empresa produeix 2000 calefactors (producció), i treballen 15 operaris 8 hores diàries durant 25 dies (inputs)
Productivitat = 2000 calefactors / 15 (operaris) · 8 (hores) · 25 (dies) = 0,66
La productivitat serà 0,66 calefactors per operari i hora.


  • L'Eficiència és la capacitat que té l'empresa per assolir els objectius programats, emprant els mínims recursos possibles i durant el mínim temps, perseguint l'optimització del procés, és la relació que existeix entre la producció real obtinguda i la producció estimada en la programació.


Eficiència = Producció real / Producció estimada · 100


Per exemple, si una cadena de producció d'una empresa ha fabricat 480 automòbils al dia quan l'estimat eren 600, l'eficiència de la cadena serà del 80%.

Eficiència = 480/600 · 100 = 80%




  • L'efectivitat representa el nivell en què s'aconsegueixen els objectius programats.
L'efectivitat es relaciona amb els resultats del procés de producció, en canvi l'eficiència ho està amb els recursos emprats en el procés.

Efectivitat = Productivitat · Eficiència


Hi ha diferents tipus de processos de producció, d'ells depèn:


  • la distribució de l'espai de la planta de la fàbrica,
  • el personal requerit,
  • els temps de producció, ...
Els més importants són els que es detallen a continuació:

  • La Producció contínua o lineal és el cas del tractament i envasat de llet. Les operacions es van realitzant sobre el producte bàsic segons una seqüència, de manera que cadascuna d'elles li va afegint valor al producte, ja que li va modificant i millorant

En aquests sistemes, les operacions es programen per aconseguir una situació ideal, de manera que es combinen amb el transport de manera que els materials es processen mentre es mouen.

Són processos molt automatitzats, on no hi ha muntatge, no cal mà d'obra molt qualificada i la feina és rutinari.

S'utilitza aquest sistema per a productes amb demanda molt elevada. És un procés que admet poques modificacions, encara que resulta de gran qualitat i eficiència.


  • La Producció en sèrie requereix el muntatge d'una sèrie de peces seguint una determinada seqüència que es repeteixen amb freqüència.
Solen ser processos molt automatitzats, que permeten obtenir grans quantitats d'un producte idèntic, però, es tracta d'un procés més flexible que la producció contínua.
Henry Ford (1863-1947) va incorporar aquest sistema per primera vegada de forma massiva a la producció industrial del Ford T, va ser responsable de la irrupció i expansió del sistema industrialitzat i basat en el consum existent avui dia.
 


Imatge de Hohum a Wikimedia Commons . domini públic


  • La Cadena de muntatge: Es produeix una successió ordenada de llocs de treball en què es va realitzant el muntatge per mitjà d'operacions repetitives generalment automatitzades.
És el sistema utilitzat per a l'acoblament de peces d'un automòbil.
No s'usa en processos de conformació de peces.



Vídeo: Cadena de montaje de los passat




  • La Producció a comanda: El producte només es fabrica després de tenir l'ordre de comanda del client, ja que s'ha de fer segons les especificacions d'aquest.

Per exemple comanda d'una flota d'autobusos amb característiques especials per a discapacitats físics, tot i que no és un producte únic, s'ha d'adaptar a les particularitats sol·licitades pel client.




  • La Producció per projecte: En aquest tipus de sistemes de producció, no hi ha flux de producte, però si una seqüència d'operacions individuals i tasques que s'han de fer seguint un pla que contribueixi als objectius finals del projecte.

Tal com passa amb la construcció d'una urbanització o bé una màquina dissenyada per a la realització de tasques específica en un procés.

Els projectes es caracteritzen per l'alt cost i per la dificultat que representa la planificació i el control administratiu.