1. Disseny d'un producte

1.1. Procés de disseny

Intentar explicar amb paraules, el que en realitat és un procés creatiu, és en ocasions complex. Per això et recomanem vegis aquest vídeo, que et pot donar una idea de com es dissenya alguna cosa.



Vídeo: disseny industrial


El procés de disseny industrial comporta la realització d'un conjunt complex d'activitats, que varien segons el projecte concret al qual ens hàgim enfrontar i en funció del tipus d'innovació que es requereixi, en elles intervenen la majoria dels elements de l'organització empresarial i afecta tot el procés productiu.


IMPORTANT

El procés de disseny es sol dividir en cinc fases:

1. Identificació d'oportunitats o necessitats.

2. Avaluació i selecció d'idees.

3. Desenvolupament i enginyeria del producte i del procés.

4. Proves i avaluació (prototips).

5. Començament de la producció.


1. Identificació d'oportunitats o necessitats

S'obté informació sobre les necessitats que tenen la societat o que tipus de producte reclama, després del que es decideix: crear un producte innovador, introduir canvis significatius en un producte que ja existeix, o introduir lleugeres modificacions en un producte existent.

Durant aquesta fase es fixa el disseny del concepte, es seleccionen els mercats als quals es va a dirigir el producte, el nivell de rendiment, els recursos necessaris i el previsible impacte financer del nou producte.

Les principals fonts d'idees per a aquest procés són:

  • Clients, l'opinió dels potencials clients és bàsica en el procés de disseny i desenvolupament dels nous productes.
  • Enginyers i dissenyadors, el personal del departament de R+D+I (recerca, desenvolupament i investigació) aportarà els últims avenços tecnològics que poden donar lloc a nous productes innovadors.
  • Competidors, millorant el producte de la competència però basant-se en el seu disseny inicial.
  • Alta direcció i empleats de l'empresa, ja que són els que millor coneixen els processos productius existents i les característiques reals dels productes fabricats.
  • Universitats i centres públics d'investigació, s'ha d'aprofitar la capacitat investigadora d'aquestes institucions per aconseguir nous desenvolupaments tecnològics.

2. Avaluació i selecció d'idees

Es seleccionen les idees amb més possibilitats d'èxit, el que comporta una anàlisi de la viabilitat del producte des de diferents punts de vista:

  • Viabilitat comercial, s'ha d'analitzar si hi ha un mercat per a aquest producte.
  • Viabilitat econòmica, es realitza una anàlisi cost-benefici que ens permeti estimar si el producte proporcionarà un benefici adequat.
  • Viabilitat tècnica, es comprova que l'empresa disposa de la capacitat tècnica i tecnològica per a la fabricació en sèrie del producte.
  • Valoració de les reaccions de la competència, s'ha de tenir en compte la possible reacció de la competència davant nostre llançament.
  • Ajust als objectius de l'organització, els nous productes han de contribuir a assolir els objectius establerts per l'empresa.

3. Desenvolupament i enginyeria del producte i del procés

En aquesta fase es duen a terme la majoria de les activitats de disseny de detall i de desenvolupament del producte, així com dels processos productius necessaris per a la fabricació i posterior llançament al mercat.


Imatge d'Aardvark a Wikimedia . domini públic

4. Proves i avaluació (prototips)

Es realitzen les proves i s'avaluen els dissenys realitzats, per a la qual es procedeix a la fabricació de prototips i es simula el procés de fabricació, tractant de detectar totes les possibles deficiències, tant del nou producte  com del procés de fabricació.

Simultàniament es realitzen proves de mercat per simular les condicions reals a les que s'ha d'enfrontar el nou producte, es poden realitzar hipotèticament en un laboratori, o en una zona del mercat, que resulti representativa, on es dirigirà el producte, per seleccionar la estratègia de llançament més adequada i poder preveure la xifra de vendes.

5. Començament de la producció

Si els resultats de l'avaluació i proves són propicis es culmina el procés amb la fabricació a gran escala del producte, s'inicia el procés de llançament del nou producte, la seva distribució inicial i totes les operacions necessàries per recolzar la seva irrupció en el mercat.

El procés es realitza de forma iterativa fins aconseguir el disseny més adequat a les exigències dels consumidors. A aquest procés iteratiu se li coneix com Cicle de disseny-fabricació-prova.

En les següent vídeo veiem com es materialitza el disseny d'un automòbil, des d'un esbós a una maqueta que es construeix en argila.



Vídeo: Disseny d'un automòbil