2. Garcilaso de la Vega

Garcilaso de la Vega (Toledo, 1501 - Frejus, França, 1536)

És fill de la noblesa toledana i va tenir una formació cortesana i humanística, pròpia del primer renaixement. També era militar. Es va relacionar amb l'humanista barceloní Joan Boscà, figura central en la recepció de Petrarca a la Península.

Es va casar als 22 anys amb Elena de Zúñiga, però va ser desterrat per haver assistit a les noces d'un nebot de l'emperador Carles. Va viure, primer, en una illa del Danubi i després a Nàpols on va completar la seva formació humanista i va escriure la seva obra més madura i important. Va morir arran de les ferides rebudes en la campanya militar de Tunis de 1534.

La poesia de Garcilaso rep una important influència d'Ausiàs March que continuava tenint un gran prestigi al segle XVI, però la relació amb Joan Boscà el fa coneixedor de  la lírica italiana que adopta. Va ser Boscà qui, a la seva mort, recull  els seus poemes que van ser publicats, més tard, per la seva vídua. El seu reconeixement va anar creixent. Se'l considera l'iniciador del segle d'or de la literatura castellana.