2. Selecció del personal

Perquè l’empresa pugui assolir els seus objectius, és fonamental disposar d'un adequat capital humà. Per això, cal seleccionar els treballadors més adients per a cada lloc de treball.

Les fases del procés de selecció són:

Definir el perfil del lloc de treball

Es tracta de determinar exactament el perfil de la persona que ha d'ocupar el lloc de treball.

Un instrument útil per a això és un professiograma, un gràfic o document on es detallen totes les qualitats personals que ha de tenir la persona candidata.

Reclutar candidats

L'objectiu és disposar de candidats que responguin al perfil requerit pel lloc de treball. El reclutament pot ser:

  • Reclutament intern: captació de candidatures de persones que formen part de l'empresa mitjançant processos de promoció interna.

  • Reclutament extern: captació de candidatures de persones alienes a l'empresa, utilitzant diferents fonts:

    • Borses de treball d'entitats educatives com universitats i centres de formació professional.

    • Agències de col·locació que col·laboren, sense ànim de lucre, com a intermediàries en el procés de captació de candidats.

    • Serveis públics de col·locació, com el Servei Públic de Col·locació de Catalunya (SOC) depenent de la Generalitat.

    • Empreses de treball temporal (ETT) que són agents intermediaris que proporcionen personal de manera temporal a empreses que en necessiten.

    • Tècniques d'Internet

Reclutament electrònic o
e-recruitment

El candidat accedeix a una pàgina web on troba descripció del lloc, formularis, espais per penjar documents com el currículum vitae... des de la mateixa web es programen entrevistes i es poden fer altres tasques relatives al reclutament, fent que es redueixi el temps requerit per a la tasca.
Xarxes socials professionals Xarxes orientades a generar relacions laborals entre usuaris professionals. Exemples: Linkedin, Xing, Yammer...
Portals d'ocupació Aquests portals estan especialitzats en serveis de mediació amb registre d'ofertes i demandes de treball. També proporcionen assessorament sobre ocupació. Exemples: Infojobs, Laboris, Monster...

Selecció del candidat

Una vegada s'han reclutat els candidats, comença el procés de selecció pròpiament dit. Aquest procés comprèn una sèrie de fases en les quals els candidats participen de forma activa. L'esquema del procés  és el següent

Carta de presentació

  • Psicotècniques
  • Personalitat
  • Cultura general
  • Professionals
  • Proves de grup/Anàlisi competencial
Currículum vitae
Entrevista de treball
Proves de selecció
Altres proves

Amb la recepció i anàlisi de la carta de presentació i del currículum vitae, l'empresa fa una primera classificació en la qual es descarten els candidats que no compleixen els requisits del lloc de treball, a la vista d'aquests dos documents.

La resta de candidats inicia un conjunt de proves de selecció que tenen per objecte verificar el grau d'adequació de cada candidat a les competències personals i professionals requerides per l'empresa per al lloc de treball.

Proves de selecció
Descripció
Entrevista de treball Implica contacte directe entre candidat i responsable de la selecció que permet conèixer de primera mà la personalitat i adequació del candidat.
Proves psicotècniques Tests d'intel·ligència i d'aptitud que permeten conèixer la capacitat intel·lectual i la habilitat del candidat per enfrontar-se a problemes i trobar-hi solucions.
Proves de personalitat Qüestionaris que busquen conèixer els trets característics de la personalitat del candidat.
Proves de cultura general Qüestionaris sobre coneixements de geografia, història, ciència, actualitat...
Proves professionals Proves específiques per comprovar els coneixements teòrics i pràctics relacionats amb el lloc de treball.
Proves de grup/Anàlisi competencial Activitats realitzades per diversos aspirants que han de solucionar un cas pràctic proposat. Es tracta d'avaluar la capacitat de treball en equip i les qualitats de lideratge.

Aquest procés acaba amb la selecció del candidat més idoni.