3. L'atur

3.2. Els efectes de l'atur

L’atur és un desequilibri econòmic molt greu i preocupant, que té conseqüències de naturalesa molt diversa, tant econòmiques com socials.

Efectes econòmics de l’atur

-Descens de la producció real: l’existència d’atur suposa una assignació de recursos ineficient. Si tota la població activa pogués treballar, la producció total del país seria més elevada. En termes d’eficiència, la producció es situa per sota de la frontera de possibilitats de producció del país.                                      

-Disminució de la demanda: el nivell de renda dels individus disminueix quan passen a la condició d’aturats, de manera que aquest descens es trasllada al consum privat i per tant a la demanda agregada.

-Augment del dèficit públic: d’una banda l’Estat ha de fer front a despeses socials per subsidis d’atur i, d’altra, veu reduït els impostos que graven el treball (com l’IRPF, per exemple) de manera que el dèficit públic creix pels dos costats: més despeses i menys ingressos.

Efectes socials de l’atur

                                   -Efectes psicològics negatius: la feina, a més de ser la font de rendes principal i moltes vegades única de moltes famílies, s’ha convertit en un factor d’autoestima i en una carta de presentació social. Per això, la persona aturada se sent menyspreada socialment, sentiment que li pot provocar malalties, com ara la depressió.                                                       
-Efectes discriminatoris: la desocupació no afecta a tots els individus per igual, sinó que hi ha col·lectius molt més exposats, com ara els joves o els més grans de 50 anys, les dones o els immigrants. L’atur presenta un fort component discriminatori per edat, sexe i origen ètnic.