1. Tècniques narratives

1.1. Comentari de text narratiu

Comentari d’un text literari: narrativa

 

El comentari de text és una eina que permet conèixer i reflexionar a fons sobre un text literari. A part de les característiques formals, has de tenir en compte que el text literari està carregat de sentit, res no és casual, tot té una intenció.

Practicar el comentari de text ens ha de servir per aprendre a llegir, per entendre la lectura i gaudir-ne. ¿Quants llibres, poemes (quantes pel·lícules, quantes pintures…) no ens agraden perquè no les entenem?

En el comentari no convé fer del text un pretext per a exposar els coneixements que es tenen sobre la matèria. Tampoc s’ha de parafrasejar el text, és a dir, dir el mateix amb unes altres paraules.

No hem d’oblidar que el comentari de text és una tècnica; per tant, millora amb la pràctica.

ABANS DE COMENÇAR A ESCRIURE

·         Numera les línies de cinc en cinc: serà més fàcil localitzar les referències que s’incloguin en el comentari.

 

·         Llegeix atentament el text. Si cal, cerca els mots que no entenguis al diccionari. Subratlla els mots o paraules clau.

 

·         Observa les característiques externes del text o estructura formal: títols, tipus i cos de lletra, subratllats, divisió en paràgrafs. L’estructura formal del text pot donar informació sobre l’estructura interna o de contingut. Subratlla els elements formals que consideris especialment significatius.

 

PARTS DEL COMENTARI

No s’ha de notar molt la diferència entre un apartat i l’altre, de fet, és millor no fes transicions massa marcades, ja que el comentari és un text global, que ens ha de permetre analitzar i entendre millor el fragment a comentar.

INTRODUCCIÓ - CONTEXT

Llegeix la informació que tens de l’autor, et servirà per redactar una petita introducció al comentari. No ha de ser molt llarga perquè l’objectiu de l’anàlisi és el mateix text (mai pot ser més llarga la introducció que el comentari del text). El principi del comentari de text ha de ser la contextualització, la qual ha d’incloure (no necessàriament en aquest ordre):

1.       L’obra a la qual pertany el fragment que es comenta i quina importància té en la producció de l’escriptor. Si pots, relaciona el fragment amb d’altres obres del mateix autor o d’autors del mateix corrent, etc.

2.       Situació dels fragment dins la narració. Si pertany a la introducció, el desenvolupament o la conclusió.

3.       El corrent estètic o l’època en què viu l’autor (Modernisme, Noucentisme...).

4.       El gènere o subgènere al qual pertany el text (conte o novel·la).

5.       Si es considera necessari, el receptor real (burgesia, intel·lectuals...) o destinatari (intern, a qui s’adreça l’autor en el text) i la motivació literària de l’escrit (per què ho escriu).

COS CENTRAL DEL COMENTARI

 

Abans de fer una redacció del cos central del comentari, cal que realitzis un esborrany ampliant els aspectes que tens a continuació. No tots els punts són necessaris, tria els que consideris per tal de demostrar que has entès el text i el saps analitzar.

1.       Sentit del títol de l’obra (relaciona el títol amb el contingut del fragment).

2.       Definició del tema (i subtemes).

3.       Tipus de text: narratiu, descriptiu, diàleg... (analitza el text per parts, pots aprofitar per fer conjuntament els punts d i e).

4.       Resum de l’argument.

5.       Divisió en parts i justificació de la divisió.

6.       Qui és el narrador i el seu punt de vista.

7.       Si et sembla interessant, parla del to narratiu i del registre.

8.       Estudi de l’espai en què es mouen els personatges. Quina atmosfera els envolta.

9.       Estudi del temps de l’acció.

10.   Anàlisi dels personatges:

a.       Caracterització directa o indirecta.

b.       Descripció física

c.       Descripció psicològica

d.       Actuació

e.       Personatge pla o rodó

f.        Funció: principal / secundari / fugaç

11.   Estructura formal de text  (només quan calgui remarcar algun aspecte).

a.       Funcions del llenguatge i modalitats de la frase (asseverativa, interrogativa…)

b.       Freqüència de les categories morfològiques.

12.   Relació entre contingut i forma.

13.   Recursos literaris.

 

 

Un cop decidida l’estructura escrita del comentari (seguint els apartats anteriors), redacta’l relacionant els apartat dedicats a l’estructura externa amb els de contingut. MAI punt per punt.

 

Rellegeix el comentari i fes-ne les correccions ortogràfiques, lèxiques i morfosintàctiques oportunes per tal que el text que resulti sigui normatiu.

 

CONCLUSIONS

 

Cal  que  facis una  conclusió final, una valoració objectiva del text que pot resumir les seves principals característiques, és a dir, repetir les dues o tres informacions que més importància tenen. També pots valorar en quina mesura el text és testimoni de la seva època (gustos, costums, situacions personals o socials, visió del món) o com el podríem connectar amb el present.

 

No confonguis la conclusió final amb una valoració personal. Si decideixes incloure-la, cal que ho facis al final de tot del comentari. No pot substituir l’apartat anterior.