1. Instal·lacions característiques d'un habitatge.

INSTAL·LACIÓ Una instal·lació és qualsevol mena d’equipament fix que permet el subministrament que ajuden als habitatges a complir les funcions per a les quals han estat dissenyats.

Hi ha instal·lacions que són essencials per viure com per exemple: el subministrament d’aigua i d’electricitat. Les altres acaben de donar el confort necessari per portar una vida millor.

Les instal·lacions d’un habitatge són:

* Instal·lació elèctrica: Està formada per un equip de protecció o quadre elèctric general, elements de control (endolls, interruptors) i una xarxa de cables (normalment encastats a la paret)  que ens porten l’electricitat a les diferents habitacions de l’habitatge. És necessària per a poder endollar els diferents electrodomèstics i aparells elèctrics.

* Instal·lació d’aigua sanitària: Està formada per canonades, de coure, d’aigua calenta, per un costat i freda per l’altre que de forma contínua ens permeten tenir aigua potable al nostre habitatge. L’aigua és fonamental per veure i netejar-nos, d’això depèn tenir una bona salubritat del nostre habitatge. Per tant és una instal·lació necessària.

* Instal·lació d’evacuació d’aigües: Està formada per canonades de PVC que permeten l’evacuació de les aigües grises i negres del nostre habitatge. Desguassen directament al sistema de clavegueram de l’edifici i per evitar olors s’ha de col·locar un sifó. Aquesta instal·lació és fonamental per al manteniment d’una bona salubritat de l’habitatge.

* Instal·lació de calefacció: El tipus més comú és per aigua calenta i radiadors. Aquesta instal·lació no és bàsica però depèn del lloc geogràfic sí que pot ser-ho. L’aigua s’escalfa per un escalfador d’aigua que funciona cremant gas, l’aigua calenta circula per un circuit tancat i deixa anar la calor pels radiadors, l’aigua retorna a l’escalfador.

* Instal·lació de gas: El gas es distribueix a partir del comptador i alimenta l’escalfador d’aigua i la cuina. Per un habitatge no és totalment necessari aquesta instal·lació, però sí que és necessari tenir gas i en molts habitatges utilitzen bombones de butà.

* Instal·lació d’aire condicionat: Climatitzar l’aire de dintre del nostre habitatge pot donar més confort durant l’estiu, encara que no es considera una instal·lació indispensable.

* Instal·lació domòtica: Aquesta instal·lació es refereix a la instal·lació del control dels diferents electrodomèstics i elements de l'habitatge a través de sensors i actuadors.

A continuació anem desgranant i entrant en cadascuna d’aquestes instal·lacions.