Conferència de la filòsofa Judith Butler

Conferència de la filòsofa Judith Butler

per José Ángel Hernández Santadaría -
Nombre de respostes: 0


Els alumnes de 2n de Batxillerat van tenir el passat 18 d'abril el privilegi de compartir una estona amb la filòsofa Judith Butler (Berkeley, Califòrnia) en una sessió exclusiva per estudiants d’educació secundària on van tenir la oportunitat de fer-li preguntes.

Judith Butler és considerada una de les filòsofes més influents del segle XXI per les seves teories filosòfiques sobre gènere i sexualitat. Ha anat bastint la seva filosofia sobre la premissa ètica i política que viure és, indefectiblement, conviure. Això fa de la vulnerabilitat la condició comuna de tots els éssers humans, que formem comunitats socials i polítiques basades en la interdependència. Tanmateix, Butler ha assenyalat que tota comunitat política està regida per un entramat de normes socials que delimiten l’àmbit de vides vivibles; és a dir, hi ha subjectivitats que no són reconegudes i queden desemparades, com si no poguessin existir en el marc d’allò possible. L’anàlisi de Butler ha estat especialment rellevant en l’àmbit dels estudis de gènere, des d’on ha criticat a bastament les estructures que regulen i condicionen la sexualitat i el gènere, tot imposant una heterosexualitat normativa i un binarisme de gènere —home o dona— basat en una concepció del sexe com un fet «natural» sobre el qual es construeix culturalment el gènere. 

Així, la filosofia de Judith Butler permet obrir la possibilitat de reconèixer altres vides i maneres de viure —cossos, sexualitats…— sovint excloses o oposades a la norma, que necessiten poder ser vivibles sense acabar, però assimilades pels paràmetres de la norma existent. 

En aquest enllaç podeu veure la conferència completa: 

http://www.cccb.org/ca/multimedia/videos/un-mati-amb-judith-butler/228974

FOTOS de l'acte: 

https://photos.app.goo.gl/o8k8AbMFa6Wp2XbW2

Violeta Roca