1. Els moviments d'avantguarda

Els moviments d'avantguarda són el conjunt de moviments artístics que van aparèixer a Europa i Amèrica a la primera meitat del segle XX i que van revolucionar el concepte d'art.

L'avantguarda és la primera línia d'atac d'un exèrcit. Els moviments d'avantguarda estan al capdavant de la revolució artística. Estan en contra de les normes de l'art acadèmic tradicional i a favor de la llibertat creativa, l'experimentació, el joc, la fantasia, la imaginació i l'originalitat.

Les avantguardes inclouen tot tipus de creadors i de disciplines. Els artistes d’avantguarda consideren que la complexitat de la societat moderna industrial no pot ser representada per l'art tradicional. Molts d'ells trobaran en l'art africà, en l'art de la Polinèsia i en l'art dels períodes romànic , ibèric i paleolític formes artístiques més autèntiques, originals i lliures i oposades a l'art acadèmic bast en unes normes.

altres artistes deixaran d'interessar-se per representar el món real i s'interessaran pel món dels somnis, per les imatges impossibles de veure amb els ulls de la raó.

Molts artistes d'avantguarda van iniciar la seva formació es escoles tradicionals, però posteriorment van renunciar als coneixements acadèmics per realitzar una obra moderna i personal.

L'art modern menysprea la idea tradicional que l'obra d'art es basa en el virtuosisme de l'artista per a representar la realitat. L'art modern dóna més importància a la mirada de l'artista, a la capacitat de veure la realitat d'una manera original, amb ulls nous.

L'art modern no vol representar la realitat, això ja ho fa la fotografia, sinó que vol inventar-la.