8. Surrealisme

El poeta André Breton va ser l'aglutinador del surrealisme. El 1924 va publicar el Manifeste du surréliame, en què s'exposen les característiques principals del moviment.

El surrealisme s'interessa per manifestar l'inconscient. Per als surrealistes, la bellesa està en l'atzar, en tot allò que no està controlat per la raó. La frase del Compte de Lautréamont "No hi ha res més bell que la trobada fortuïta d'un paraigua i una màquina de cosir sobre una taula de dissecció", conté l'essència del moviment.

L'automatisme i els somnis són els dos pilars del surrealisme que permeten trencar la barrera de la raó i entrar a l'inconscient.

L'automatisme consisteix a escriure o dibuixar sense que intervingui la raó. d'aquesta manera, es vol fer sortir de l’inconscient idees, sensacions i desitjos.

els somnis són la font inesgotable d'imatges i significats fantàstics utilitzada pels surrealistes. Les imatges oníriques apareixen en la nostra ment quan no actua la barrera de la consciència i de les normes culturals.

Les teories de Sigmund Freud sobre l’inconscient i els somnis van tenir una gran influència en els surrealistes.

Remedios Varo (1908-1963) va ser una pintora surrealista mexicana d’origen català.