3. L’aparell digestiu.

3.1. La boca i l'estómac

La boca.

És l’entrada dels aliments al nostre cos.

Dins de la boca, els aliments es tallen, trituren i es reblaneixen gràcies a l’acció de la llengua, les dents i la saliva segregada per les glàndules salivars.

Al mastegar, es forma el bol alimentari (barreja de saliva i aliment triturat), que per l’acció de la llengua, passa cap al fons de la boca (úvula). El bol, es desplaça per la faringe i l’esòfag fins a l’estòmac.


L'estómac.

El bol alimentari, que arriba a l’estómac a través de l’esòfag, hi romandrà a dins entre tres i cinc hores. Durant aquest  temps, les parets de l’estómac es mouen lentament contraient-se i relaxant-se successivament.

L’aliment es barreja amb els sucs gàstrics que descomponen els aliments en els nutrients. Aquesta barreja semilíquida rep el nom de quim. Aquesta massa, continua el seu viatge passant a l´intestí prim.


En vols saber més?

Què és la DIabetes? Els sucs que faciliten la digestió com la bilis que el segrega el fetge, o el suc pancreàtic que el segrega el pàncrees, passen inadvertits dins de tot el procés de la digestió, però són molt importants, tant, que si el pàncrees no funciona correctament... però millor si mires aquest vídeo.

Icona que enllaça al vídeo sobre la diabetes.  

Productora del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".