La Nutrició

lloc: Escola Marta Mata
Curs: aula observació
Llibre: La Nutrició
Imprès per: Usuari convidat
Data: dimecres, 1 de maig 2024, 22:12

Descripció


1. Què és la nutrició?

Per poder veure el vídeo, clica damunt la imatge.

Productora del vídeo: "La Eduteca".


Segons el diccionari de la Viquipèdia, la nutrició es: “La ciència que estudia els nutrients i altres substàncies alimentàries, i la forma en què el cos les assimila”.

Una definició ràpida que té dos parts:

  • A la primera part de la definició, indica que estudia els nutrients, és a dir, l’aportació dels aliments com a fonts d’energia i regenerador del nostre cos
  • A la segona part, fa referència als aparells dels nostre cos que intervenen. Són quatre: digestiu, excretor, circulatori i respiratori.

Són necessaris quatre aparells per explicar la nutrició?

Els quatre aparells treballen de manera conjunta. Per a què l’aparell digestiu pugui funcionar, necessita de l’oxigen que proporciona l’aparell respiratori i que és transportat per l’aparell circulatori. L’aparell excretor té la funció de recollir i expulsar les substàncies que han estat processades.

2. Els nutrients.

Els nutrients són molècules (proteïnes, lípids, glúcids, vitamines…) que la cèl·lula necessita per a poder viure i que s’extreuen amb processos físics i químics dels aliments.

 

Els nutrients, aportats pels aliments, realitzen tres funcions vitals:

  • Energètica: Els glúcids i els lípids aporten l’energia que es necessita per a què el cos pugui funcionar. Exemples: còrrer, saltar, parlar… és a dir: moure’ns.
  • Reparadora o constructora: Les proteïnes són el material necessari per a la reparació i renovació de les cèl·lules així com del creixement del cos. Com a exemple: els glòbuls vermells de la sang, la pell, el cabell…
  • Reguladora: L’aigua, les vitamines i les sals minerals ajuden a que es puguin realitzar certes reaccions químiques necessàries per al bon funcionament a l’interior de la cèl·lula. La funció reguladora ajuda a protegir-nos de les malalties.


2.1.- Tipus de nutrients

Estigues atent a aquest vídeo introductori, hi ha alguns conceptes que coneixes, però també hi ha nous.

Productora del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".

  • Glúcids o hidrats de carboni. Aporten energia i es troben principalment en aliments com: cereals, pa, pasta (macarrons, espagueti…) sucre…
  • Lípids o greixos. Són una reserva però, en el cas de necessitat energètica, els glúcids són els prioritaris. Es troben en aliments com l’oli i les mantegues.
  • Proteïnes. Amb la funció principal de reparació o construcció de teixits i òrgans com els músculs, óssos, pell… Es troben principalment a la carn, peix, ous i als derivats làctics com el formatge, iogurts, llet…
  • Vitamines i sals minerals. Tenen una funció reguladora del cos, com el correcte funcionament dels músculs. Es troben en aliments com les fruites, verdures i hortalisses.
  • Aigua. Entre altres funcions, facilita la digestió, eliminació de residus i reaccions químiques a l’interior de la cèl·lula. Es troba a tots els aliments i és el principal component del cos humà.




Et toca a tu.

En aquest apartat hi ha activitats per a repassar el tema. Per a poder accedir, clica damunt de la icona.


Icone per a poder accedir a l'activitat     Icone per accedir a l'activitat del joc de memòria entre nutrients i aliments.


Estàs a punt?

Abans de començar, repassa els capítols 1 i 2: "Què és la nutrició" i "Els nutrients" del temari i contesta el qüestionari.

Aquesta activitat no és avaluable però sí que et pot ajudar a saber quins coneixements necessites tornar a repassar.

El pots fer totes les vegades que vulguis abans de passar al qüestionari d'avaluació

  Autoavaluació capítols 1 i 2


AVALUA'T

Aquesta activitat ÉS AVALUABLE  i tan sols tindràs una oportunitat per a fer el qüestionari amb un límit de temps de 5 minuts.

Abans de començar, repassa els capítols 1 i 2: "Què és la nutrició" i "Els nutrients", del temari i si no ho tens segur.

 AVALUACIÓ capítols 1 i 2




3. L’aparell digestiu.


L’aparell digestiu són els òrgans que intervenen en el procés de la digestió. Durant la digestió, s’extreuen els nutrients dels aliments (glúcids, lípids i proteïnes) i es transporten fins a la cèl·lula per mitjà de la sang. 

Com es pot observar en aquest vídeo, són molts els òrgans que intervenen  i, de fet, des de que s’introdueix un aliment per la boca fins que surt per l’anus, en el seu procés de transformació, recorre uns deu metres.  


Productora del vídeo: "La Educateca".


3.1. La boca i l'estómac

La boca.

És l’entrada dels aliments al nostre cos.

Dins de la boca, els aliments es tallen, trituren i es reblaneixen gràcies a l’acció de la llengua, les dents i la saliva segregada per les glàndules salivars.

Al mastegar, es forma el bol alimentari (barreja de saliva i aliment triturat), que per l’acció de la llengua, passa cap al fons de la boca (úvula). El bol, es desplaça per la faringe i l’esòfag fins a l’estòmac.


L'estómac.

El bol alimentari, que arriba a l’estómac a través de l’esòfag, hi romandrà a dins entre tres i cinc hores. Durant aquest  temps, les parets de l’estómac es mouen lentament contraient-se i relaxant-se successivament.

L’aliment es barreja amb els sucs gàstrics que descomponen els aliments en els nutrients. Aquesta barreja semilíquida rep el nom de quim. Aquesta massa, continua el seu viatge passant a l´intestí prim.


En vols saber més?

Què és la DIabetes? Els sucs que faciliten la digestió com la bilis que el segrega el fetge, o el suc pancreàtic que el segrega el pàncrees, passen inadvertits dins de tot el procés de la digestió, però són molt importants, tant, que si el pàncrees no funciona correctament... però millor si mires aquest vídeo.

Icona que enllaça al vídeo sobre la diabetes.  

Productora del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".



3.2. Els intestins.

Als intestins es produeix l’absorció dels nutrients que passen a la sang. Hi ha dos tipus: el prim i el gruixut.

 

Intestí prim.

El quim que prové de l’estómac, es barreja a l’intestí prim amb la bilis (que la segrega el fetge per mitjà de la vesícula biliar: magatzem de la bilis fins que es necessita) i el suc pancreàtic (segregat pel pàncrees), convertint-se en un líquid anomenat quil.

Les parets de l’intestí prim estan plenes de vellositats que amplien la superfície. En conseqüència, s'incrementa l’eficàcia en l’absorció dels nutrients que passen a la sang. Aquest procés s’anomena absorció intestinal.

 

Intestí gruixut.

Mentre que l’intestí prim pot arribar als vuit metres i, tal i com diu en el seu nom, és un tub prim ple de rugositats, l’intestí gruixut tot just arriba al metre i mig amb un diàmetre variable entre tres i set centímetres.

A l’interior de l’intestí gruixut, també es produeix una absorció dels nutrients però no és la seva funció principal, que és compactar i formar els excrements amb la resta de l’aliment que no és aprofitable per, finalment, expulsar-los a l’exterior a través de l’anus.

Productora del vídeo: "Happy Learning Español".

En vols saber més?

Per què ens tirem pets? És el títol del primer vídeo, i explica coses tan interessants com per exemple: la flora intestinal.

El segon vídeo es diu "Dia de l'alimentació", i aporta moltes dades molt curioses sobre els òrgans de l'aparell digestiu.


   Icona per poder accedir al vídeo: "Dia de l'alimentació"

Productura dels vídeos: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".


Et toca a tu.

En aquest apartat hi ha activitats per a repassar el tema. Per a poder accedir, clica damunt de la icona.

                

     


Estàs a punt?

Abans de començar, repassa el capítol 3: "L’aparell digestiu", del temari i contesta el qüestionari.

Aquesta activitat no és avaluable però sí que et pot ajudar a saber quin coneixements necessites tornar a repassar.

El pots fer totes les vegades que vulguis abans de passar al qüestionari d'avaluació.

   Autoavaluació.


AVALUA'T

Aquesta activitat ÉS AVALUABLE  i tan sols tindràs una oportunitat per a fer el qüestionari amb un límit de temps de 10 minuts.

Abans de començar, repassa el capítol 3: "L’aparell digestiu", del temari i si no ho tens segur.

   AVALUACIÓ 

4. L’excreció.

La noia comenta que els ronyons filtren tota la sang del cos cada 5 minuts.

El nostre cos té diferents maneres d’eliminar les sustàncies nocives del nostre interior.

L’aparell digestiu, com ja saps, elimina els residus de l’alimentació per l’anus.

L’aparell respiratori elimina el diòxid de carboni, que produeixen les cèl·lules, al respirar. 

La pell les elimina amb la suor.

L’aparell excretor neteja la sang i expulsa les sustàncies recollides en l’orina.

Productora del vídeo: "La Educateca".




4.1. L’aparell excretor.

L’aparell excretor té la funció de filtrar la sang de les substàncies residuals i expulsar-les en forma d’orina. 

Els òrgans que el componen, encarregats de la producció, emmagatzematge i expulsió de l’orina són el ronyó, l'urèter, la bufeta urinària i la uretra.

  • Els ronyons tenen la funció de filtrar la sang que entra per una artèria que es ramifica en petits capil·lars on la sang expulsa les substàncies residuals que, amb una mica d’aigua, forma l’orina.
  • L’urèter és el tub que uneix el ronyó amb la bufeta urinària.
  • La bufeta de l’orina és un òrgan buit on s’emmagatzema el líquid abans de ser expulsat. No és recomanable retenir molta estona l’orina dins la bufeta.
  • La uretra és el tub que comunica la bufeta amb l’exterior i acaba en un múscul que s’anomena esfínter que quan es relaxa, expulsa l’orina.


En vols saber més?

Aquest vídeo té el nom de: "El ronyó". No te'l pots perdre.


Productura del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".



Et toca a tu.


    




4.2. La pell.

És l’òrgan més gran que tenim ja que, cobreix la totalitat del nostre cos arribant a tindre una superfície de dos metres quadrats.

És flexible, composta per capes i conté múltiples sensors com els de la temperatura i la pressió (tacte).


La pell té diverses funcions com la de capa protectora, reguladora de la temperatura corporal, magatzem d’energia amb l’acumulació de lípids...

Però la que ens interessa ara és la funció d'expulsió de residus per mitjà de les glàndules sudorípares que segreguen la suor per uns forats anomenats porus situats a la epidermis (capa més superficial de la pell).



Et toca a tu.



Estàs a punt?

Abans de començar, repassa el capítol 4 : "L’excreció", del temari i contesta el qüestionari.

Aquesta activitat no és avaluable però sí que et pot ajudar a saber quin coneixements necessites tornar a repassar.

El pots fer totes les vegades que vulguis abans de passar al qüestionari d'avaluació.

   Autoavaluació.


AVALUA'T

Aquesta activitat ÉS AVALUABLE  i tan sols tindràs una oportunitat per a fer el qüestionari amb un límit de temps de 10 minuts.

Abans de començar, repassa el capítol 4: "L’excreció", del temari i si no ho tens segur.

   AVALUACIÓ


5. L’aparell circulatori.

La noia explica que l'aparell circulatori és tan llarg, que estirat donaria dues voltes i mitja a la Terra.


L’aparell circulatori és un sistema que té el cos per a transportar:

  • Els nutrients del sistema digestiu a la cèl·lula.
  • L’oxigen i el diòxid de carboni.
  • Les hormones i d'altres substàncies.

El sistema circulatori el formen un líguid (sang),  uns conductes o vasos sanguinis (artèries, venes i capi·llars) i una bomba (cor) que s’encarrega d’impulsar el líquid a través dels conductes per mitjà d’unes contraccions que s’anomenen batecs.



Productora del vídeo: "La Educateca".






5.1. La sang.

La sang és un líquid de color vermell que circula per l’interior dels vasos sanguinis i que té com a funcions principals:

  • Termoreguladora (regular la temperatura del cos) i la de
  • Transport
    • De les substàncies de rebuig produïdes per la cèl·lula com el diòxid de carboni.
    • Dels nutrients de l’aparell digestiu i l’oxigen dels pulmons cap a la cèl·lula.

La sang està formada per un líquid groguenc compost per aigua i altres substàncies anomenat plasma on suren diversos tipus de cèl·lules sanguínies:

  • Glòbuls vermells: Amb forma de disc, s’encarreguen de transportar l’oxigen i el diòxid de carboni. Són les cèl·lules més abundants, fent que sigui el vermell el color característic de la sang.
  • Glòbuls blancs o leucòcits: Amb formes i tipologies diferents, tenen la funció de la defensa contra els microorganismes que entren al nostre cos.
  • Plaquetes: són les cèl·lules més petites, i tenen com a funció taponar els vasos sanguinis quan es produeix un tall.



Autor de la foto: NCI-Frederick

Vols saber més?

Icona per enllaçar el vídeo "Com treballa el cos per cicatritzar una ferida.

Productura del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".



Et toca a tu.

       





5.2. El cor.

El cor és un múscul encarregat de bombejar la sang, amb una freqüència aproximada de 70 batecs per minut, que es distribueix per tot el cos.

El seu interior està dividit en quatre cavitats, les dues superiors que s’anomenen aurícules, mentre que les dues inferiors reben el nom de ventricles.


Parts del cor: les cavitats superiors s'anomenen aurícules i les inferiors ventricles.

A la part dreta, l'aurícula i el ventricle dret estan separats per la vàlvula tricúspide, mentre que a la part esquerra la vàlvula que separa l’aurícula esquerra del venticle esquerre s’anomena mitral.

El funcionament es divideix en tres parts:

  • Sístole auricular: El cor rep la sang de les venes a l’aurícula que empeny la sang cap al ventricle. 
  • Diàstole: s’obre la vàlvula i la sang passa de l’aurícula al ventricle.
  • Sístole ventricular: El cor es torna a contraure per impulsar la sang per les artèries.


Vols saber més?


En aquest vídeo descobriràs 5 curiositats sorprenents sobre el cor
.


Productora del vídeo: "Happy Learning Español".


Et toca a tu.


5.3. Els vasos sanguinis i la circulació de la sang.

Els vasos sanguinis.

Un vas sanguini és un tub per on circula la sang impulsada pel cor. Depenent de la funció tenen diferents diàmetres i gruixos, característiques amb els que es classifiquen en:

  • Artèries (surten directament del cor) i venes (entren directament al cor), de parets gruixudes i del diàmetre més gran dels vasos sanguinis.
  • Arterioles i vènules: són el resultat de la ramificació de les artèries i les venes, amb paret i diàmetre més prim.
  • Capil·lars: Són els vasos sanguinis més prims i és el lloc on es fa l’intercanvi amb la cèl·lula.


 

Per aclarir el sistema d'organització, a l’explicar el recorregut d'una cèl·lula sanguínia que surt del cor en els vasos sanguinis seria aquest: Surt del cor per l'artèria, arteriola, capil·lar, vènula i torna a entrar al cor per la vena.


La circulació de la sang.

La sang que surt dels ventricles del cor ho fa per les artèries que, depenent de la seva situació (dreta o esquerra) tenen un recorregut diferent.

En el Circuit pulmonar menor, la sang surt del cor pel ventricle esquerre pobra en oxigen i va als pulmons per  deixar el diòxid de carboni que transporta, carregar-se d’oxigen i tornar al cor per l’aurícula dreta.

En el Circuit general o major, la sang surt del cor pel ventricle dret, rica en oxigen, i és impulsada per tota la resta del cos retornant al cor per l’aurícula esquerra.

Tasca: Quin és el recorregut d'una cèl·lula sanguínia pel nostre cos?

Imagina que ets una cèl·lula de la sang, o si li vols afegir més imaginació, un submarí microscopi que és a l'aurícula dreta del cor.

La teva tasca, consisteix en detallar tot el recorregut que fa una cèl·lula sanguíiea, o el teu submarí microscòpic, per tot el cos fins que retorna al punt de partida.

No oblidis d'anomenar els diferents tipus de venes, artèries, parts del cor i els seus moviments, pulmó i algun òrgan del circuit general o major.

Aquesta tasca la pots escriure directament al Moodle, o afegir un arxiu amb la teva explicació.



En vols saber més?

Aquest vídeo és excel·lent per a repassar tot el tema.

Productora del vídeo: "Logos Academy".


Et toca a tu.



Estàs preparat?

Abans de començar, repassa el capítol 5 : "L'aparell circulatori", del temari i contesta el qüestionari.

Aquesta activitat no és avaluable però sí que et pot ajudar a saber quin coneixements necessites tornar a repassar.

El pots fer totes les vegades que vulguis abans de passar al qüestionari d'avaluació.

   Autoavaluació


AVALUA'T.

Aquesta activitat ÉS AVALUABLE  i tan sols tindràs una oportunitat per a fer el qüestionari amb un límit de temps de 15 minuts.

Abans de començar, repassa el capítol 5: "L'aparell circulatori", del temari i si no ho tens segur.

   AVALUACIÓ.


6. L’aparell respiratori.

El noi explica que el cos d'un adult en calma poden inhalar i exhalar uns sis litres d'aire per minut.


L’aparell respiratori és el conjunt d’òrgans que tenen la funció de l’intercanvi de gasos (expulsar el diòxid de carboni, perjudicial per a la salut, i captar l’oxigen de l’aire).


Productora del vídeo: "La Educateca".



L’aparell respiratori el componen els òrgans:

  • Fosses nasals: Són dues cavitats a l’interior del nas que filtren, escalfen i humitegen l’aire que entra al nostre cos.
  • Faringe: Situada al coll, comunica la cavitat bucal i les fosses nasals amb la laringe.
  • Laringe: A més de deixar passar l’aire, conté les cordes vocals, fonamentals per emetre sons.
  • Tràquea: Tub que connecta la laringe amb els bronquis.
  •  Bronquis i bronquíols: Els bronquis són ramificacions de la tràquea que s’introdueixen en el pulmó, mentre que els bronquíols són la ramificació dels bronquis fins arribar als alvèols pulmonars.
  • Alvèols pulmonars: són una mena de bosses plenes d’aire on a través de les seves parets es fa l’intercanvi de gasos.
  • Pulmó: Órgan on es fa l’intercanvi de gasos, situat a la caixa toràcica, dividit en dues parts on la part dreta té tres lòbuls, mnstre que la part esquerra en té dos ja que és en aquest lloc on es troba el cor.

 Esquema detallat de les parts de l'aparell respiratori.

 

Detall dels alvèols pulmonars. 

Les bosses, envoltades de capilars, són plenes d'aire i és a través de les seves parets on es fa l'intercanvi de gassos.


Resumint: Al respirar, l’aire entra per la boca, però millor per les fosses nasals, on es filtra (es treu la pols), s’humiteja i s’escalfa a una temperatura més idònia per al nostre cos. Passa per la faringe i baixa per la laringe i la tràquea fins al bronquis que es continuen ramificant pels bronquíols fins arribar finalment, als alvèols pulmonars que són unes petites bosses plenes d’aire envoltades de capil·lars on, a través de les seves parets, hi ha l’intercanvi de gasos: el glòbul vermell allibera el diòxid de carboni que transporta i capta l’oxigen que, tornant per les venes al cor, serà bombejat per les artèries per a proporcionar-lo a les cèl·lules.



Et toca a tu.

      

6.1. Inspirar, expirar.

En la respiració intervenen diversos músculs com el diafragma i els intercostals (els músculs que fan moure les costelles).

En la inspiració, el diafragma es contrau cap a baix i les costelles s’aixequen fent que la caixa toràcica s’expandeixi i obligant a que els pulmons també ho facin.

En la expiració, és just al contrari, tota la musculatura es relaxa i en conseqüència la caixa toràcica es contrau i els pulmons es desinflen.





Tasca: Experiment: Com fer un pulmó amb una ampolla.

Aquest vídeo ensenya a fer una maqueta casolana amb una ampolla de plàstic.

Pista: 

  • Els globus petits són els pulmons.
  • El globus gran de color verd, actua de diafragma.

Productora del vídeo: "DIY Marshel Random".


Tasca: Has de fer aquest experiment, fer fotos o vídeo i enviar-ho, juntament amb una petita explicació oral o escrita, de com funcionen els pulmons quan inspirem i expirem aire basat en el teu treball.

Quan ho tinguis tot, pots penjar-lo obrint aquest link:



En vols saber més?

Productura del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".



Et toca a tu.



Estàs a punt?

Abans de començar, repassa el capítol 6 : "L'aparell respiratori", del temari i contesta el qüestionari.

Aquesta activitat no és avaluable però sí que et pot ajudar a saber quin coneixements necessites tornar a repassar.

El pots fer totes les vegades que vulguis abans de passar al qüestionari d'avaluació.

   Autoavaluació.


AVALUA'T

Aquesta activitat ÉS AVALUABLE  i tan sols tindràs una oportunitat per a fer el qüestionari amb un límit de temps de 5 minuts.

Abans de començar, repassa el capítol 6: "L'aparell respiratori", del temari i si no ho tens segur.

   AVALUACIÓ

7. Hàbits saludables.

El noi comenta que és saludable menjar un entrepà i la noia, que es creu que l'esport millora la memòria i la creativitat.



Productora del vídeo: "Egarsat Mutua".


Per al bon funcionament del nostre cos cal mantenir una sèrie d’hàbits que ajuden a tindre un cos sa i, en conseqüència, una millor qualitat de vida.

1.- Dieta equilibrada. El nostre cos necessita de proteïnes, glúcids, lípids, vitamines i sals minerals gairebé a diari i en quantitats determinades per al bon funcionament. Un excés o defecte d’algun tipus de nutrient pot provocar malalties de diferents tipologies. Al ser un punt molt important, es tractarà particularment al final d’aquest apartat.

2.- Fer esport ajuda a mantenir l’equilibri metabòlic del cos i ajuda a l’eliminació d’elements nocius així com a millorar el reg sanguini i incrementar la capacitat pulmonar.

3.- Beu molta aigua. Un adult necessita beure al voltant de dos litres diaris. El nostre cos  pot arribar a tindre un percentatge d’aigua del 70% quan som petits, i del 50% en edat avançada. L’aigua és tan important, que es pot sobreviure una setmana sense menjar, però tan sols dos dies sense beure aigua.

4.- Tingues un bon hàbit d’higiene personal. Evitaràs malalties per infeccions a causa de la brutícia. Recorda rentar-te les mans abans de cada menjar i raspallar-te bé les dents.

Hi ha molts més consells, com: evitar el fum i la pols, dormir les hores necessàries, anar a la consulta del metge per fer revisions periòdiques de la boca, dels ulls..., protegir-se de l’excés de la radiació solar, portar el calçat adequat,... Però aquestes quatre són les més importants.


En vols saber més?

Aquest vídeo es diu: "La salut i l'esport". i explica alguns hàbits que s'han de deixar a banda i canviar-lor per altres més saludables.


Productura del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".


Et toca a tu.

   

7.1. Dieta equilibrada.

Recorda que una dieta equilibrada consisteix en adquirir suficients nutrients (proteïnes, minerals i vitamines) sense que faltin però, que tampoc sobrin, per tenir una bona salut.


Productora del vídeo: "La Educateca".


En una dieta equilibrada s'han de tenir en compte les quantitats de cada un dels nutrients perquè estiguin compensats entre si.

El grup d'experts de la FAO OMS (Hèlsinki 1988), va establir les següents proporcions per a una dieta equilibrada.

  • Les proteïnes han de suposar un 15% de l'aportació calòrica total.
  • Els glúcids ens aportaran a com a mínim un 55-60% de l'aportació calòrica total.
  • Els lípids no han de sobrepassar el 30% de les calories totals ingerides.

 

Per facilitar l’ingesta correcta, tenim la piràmide dels aliments, inventada pel Departament d'Agricultura dels Estats Units.

Depenent de la grandària i el lloc que ocupen els aliments a la piràmide, ens facilita saber la quantitat d’aliment a ingerir.

A la base de la piràmide s'inclouen els pans, l'arròs, els cereals, i les pastes que contenen hidrats de carboni.

En el segon nivell (des de la base, cap a dalt) es troba el grup de les hortalisses i el grup de les fruites. Que també tenen molts hidrats de carboni, però són rics en vitamines i baixos en greixos.

En el tercer nivell hi ha el grup de llet i els seus derivats rics en proteïnes i amb una mica de greix amb el que s’ha de anar en compte.

Al quart nivell  hi ha la carn rica en proteïnes, sobretot la de peix .

En el pic de la piràmide s'inclouen els greixos i els dolços i brioixeria on el consum és més esporàdic.


En vols saber més?


Productura del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".



Et toca a tu.

Per ajudar-te a prendre consciència de l’importància de la dieta equilibrada i fer esport,  la primera imatge és un link o pots jugar amb aquest simulador.


    

Estàs a punt?

Abans de començar, repassa el capítol 7 : "Hàbits saludables", del temari i contesta el qüestionari.

Aquesta activitat no és avaluable però sí que te pot ajudar a saber quin coneixements necessites tornar a repassar.

El pots fer totes les vegades que vulguis abans de passar al qüestionari d'avaluació.

   Autoavaluació.


AVALUA'T

Aquesta activitat ÉS AVALUABLE  i tan sols tindràs una oportunitat per a fer el qüestionari amb un límit de temps de 5 minuts.

Abans de començar, repassa el capítol 7: "Hàbits saludables", del temari i si no ho tens segur.

   AVALUACIÓ

8. Engolim i després... (resposta).

Fins ara, has pogut aprendre els aparells que intervenen en la nutrició per separat, però dins del cos, tot està junt i ben organitzat: a sota del diafragma hi ha l’estómac,  el cor està entremig dels dos pulmons, els ronyons...


Tasca: Tots els aparells que intervenen en la nutrició.

En grups de quatre, us heu de baixar l’arxiu... que és aquest dibuix

.

Fareu quatre còpies i a cadascuna heu de dibuixar un dels quatre aparells que participen en el procés de la nutrició, sent el resultat similar a aquest exemple.




Seguidament, retallareu únicament els aparells de cada silueta i les ajuntareu en una sola.




Els dibuixos mostrats són aproximats i el resultat no és del tot exacte. Per això, abans de començar, heu de buscar informació per a poder situar correctament cada òrgan al lloc corresponent.

 Com a tasca, heu d’enviar una fotografia del muntatge final i, opcionalment, també podeu enviar una foto de cada aparell dibuixat per separat.




Resposta a la pregunta: Engolim i després...

 Recordes aquest pensament?

 

L’aigua està considerada com un aliment ja que participa activament en tot el procés de la nutrició. A més, és un element important en el transport dels nutrients al ser un component fonamental del plasma sanguini. És també indispensable en la suor i en l’aparell excretor per a poder expulsar els elements nocius del cos, així com també participa en tot el procés de la digestió fent que al final, concretament a l’intestí gruixut, el mateix cos l’absorbeixi del quil. Finalment, les fosses nasals humidifiquen (afegeixen aigua) a l’aire que s’inspira per a evitar ressecar l’aparell pulmonar.

 

Però què passa amb l’aliment que engolim?

La resposta és a l’introducció del tema: “Els quatre aparells treballen de manera conjunta. Per a que l’aparell digestiu pugui funcionar, necessita de l’oxigen que proporciona l’aparell respiratori i que és transportat per l’aparell circulatori. L’aparell excretor té la funció de recollir i expulsar les substàncies que han estat processades”.


Estàs a punt?

Abans de començar, repassa tot el tema : "La nutrició", i contesta el qüestionari.

Aquesta activitat no és avaluable però sí que te pot ajudar a saber quin coneixements necessites tornar a repassar.

El pots fer totes les vegades que vulguis abans de passar al qüestionari d'avaluació.

   Autoavaluació.


AVALUA'T

Aquesta activitat ÉS AVALUABLE  i tan sols tindràs una oportunitat per a fer el qüestionari amb un límit de temps de 20 minuts.

Abans de començar, repassa tot el tema : "La nutrició", i i si no ho tens segur, pots fer l’autoavaluació totes les vegades que vulguis.

   AVALUACIÓ