6. L’aparell respiratori.

El noi explica que el cos d'un adult en calma poden inhalar i exhalar uns sis litres d'aire per minut.


L’aparell respiratori és el conjunt d’òrgans que tenen la funció de l’intercanvi de gasos (expulsar el diòxid de carboni, perjudicial per a la salut, i captar l’oxigen de l’aire).


Productora del vídeo: "La Educateca".



L’aparell respiratori el componen els òrgans:

  • Fosses nasals: Són dues cavitats a l’interior del nas que filtren, escalfen i humitegen l’aire que entra al nostre cos.
  • Faringe: Situada al coll, comunica la cavitat bucal i les fosses nasals amb la laringe.
  • Laringe: A més de deixar passar l’aire, conté les cordes vocals, fonamentals per emetre sons.
  • Tràquea: Tub que connecta la laringe amb els bronquis.
  •  Bronquis i bronquíols: Els bronquis són ramificacions de la tràquea que s’introdueixen en el pulmó, mentre que els bronquíols són la ramificació dels bronquis fins arribar als alvèols pulmonars.
  • Alvèols pulmonars: són una mena de bosses plenes d’aire on a través de les seves parets es fa l’intercanvi de gasos.
  • Pulmó: Órgan on es fa l’intercanvi de gasos, situat a la caixa toràcica, dividit en dues parts on la part dreta té tres lòbuls, mnstre que la part esquerra en té dos ja que és en aquest lloc on es troba el cor.

 Esquema detallat de les parts de l'aparell respiratori.

 

Detall dels alvèols pulmonars. 

Les bosses, envoltades de capilars, són plenes d'aire i és a través de les seves parets on es fa l'intercanvi de gassos.


Resumint: Al respirar, l’aire entra per la boca, però millor per les fosses nasals, on es filtra (es treu la pols), s’humiteja i s’escalfa a una temperatura més idònia per al nostre cos. Passa per la faringe i baixa per la laringe i la tràquea fins al bronquis que es continuen ramificant pels bronquíols fins arribar finalment, als alvèols pulmonars que són unes petites bosses plenes d’aire envoltades de capil·lars on, a través de les seves parets, hi ha l’intercanvi de gasos: el glòbul vermell allibera el diòxid de carboni que transporta i capta l’oxigen que, tornant per les venes al cor, serà bombejat per les artèries per a proporcionar-lo a les cèl·lules.



Et toca a tu.