2. Els nutrients.

Els nutrients són molècules (proteïnes, lípids, glúcids, vitamines…) que la cèl·lula necessita per a poder viure i que s’extreuen amb processos físics i químics dels aliments.

 

Els nutrients, aportats pels aliments, realitzen tres funcions vitals:

  • Energètica: Els glúcids i els lípids aporten l’energia que es necessita per a què el cos pugui funcionar. Exemples: còrrer, saltar, parlar… és a dir: moure’ns.
  • Reparadora o constructora: Les proteïnes són el material necessari per a la reparació i renovació de les cèl·lules així com del creixement del cos. Com a exemple: els glòbuls vermells de la sang, la pell, el cabell…
  • Reguladora: L’aigua, les vitamines i les sals minerals ajuden a que es puguin realitzar certes reaccions químiques necessàries per al bon funcionament a l’interior de la cèl·lula. La funció reguladora ajuda a protegir-nos de les malalties.


2.1.- Tipus de nutrients

Estigues atent a aquest vídeo introductori, hi ha alguns conceptes que coneixes, però també hi ha nous.

Productora del vídeo: "Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA".

  • Glúcids o hidrats de carboni. Aporten energia i es troben principalment en aliments com: cereals, pa, pasta (macarrons, espagueti…) sucre…
  • Lípids o greixos. Són una reserva però, en el cas de necessitat energètica, els glúcids són els prioritaris. Es troben en aliments com l’oli i les mantegues.
  • Proteïnes. Amb la funció principal de reparació o construcció de teixits i òrgans com els músculs, óssos, pell… Es troben principalment a la carn, peix, ous i als derivats làctics com el formatge, iogurts, llet…
  • Vitamines i sals minerals. Tenen una funció reguladora del cos, com el correcte funcionament dels músculs. Es troben en aliments com les fruites, verdures i hortalisses.
  • Aigua. Entre altres funcions, facilita la digestió, eliminació de residus i reaccions químiques a l’interior de la cèl·lula. Es troba a tots els aliments i és el principal component del cos humà.




Et toca a tu.

En aquest apartat hi ha activitats per a repassar el tema. Per a poder accedir, clica damunt de la icona.


Icone per a poder accedir a l'activitat     Icone per accedir a l'activitat del joc de memòria entre nutrients i aliments.


Estàs a punt?

Abans de començar, repassa els capítols 1 i 2: "Què és la nutrició" i "Els nutrients" del temari i contesta el qüestionari.

Aquesta activitat no és avaluable però sí que et pot ajudar a saber quins coneixements necessites tornar a repassar.

El pots fer totes les vegades que vulguis abans de passar al qüestionari d'avaluació

  Autoavaluació capítols 1 i 2


AVALUA'T

Aquesta activitat ÉS AVALUABLE  i tan sols tindràs una oportunitat per a fer el qüestionari amb un límit de temps de 5 minuts.

Abans de començar, repassa els capítols 1 i 2: "Què és la nutrició" i "Els nutrients", del temari i si no ho tens segur.

 AVALUACIÓ capítols 1 i 2