Fòrum de dubtes-NODES (històric)

Carrusel

Re: Carrusel

per FRANCESC BUSQUETS BURGUERA -
Nombre de respostes: 0

Hola,

Complementant el que expliqueu, a l'hora d'adquirir un domini propi per al centre és important tenir en compte el tipus de "domini de primer nivell" (Top Level Domain o TLD) dins del qual s'englobarà. Em refereixo a les lletres que van al darrera del darrer punt.

Els dominis de primer nivell poden ser territorials (.es per a Espanya, .fr per a França, etc.) o temàtics. Dins dels temàtics, els més coneguts són:

  • .com (de commercial) per a empreses que tenen com a objectiu fer negoci. Per exemple: google.com

  • .org (d'organization) per a organitzacions i associacions de tot tipus, normalment sense ànim de lucre. També l'acostumen a fer servir els projectes de programari lliure. Per exemple, WordPress (la plataforma amb què està fet Àgora-Nodes) utilitza "wordpress.org" per al projecte de programari lliure, obert a la col·laboració desinteressada de milers de persones, i "wordpress.com" per a serveis comercials lligats al projecte. Els beneficis del ".com" serveixen per a finançar en part el ".org".

  • .net (de network) per a serveis de xarxa i instal·lacions informàtiques en general. Per exemple: whois.net

  • ... i altres: .biz, .gov, .edu (només per a universitats), .info, .travel ...

Un cas especial de domini temàtic és el .cat, que no és un domini territorial sinó d'àmbit cultural i lingüístic. Dins del domini .cat s'hi engloben institucions, empreses, associacions i persones que estan vinculades a l'àmbit cultural i lingüístic català, tant del Principat com d'altres territoris.

Al web de la fundació que gestiona el domini .cat hi trobareu molta més informació sobre els seus objectius i abast: http://fundacio.cat

La majoria de centres educatius públics de Catalunya que tenen domini propi l'han registrat dins del domini ".cat". Crec que és un encert, perquè es desvinculen de connotacions comercials (que en principi no hauríem de tenir als centres públics) i s'associen al col·lectiu cultural i lingüístic català, que ara mateix no compta amb codi d'estat independent.

Per tant, el meu consell seria que els centres educatius catalans que vulgueu tenir un domini propi el registreu sempre dins del domini .cat. El cost és una mica superior (de l'ordre de 16€ anuals), però crec que identifica millor el tipus de servei que oferim.

Per saber-ne més, us recomano donar un cop d'ull a les entrades sobre dominis de primer nivell de la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Domini_de_primer_nivell i http://ca.wikipedia.org/wiki/Domini_de_primer_nivell_gen%C3%A8ric

Sobre el tema dels codis territorials, i per què Catalunya encara no en té cap d'assignat, vegeu: http://ca.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1