Notícies d'ÀGORA

Propostes didàctiques del 1r trimestre a Alexandria

par Administrador/a Espai de suport,

La setmana passada es van publicar a Alexandria una sèrie de cursos creats pel Departament d’Educació per a diverses matèries, adreçats a l‘alumnat des de 5è de primària fins a 4t d’ESO.Aquests cursos abasten la programació curricular de les matèries durant el primer trimestre del curs acadèmic. Es poden desenvolupar de forma presencial a l’aula i també poden ser especialment útils en cas de confinament, per treballar-ne els continguts de forma telemàtica.

Per usar els cursos des d'un Moodle d'Àgora podeu fer servir l'eina d'importació directa que trobareu a l'administració dels cursos. Ho trobareu explicat al PMF Com puc importar cursos i activitats SCORM d'Alexandria?

En el cas de voler fer servir aquets cursos a un Moodle fora d'Àgora caldrà que baixeu els fitxers de còpia de seguretat corresponents des de la fitxa dels cursos i els importeu en el Moodle del vostre centre. 


Actualització al Moodle 3.8.4 d'Àgora

par Administrador/a Espai de suport,

Moodle 3.8El dia 30 de juliol es va dur a terme el canvi de versió del Moodle a tots els espais d'Àgora per actualitzar-la a la versió 3.8.4.   

En cas que accediu al vostre Moodle i us aparegui una finestra demanant que actualitzeu la base de dades, feu clic al botó que apareix al final de la pàgina. El procés pot trigar uns minuts. En cas que es quedi aturat, refresqueu la pàgina. A continuació feu el següent:

 1. Accediu al vostre Moodle amb l'usuari "admin"
 2. Aneu a Administració del lloc | Notificacions
 3. Accedireu a una pàgina diversos paràmetres on, sense editar-ne cap, desplaceu-vos fins al final, i feu clic a Desa els canvis
Aquests passos només cal fer-los en cas que us hagi aparegut el missatge d'actualització de la base de dades. Si no us arriba a aparèixer aquest missatge no passa res: significa que el vostre Moodle ja s'ha actualitzat de manera automàtica

El canvi principal d'aquesta nova versió és l'actualització del tema gràfic, ara basat en Boost
La millora més important i evident és la incorporació d'un menú lateral contextual plegable amb les opcions de configuració més habituals.


Vista general
Vista dins d'un curs
Menú lateral portada Menú lateral dins d'un curs


Amb aquest menú lateral plegable, és recomanable eliminar dels llocs els menús Navegació i Administració, ja que totes les opcions es troben en aquest menú contextual.
A banda del tema nou, aquesta versió incorpora principalment les millores i novetats següents:

Novetats més destacades de Moodle 3.7 i 3.8

Pel professorat Per a les persones administradores Per a tothom
 • Possibilitat d'eliminar converses de grup de la missatgeria.
 • Opció d'afegir una resposta privada a un fòrum així com bloquejar manualment una conversa.
 • Ara les insígnies es poden atorgar en base a les competències, a més, aquestes es poden qualificar en qualificar les activitats.
 • Camps personalitzats als cursos, prèviament els ha d'afegir l'administrador.
 • Els capítols ocults dels llibres es mostren al professorat sense necessitat d'activar edició.
 • Opció de rotar un PDF tramès a una Tasca.
 • Filtratge de competències per recurs o activitat on es troben enllaçades.
 • Entorn de qualificació dels fòrums específic (directa o avançada).
 • Els fòrums ara es poden exportar i inclouen un informe resumit de l'activitat dels estudiants.
 • Incrustació d'activitats H5P des de l'editor Atto.
 • Filtratge per grups per a atorgar insígnies.
 • S'ha afegit un permís nou que permet definir qui veu llistes de cursos en diferents categories.
 • La configuració de la missatgeria ara es troba a una categoria de l'Administració del lloc.
 • Suport millorat per a Open Badges
 • Nou filtre per a mostrar activitats H5P
 • S'ha afegit un botó a l'editor Atto per a emoticones.
 • Configuració del filtre predeterminat a la cerca d'usuaris.
 • Millores a la càrrega d'usuaris per CSV.
 • Nova opció que permet duplicar Tours d'usuari.
 • Resposta ràpida de missatges del fòrum.
 • Destacar (marcar amb estrella) i ordenar missatges dels fòrums
 • Millores diverses a la missatgeria, per exemple, silenciar missatges.
 • Espai privat dins la missatgeria per a anotacions privades.
 • Esborrar l'opció triada a una pregunta de qüestionari.
 • Opció d'afegir multimèdia a una Lliçó.
 • Opció d'impressió millorada a les Lliçons.
 • Nova interfície per a qualificar i veure qualificacions dels fòrums.
 • Nous filtres a la vista general de cursos
 • Nous filtres de calendari (mes, dia o esdeveniment proper).
 • Afegir emoticones a la missatgeria privada.
 • Notificacions millorades
 • Alerta de temps de sessió esgotat.
Podeu consultar la llista completa de millores a les pàgines oficials de Moodle següents (en anglès):
Com sempre, si detecteu alguna incidència i/o teniu qualsevol dubte relacionat amb aquesta actualització ja ens el fareu arribar mitjançant els mecanismes habituals (Fòrum Àgora-MOODLE, Formulari contacte SAU...).

Migració de Nodes a EIX

par Administrador/a Espai de suport,
El proper divendres 3 de juliol a les 15h s’aturaran tots els espais Nodes d’Àgora (excepte escoles oficials d'idiomes) per tal de migrar-los als servidors nous, tal com s’ha fet darrerament amb els espais Moodle. 

La migració es durà a terme durant el cap de setmana i està previst que s’allargui com a màxim fins al dimarts dia 7 de juliol.

A diferència dels espais Moodle, que van canviar la seva adreça al domini "educaciodigital.cat", els Nodes mantindran el seu URL actual dins del domini "xtec.cat" (agora.xtec.cat, projectes.xtec.cat o serveiseducatius.xtec.cat).

Teniu el fòrum de dubtes de Nodes a la vostra disposició per a qualsevol consulta.Estabilització d’Àgora

par Administrador/a Espai de suport,

Àgora, infrastructura que proporciona entorns virtuals Moodle i pàgines web Nodes als centres educatius de Catalunya, va patir moments de saturació durant la setmana del 14 al 17 d’abril degut a un gran increment d’accesos. 

Es va constatar que els 13 frontals (servidors que atenen les peticions) tenen el seu límit operatiu en 70.000 peticions diferents d’entrada diàries, moment a partir del qual el temps de resposta del servei i l’experiència d’usuari empitjora molt fins arribar al punt de saturació.

Tot i que hi havia un pla de migració planificat al juliol, es va iniciar una migració urgent dels centres educatius més actius cap a una nova infraestructura al núvol. A banda d’alguns problemes puntuals1, la migració ha estat un èxit i s’ha estabilitzat el servei d’Àgora distribuint el nombre d'accessos entre totes dues infraestructures. 


La infraestructura nova, denominada EIX-Àgora, utilitza 15 frontals ampliables de forma dinàmica en qüestió de minuts en funció de la càrrega. Això garanteix la disponibilitat i un temps de resposta estable de les aplicacions. 1 Entre els primers centres migrats, 10 no van poder accedir temporalment a alguns fitxers. El problema ja està resolt.

Incidències al servei d'Àgora

par Administrador/a Espai de suport,

Coincidint amb l’inici d’activitat lectiva del tercer trimestre aquests darrers dies s’ha intensificat el treball en línia i l’ús dels entorns virtuals d'aprenentatge per part dels centres educatius de Catalunya. Aquest fet ha provocat que s’arribés a quadruplicar el trànsit habitual de dades en nombre d’accions, d’activitats i de creació de cursos.

Al llarg del dia d’ahir l’alt nombre dels centres que estaven connectats alhora va produir alguns problemes al sistema, raó per la qual es va determinar posar un topall al nombre d’usuaris que hi podien accedir al mateix temps, així s’evita el col·lapse del sistema i es facilita que els usuaris que estan treballant puguin seguir fent-ho amb garanties. Als centres que no hi poden accedir se’ls demana un temps d’espera.

En paral·lel, al llarg d’aquesta setmana s’està duent a terme la migració gradual dels entorns virtuals d’alguns centres fins ara allotjats als servidors del Departament cap al nou servei Moodle-EIX, allotjat al núvol, per tal de d’alliberar trànsit i equilibrar els sistema. 

A data d’avui, s'està donant cobertura a 2.213 entorns Moodle, amb un total de 28.786 cursos, que suposen una mitjana de 81.291 connexions diàries i aglutinen 4.639.326  accions que es desenvolupen dins de la plataforma.

Sujets antérieurs...