8. La informàtica en els sistemes productius

Actualment els sistemes informàtics estan totalment implementats en totes les fases del procés productiu, des de les tasques administratives o les de control d'estocs, fins a les de control de qualitat, o a les del propi procés automatitzat. Així podem destacar:

Disseny assistit per ordinador (CAD, Computer Aided Design)

Consisteix en l'ús de programes de dibuix que faciliten el disseny d'un producte. N'hi ha molts, però el més conegut per arquitectura i enginyeria és l'Autocad. De la seva utilització en resulta un arxiu amb la imatge digital del producte a fabricar.

Enginyeria assistida per ordinador (CAE, Computer Aided Enginneering)

En el desenvolupament de projectes fa possible, no només dibuixar cada part, sinó fer-ne simulacions virtuals, triant diferents materials i fer-ne els càlculs de resistència corresponent. Així podem triar l'opció més adequada. Actualment en la creació de nous productes la possibilitat de fer prototips amb impressores 3D.

Fabricació assistida per ordinador (CAM, Computer Aided Manufacturing)

Les màquines CNC són controlades directament per sistemes informàtics. El CAD/CAM automatitza tot el procés des del disseny fins a la fabricació evitant altres intervencions. Dels programes CAM en resultarà un fitxer amb les instruccions de fabricació del producte per poder utilitzar a les màquines.

Control numèric amb ordinador (CNC, Computerized Numerical Control)

Les màquines CNC són controlades per un programa que realitza les operacions de construcció d'una peça. El sistema està basat en un petit ordinador que controla motors pas a pas, els quals controlen tot el moviment de les eines i els materials.

Màquina Fresadora de CNC

Màquina Fresadora de CNC

Robots industrials

Els robots industrials es fan servir en grans processos de fabricació, treballant sense parar les 24 hores del dia. Un exemple són els robots els que fabriquen les carrosseries dels vehicles, per exemple fent soldadures sense parar. En aquest cas, a més d'evitar de fer feines perilloses als operaris, fan les soldadures totes iguals i amb gran precisió.

Braç robòtic industrial

Braç robòtic industrial

Cèl·lules de fabricació flexible

Consisteix en agrupar diferents màquines i robots en una unitat de producció, de forma que es fabrica el producte de forma totalment automatitzada, sense cap intervenció humana directa.

Només canviant el programa a executar es poden produir diferents productes en una mateixa cèl·lula de fabricació.

Les cèl·lules de fabricació flexibles consten de diversos elements com robots i diferents tipus de màquines CNC

Cèl·lula de fabricació flexible

Cèl·lula de fabricació flexible

Producció integrada per ordinador (CIM, Computer Integrated Manufacturing)

És el conjunt de tècniques electròniques i informàtiques connectades i interrelacionades en el procés de producció industrial que tenen com a objectiu millorar-ne la productivitat.

El mètode CIM fa servir la integració de tots els sistemes automatitzats (CAD/CAM/CAE) per l'anàlisi, disseny, optimització i fabricació dels productes d'una empresa.

Control supervisor i adquisició de dades (SCADA, Supervisory Control And Data Acquisition)

Els sistemes SCADA són programes informàtics dissenyats per al control global de la producció que proporciona comunicació amb tots els dispositius. Fan el seguiment de les variables del procés en temps real, i permetent seguir i modificar el procés des de la sala de control.

Cèl·lula de fabricació flexible

Sala de control d'una cèl·lula de fabricació flexible