9. Ús racional dels materials

L'enorme increment de la quantitat de productes fabricats porta amb si l'aparició de dos greus problemes per a la societat:
  • L'esgotament prematur dels recursos naturals tant de materials renovables, que mai s'haurien de veure en perill, sempre que es fes d'ells un ús raonable, com dels no renovables, sent aquests els que estan en major risc ja que no hi ha recanvi per a ells a la Terra.
  • Excessiu augment de residus industrials el que provoca un significatiu deteriorament del medi ambient. Aquests residus industrials (materials sòlids, líquids o gasosos generats en les activitats socials i industrials) s'estan generant en l'actualitat en quantitats desproporcionades, a causa del gran desenvolupament industrial de què gaudim.

És molt important que qualsevol procés industrial es dugui a terme tenint present la regla de les tres erres: 

 Regla de les tres erres

  • Reduir. El desenvolupament tecnològic permet dissenyar processos que minimitzin l'ús de materials en els processos de producció i que es generin menor quantitat de residus. Igualment nosaltres hem d'evitar el consum de productes innecessaris.
  • Reutilitzar. Hem d'oferir noves possibilitats d'utilització a un producte que hagi tingut un altre ús, sense necessitat de modificar-lo o transformar-lo.
  • Reciclar. Els productes que han arribat a la seva fase última d'utilització han de ser separats per ser reprocessats i incorporats de nou a la cadena productiva, donant-los una nova utilitat.

Sïmbolo internacional del reciclaje.


Autoria dels materials : Junta de Andalucia amb llicència (CC BY-NC-SA 4.0)
Modificat  i adaptat per l'IEDIB i l'IOC