3. Propietats dels materials

3.3. Propietats mecàniques

Propietats mecàniques

Són les que descriuen el comportament d'un material davant les forces aplicades sobre ell, per això són especialment importants a triar el material de què ha d'estar construït un determinat objecte.


1. Tenacitat / Fragilitat

Posem aquestes dues propietats juntes perquè són "oposades".

  • Tenacitat és la capacitat d'un material de suportar, sense deformar ni trencar-se, els esforços bruscs que se li apliquin.
  • Fragilitat és la facilitat per trencar-se un material per l'acció d'un impacte
2. Elasticitat / Plasticitat
  • Elasticitat és la capacitat d'alguns materials per a recobrar la seva forma i dimensions primitives quan cessa l'esforç que els havia deformat.
  • Plasticitat és l'aptitud dels materials d'adquirir deformacions permanents, és a dir de no recobrar la seva forma i dimensions primitives quan cessa l'esforç que els havia deformat.
3. Duresa

Duresa és l'oposició que presenta un material a ser retxat per un altre.


Talco, el material más blando según la escala de MohsDiamante, el material más durosegún la escala de Mohs

Figura: Imatge de Ji-Elle a Wikimedia sota CC.

Figura: Imatge de E. Zimbres a Wikimedia sota CC.




4. Fatiga

La fatiga és una propietat que ens indica el comportament d'un material davant d'esforços, inferiors al de trencament, però que actuen d'una forma repetida.

Un pont està sotmès a fatiga perquè, quan un cotxe passa per ell, està sotmès a una càrrega, i quan no passa, no. D'aquesta forma el pont està sotmès a un esforç d'una forma contínua i repetida. Quan el material del pont sobrepassa el límit de fatiga, falla d'una manera gairebé instantània.


Anterior: 3.1. Propietats físico-químiques