1. Equilibris heterogenis

Els equilibris heterogenis són els que els reactius i els productes no es troben tots en el mateix estat físic.

En els equilibris heterogenis, no s'inclouen les concentracions de les substàncies en estat sòlid en l'expressió de la constant d'equilibri, ja que aquestes concentracions es poden considerar constants i s'engloben en valor de  Kc.


Solubilitat 

Les substàncies es classifiquen segons la seva solubilitat en:

Substàncies solubles: solubilitat ≥ 0,02 M

Substancies lleugerament solubles  10-5 M < solubilitat < 0,02 M

Substàncies insolubles: solubilitat < 10-5 M

Les reaccions de precipitació són aquelles en què ions de diferents dissolucions interaccionen per formar com a mínim un producte sòlid (insoluble).


Producte de solubilitat

Quan dissolem un solut (sal sòlida) en un dissolvent (H2O), arriba un moment en que la dissolució no admet més solut i comença a precipitar (cristal·litzar), s'ha arribat a la saturació, on:  

 Velocitat de dissolució = Velocitat de precipitació 


En el cas del clorur de plata, AgCl, que és una sal poc soluble, en una dissolució saturada d'aquesta sal, es produirà un equilibri entre la sal no dissolta i els ions en dissolució. Aquest equilibri rep el nom d'equilibri de solubilitat:

estil mida 14px AgBr parèntesi esquerre normal s parèntesi dret arpó dreta sobre arpó esquerra Ag elevat a més parèntesi esquerre aq parèntesi dret més Cl elevat a menys parèntesi esquerre aq parèntesi dret fi estil


Es tracta d'un equilibri heterogeni, per la qual cosa, la constant d'equilibri depèn únicament de les concentracions dels ions en la dissolució, perquè la concentració del sòlid es pràcticament constant, llavors tendra la següent expressió:

estil mida 14px normal K subíndex ps igual obre claudàtors Ag elevat a més tanca claudàtors subíndex eq per obre claudàtors Cl elevat a menys tanca claudàtors subíndex eq fi estil



La constant d'equilibri d'una sal en dissolució se denomina producte de solubilitat, Kps, en general:

estil mida 14px normal A subíndex normal m normal B subíndex normal n arpó dreta sobre arpó esquerra mA elevat a normal n més fi elevat més nB elevat a normal m menys fi elevat
normal K subíndex ps igual obre claudàtors normal A elevat a normal n més fi elevat tanca claudàtors subíndex eq superíndex normal m per obre claudàtors normal B elevat a normal m menys fi elevat tanca claudàtors subíndex eq superíndex normal n fi estil



El producte de solubilitat, Ks o Kps, d’una dissolució saturada d’un compost és el producte de les concentracions dels ions que constitueixen el compost, elevades als seus coeficients estequiomètrics.


El valor de Kps depèn de la temperatura



Efecte de l'ió comú

Quan s'afegeix una sal que tingui algun ió en comú a una altra sal poc soluble i en situació d’equilibri, es produeix l'efecte ió comú.

La sal afegida desplaçarà l’equilibri per formar més precipitat, com a conseqüència de l’aplicació del principi de Le Châtelier.

L'efecte de l'ió comú disminueix la solubilitat perquè augmenta el precipitat.


Efecte salí

Quan s'afegeix una sal que tingui algun ió que pugui formar un precipitat amb algun ió d’una altra sal poc soluble i en situació d’equilibri, es produeix l'efecte salí. 

Aquesta sal afegida desplaçarà l’equilibri per dissoldre el precipitat, com a conseqüència de l’aplicació del principi de Le Châtelier.

És l'efecte invers, a l’efecte de l’ió comú.