7. Crisis i problemes del sistema de la Restauració

7.3. La Revolució des de d'alt, de Maura

Fracassat l'intent regeneracionista de canviar la política espanyola van actuar noves figures dels partits dinàstics disposats a assajar polítiques reformistes per enfortir i renovar l’estat dins del marc constitucional de 1876.

El primer va ser Antonio Maura, antic polític liberal que havia canviat de partit quan va veure rebutjat pel seu mateix grup un projecte d’autonomia per a Cuba que potser hauria evitat l’esclat de l’última guerra.

Ara com a cap del partit conservador Maura va presidir un “govern llarg”, perquè va durar tres anys, durant el qual va provar de descentralitzar l’administració i posar fre al caciquisme. El seu pla era aconseguir més competències i més transparència en la gestió dels municipis, per afavorir la participació i fer aparèixer una nova classe política, conservadora i responsable, més representativa de les classes mitjanes, que donés nova vida al règim de la Restauració. D’això es va dir la “revolució des de d’alt”, perquè es tractava d’aconseguir un canvi en el funcionament però impulsat i controlat des del govern. El problema es que Maura va lligar la seva revolució a una política intransigent d’ordre públic. La duresa amb que va reprimir els aldarulls de Barcelona durant la Setmana Tràgica va provocar la caiguda del govern.

Acudit sobre la Revolució des de d'alt de Maura

Acudit periodístic sobre la "Revolució des de d'alt" de Maura. Font: Wikipèdia.

FONT: 

"[La democracia está] unánimemente proclamada, dijéranlo o no las leyes, en la conciencia de todos como la única forma posible para le gobierno de España... ¿Es que el pueblo español tiene alguna lacra, algún estigma por los cuales aquí no sea verdad lo que es verdad en todas partes? [La obra necesaria desde el poder] tenía ese claro sentido: que la democracia, que está en las leyes, pase a la realidad... Ya no hay más que un camino, que es la revolución audaz, la revolución temeraria desde el Gobierno...; las reformas hechas por el Gobierno radicalmente, rápidamente, brutalmente..." Antonio Maura. Citat per Carlos Seco Serrano