7. Crisis i problemes del sistema de la Restauració

7.5. Les reformes liberals de Canalejas

Retrat de José Canalejas

Retrat de José Canalejas

Desprès del fracàs de les reformes de Maura, del partit conservador, el rei va cridar a governar al capdavanter d'un altre projecte reformista, José Canalejas. 

Canalejas era un polític molt respectat per la seva capacitat de comunicació i per la seva franquesa. Havia arribat al partit liberal des de l'esquerra política, i conservava la voluntat de canviar el sistema de la Restauració obrint les lleis a la incorporació dels republicans i altres forces a l'esquerra de la monarquia, la qual volia democratitzar. 

Per això volia: 

  • la separació entre l'Església i l'Estat, un dels trets més conservadors de la Constitució de 1876. D'aquesta manera aconseguia que els republicans veiessin recollides algunes de les seves reivindicacions, al temps que els treia aquesta bandera, que tenia molta tirada popular. D'entrada, va prohibir la creació de nous ordres religiosos catòlics, dels quals hi havia un gran nombre. Es el que la dreta va anomenar la "Ley del Candado". També es va concedir llibertat pública de culte a les altres religions.
  • també insistia en que l'Estat havia d'intervenir en els conflictes socials entre empresaris i treballadors, en línia amb altres polítics liberals radicals d'Anglaterra o Itàlia. D'aquesta manera es volia aconseguir un sindicalisme negociador, no revolucionari, i unes vagues controlades.
  • per resoldre els problemes del camp era partidari d'una reforma agrària que augmentés el nombre de petits propietaris, també controlada pel govern.
  • va introduir el servei militar universal, sense possibilitat de redempció en diners (malgrat que els més rics encara podien fer un servei militar més curt). Una reivindiació que, com sabem, era molt important per a les classes populars.
  • abolició de l'odiat impost de consums, que gravava sobre tot als treballadors.

El rei va acceptar intentar aquestes reformes per posar fi a l'aliança dels republicans amb els socialistes, molt més perillosa per la monarquia. Tenia present que poc desprès de la Setmana Tràgica, el republicans de Portugal, amb el suport dels treballadors industrials havien aconseguit fer fora a la monarquia del país veí mitjançant una autèntica revolució.

Però el projecte de Canalejas no va poder sortir endavant perquè:

  • el partit liberal encara estava molt dividit en grups i faccions
  • la guerra del Marroc s'emportava els recursos que haurien fet falta per a les reformes i impedia la reestructuració de l'exèrcit, per a fer-lo més professional i menys conservador.
  • la creixent agitació de treballadors i pagesos pobres que donava peu a nombroses vagues i protestes. Va haver de recòrrer al mateix exèrcit per reprimir-la, fent-se sospitós de repressor entre els opositors d'esquerra

Finalment, Canalejas va ser assassinat per un pistoler anarquista en 1911, deixant incompletes les seves reformes. 

FONT 1:

Proposta de treball amb la font: Relaciona la imatge amb la política que va aplicar Canalejas des del govern. Per quina de les seves accions podia ser l'objectiu d'aquest atemptat anarquista?

Mort del president del govern José Canalejas davantu una llibreria, a Madrid

El cadàver de Josep Canalejas, davant l'aparador d'una llibreria, desprès de l'atemptat.

Font: Heraldo de Madrid.