2. L'oposició política

Els carlins es situaven en l’extrema dreta absolutista. Per a ells, calia retornar a un sistema tradicional ultracatòlic, ja que consideraven que totes les desigualtats existents eren fruit de les societats liberals i burgeses sorgides de la Revolució Industrial. Tenien encara pes entre els pagesos de determinats territoris (especialment Navarra, el País Basc, el interior de Catalunya i el País Valencià), ja que es consideraven perjudicats pel desenvolupament capitalista i per la desaparició dels furs, que creien podien ser part de la protecció davant els canvis de l’estat liberal.

Els republicans propugnaven un estat democràtic i laic, inspirat en la França d’aquell temps, on l’educació i la sanitat fossin garantides per l’estat, i el sistema esdevingués democràtic de veritat. A nivell social creien que calia crear mecanismes per tal de mitigar les desigualtats socials existents entre burgesos i treballadors.

Els socialistes propugnaven una transformació radical de la societat seguint les idees de Karl Marx. Per a ells, calia aconseguir un govern de treballadors i camperols, que socialitzés les riqueses del país per tal que, després d’un període de temps de govern dels treballadors, l’estat desaparegués i passés a existir una societat comunista on no existirien les diferències socials. Aquest grup va tenir una especial importància a Madrid, Bilbao i Astúries.

Els anarquistes propugnaven un resultat idèntic que els socialistes (una societat sense diferències socials), però els en diferenciava el mètode per aconseguir-ho. Els anarquistes, que seguien les idees de Bakunin i altres pensadors com Prodhoun o Kropotkin, creien que l’autoritat i el poder eren el càncer de la societat, i per aquest motiu eren contraris a organitzar partits polítics i participar a les eleccions. També eren contraris a la idea d’un govern de treballadors i camperols, ja que consideraven que era incompatible crear un govern de l’estat amb la voluntat de voler suprimir l’estat. Aquest sector va tenir molta importància a Catalunya.