8. Actv. Plànol de LLeida

Plànol de la ciutat de Lleida

Observeu el plànol de la ciutat de Lleida i contesteu a les qüestions.

Qüestions

1.  Descriviu la informació bàsica representada en el plànol i anomeneu les diferents zones urbanes que s’hi poden observar.

2.  Exposeu els criteris que s’utilitzen per a definir el concepte ciutat. Enumereu i defi­niu les categories bàsiques de la classificació del sòl a les ciutats.

3.  Exposeu quines són les diferents funcions que acompleixen les ciutats i relacioneu­-les amb les zones de la ciutat on es desenvolupen.

Solucionari

1. Cal descriure  les següents zones.

- El nucli antic de traçat més compacte i irregular.
- En segon lloc el posterior eixample successiu o creixement de la ciutat al seu voltant amb trames més ordenades i de forma radial- concèntrica.
- Finalment els barris perifèrics o suburbans on es poden apreciar també alguns polígons industrials.



2) Cal referir-se al criteri numèric basat en el nombre d’habitants, al criteri de la concentració i densitat de la població i al criteri de l’ocupació de la població activa basada en les activitats terciàries.

Cal argumentar la definició del concepte ciutat donat que aquests criteris poden variar segons els països i el seu nivell de desenvolupament.

Les categories bàsiques de classificació del sòl consisteixen en:
Sòl urbà.
Teixit urbà preexistent (proveït d’aigua, llum, clavegueram, accés del trànsit rodat i edificis).
Sòl urbanitzable: destinat a ser objecte de transformació per ser urbanitzat.
Sòl no urbanitzable: No s’inclou en el sòl urbà ni urbanitzable per estar sotmès a algun règim especial de protecció (per valors paisatgístics, culturals, riscos naturals, etc.).

3) Cal esmentar com a funcions bàsiques d’una ciutat o regió urbana: la funció administrativa i de serveis, la funció comercial, la funció residencial i la funció industrial.

Funció administrativa i de serveis: cal definir-la i observar que s’acostuma a desenvolupar en el centre de la ciutat, normalment en el barri antic però també en àrees de nova creació. L’alumne ha de fer esment de la denominació CBD (Central Business District) i explicar-la.

Funció comercial: cal definir-la i diferenciar el comerç especialitzat ubicat en les zones cèntriques, i els grans magatzems o hipermercats instal·lats sovint a la perifèria per raons d’espai i accessibilitat.

Funció residencial: funció característica de la ciutat, que ocupa la major part del sòl urbà i que presenta una segregació espacial relacionada amb els diferents nivells de renda de la població. Cal destacar: Els barris antics, habitats per població de classe baixa o marginal Els eixamples, espais residencials de classes mitjanes, amb tendència a convertir-se en zones de serveis. Les perifèries urbanes, on es troben dos tipus diferenciats: les zones suburbials o ciutats dormitori (mal planificades, amb manca de serveis i habitades per classes baixes) i les àrees suburbanes (zones residencials de classe alta o mitjana, amb bons serveis i comunicacions)

Funció industrial: cal definir-la i destacar que s’ha traslladat a la perifèria en els anomenats polígons industrials i parcs tecnològics per raons d’espai, comunicació i problemes de contaminació.