2. Actv. Ciutats de més de 8 milions d'habitants

Ciutats de més de 8 milions de persones

Observeu el mapa següent i contesteu a les qüestions.

Qüestions:

1. Descriviu el mapa i digueu quins continents alberguen més aglomeracions urbanes.

2. Digueu  què s'entén per ciutats milionàries i exposeu si les ciutats es desenvolupen actualment al mateix ritme

   a tot el món.

3.Exposeu les funcions  i el seu paper en el sistema món urbà o centre de serveis i de poder.

Solucionari

1. Cal descriure que estem davant un mapamundi que ens assenyala la localització de les ciutats amb més habitants (més de 8 milions d’habitants en l’any 1999). També ha d’observar que s’hi afegeix un quadre amb el nombre concret d’habitants de les principals aglomeracions urbanes. Els dos continents on es concentren el major nombre d’aglomeracions urbanes són en primer lloc Àsia, i Amèrica.

 

2) Cal exposar amb les seves pròpies paraules els següents conceptes:

- ciutats milionàries: des d’un punt de vista quantitatiu, són les ciutats que tenen més d’un milió d’habitants.

- també ha d’explicar que les ciutats no es desenvolupen al mateix ritme a tot el món. En els països desenvolupats es dóna una estabilització, i la taxa de creixement de les ciutats és baixa i fins i tot s’ha arribat al creixement 0 degut a una disminució del creixement natural i baixa del flux migratori.

- En canvi en els països subdesenvolupats la taxa de creixement de les ciutats és molt superior, el procés d’urbanització és molt ràpid i la població urbana es dobla o triplica en dècades. El creixement natural encara es manté alt i el moviment migratori camp ciutat és molt elevat. (Es pot destacar Amèrica Llatina o Àfrica).

 

 

3) L’alumnat ha d’indicar i definir amb les seves pròpies paraules quines són les funcions de la ciutat:

- la funció administrativa

- la funció d’oferta de serveis

- la funció comercial

- la funció residencial

L’alumnat ha d’exposar que arran de la internacionalització i globalització, les ciutats ja no poden ser valorades únicament segons les seves funcions locals o nacionals sinó amb relació al seu paper dins el sistema mundial de ciutats. Els centres de poder econòmic sempre estan situats en zones urbanes, així com els centres de poder polític. En el sistema mundial de ciutats, les més ben situades dins de la jerarquia són les que concentren més nombre de funcions ( administrativa, financera, productiva...) i generen més activitats. S’ha de comentar la idea de que les “grans ciutats” (majoritàriament situades en països desenvolupats)son les que acumulen més funcions direccionals econòmiques i administratives i no  coincideixen necessàriament amb les “ciutats grans”, molt poblades (situades moltes als països subdesenvolupats).