7. ACTV. Piràmide de població- Catalunya

Piràmide de població de Catalunya

Observeu el gràfic i contesteu a les qüestions.

Qüestions

1. Descriviu la informació que proporciona el gràfic.

2. Definiu el terme estructura de la població. Indiqueu a quin tipus pertany aquesta piràmide i quina evolució de la natalitat es mostra actualment.

3. Exposeu l’evolució de la població a Catalunya en el segle XX a partir de l’anàlisi del gràfic. Relacioneu-la amb els factors culturals, socials i econòmics.

Solucionari

1) Es tracta d’una piràmide de població que representa l’estructura de la població de Catalunya. La piràmide mostra una representació gràfica de la població per edats i sexe.

A l’eix horitzontal les dades s’expressen  en tant per cent. A la dreta es representen els valors corresponents a les dones i a l’esquerra els corresponents als homes.

A l’eix vertical  les franges d’edat estan distribuïdes en intervals de cinc anys.

2) El concepte estructura de la població es refereix a classificar la població per grups d’edat i per sexes, es a dir establir els grups d’edat que formen una població.

La piràmide té forma de bulb o ceba i correspon a les poblacions en procés d’envelliment.

La natalitat s’ha recuperat en els darrers anys i sembla haver- se invertit la tendència al decreixement que mostra la piràmide en els grups d’edat de 5-9 anys fins el de 20-24.

 

3) Cal fer una  breu exposició sobre l’evolució de la població catalana en el segle XX i la seva estructura actual on caldria que exposés almenys els següents aspectes:

La piràmide presenta una forma amb la base estreta, pròpia d’una població envellida de país desenvolupat, on la població jove es cada

 vegada més escassa i la de més edat cada cop més nombrosa. Això és degut a la disminució de la fecunditat i l’augment de l’esperança de vida.

Cal destacar un lleuger canvi de tendència i una recent recuperació de la natalitat en el darrer període.

 Cal destacar també el creixement explosiu que es va  donar en les dècades dels anys 60 i 70 degut a una etapa d’expansió econòmica.

Es coneix pel nom de baby boom, i correspon a la màxima amplitud de la piràmide. En part va ser degut a l’efecte de les migracions

interiors, especialment la dels anys 1950-75 (amb persones vingudes d’Andalusia, Extremadura i Castella) en el creixement de la taxa de

natalitat de Catalunya.

També s’observa una reducció de naixements a les generacions entre 1936 i 1940 a causa de la Guerra Civil i la postguerra.

La tendència a partir de 1980 ha estat d’estancament i minva dels naixements. Els últims anys apunten a una certa recuperació de la

natalitat. La recuperació de la natalitat, es deguda en gran part als corrents

migratoris que estan arribant a Catalunya. El gruix de la part alta de la piràmide indica una elevada esperança de vida.

 Per sexes, cal assenyalar que tot  i un major nombre de  naixements masculins, i el major percentatge d’homes fins els 40 anys, l’esperança

de vida és força més alta en el sexe femení degut a factors biològics i sociològics alhora. 

 Cal considerar els factors socioeconòmics i culturals que expliquen aquestes variables com en el cas del descens de la fecunditat, l’accés als mitjans anticonceptius, i molt especialment el canvi del paper de la dona amb la incorporació al mercat de treball; el nivell d’instrucció i la capacitat de decisió; els costos que representen la cura i l’educació dels fills; el retard en l’edat en que es té el primer fill; els canvis en l’estructura familiar; etc.

L’envelliment és conseqüència fonamentalment de la disminució de la fecunditat, de la disminució de la taxa de mortalitat i de l’augment de l’esperança de vida. La problemàtica que comporta és l’ increment de la despesa pública en aspectes com pensions de jubilació, serveis socials i sanitat. Però també comporta la creació de llocs de treball en els sector assistencial i de serveis i oci.

Catalunya es actualment receptora d’un important moviment migratori que comporta entre altres factors una augment de la fecunditat i el rejoveniment de la població.