2. Actv.La mortalitat infantil al món

La mortalitat infantil al món

Observeu el mapa i contesteu a ales qüestions.

Qüestions

1. Descriu la informació que proporciona el mapa.

2. Definiu els conceptes de mortalitat infantil i esperança de vida.

A continuació, enumereu els principals factors que influeixen en la mortalitat infantil.

3. Expliqueu les principals diferències entre els països desenvolupats i els països en via de desenvolupament pel que fa a a fecunditat,

mortalitat infantil, esperança de vida  i creixement natural de la població., com també les causes que justifiquen aquestes diferències.

Citeu alguns països com a exemples de les diferències comentades.

Solucionari

1)  Cal descriure que es tracta d’una mapa temàtic que reflecteix la distribució de la mortalitat infantil al món l’any 1998. Així mateix, hauria d’esmentar que s’utilitzen una sèrie de tramats per tal d’indicar els diferents nivells de mortalitat infantil de cada país. A continuació, hauria de comentar que la distribució del fenomen és desigual i que es poden diferenciar, a grans trets, dues grans zones:

•Zona de baixa mortalitat infantil a Nord-Amèrica, Europa, Japó, Austràlia i l’Amèrica temperada.

•Zona de mitja o alta mortalitat infantil a Àfrica, la meitat sud d’Àsia , Amèrica central i la major part de Sudamèrica .

•Finalment, s’hauria d’esmentar que els nivells més elevats de mortalitat infantil es localitzen als països en vies de desenvolupament, mentre els més baixos es troben als països desenvolupats.

 

2) L’alumnat hauria de definir la mortalitat infantil com la relació entre el nombre de criatures que moren durant el primer any de vida respecte del total de naixements del mateix període en un lloc determinat. L’esperança de vida es podria definir com la mitjana d’anys que pot esperar viure una persona acabada de néixer si no es modifiquen les condicions del moment.  Les definicions es podrien valorar a raó de 0,5 punts cada una. Pel que fa als factors que influeixen sobre la mortalitat infantil caldria esmentar-ne quatre com a mínim:

• una alimentació suficient i adequada

• l’accés als serveis mèdics, a les vacunes i als medicaments

• la bona salut de la mare i l’existència d’atenció mèdica durant   l’embaràs i el part

•l’accés a l’aigua potable i a una higiene adequada en general

• el nivell d’ingressos de la família

 

3) Cal estructurar la resposta de diverses maneres, bé comentant els diferents indicadors per separat i successivament, o bé comentant la situació de tots els indicadors primer en els països en vies de desenvolupament i després en els països desenvolupats. En qualsevol cas, hauries de comentar els aspectes següents:

• Fecunditat: és baixa als països desenvolupats degut a la planificació familiar i l’ús d’anticonceptius, a l’accés de la dona al món laboral i educatiu amb plenitud de drets i al predomini de criteris de benestar. Contràriament, és elevada als països en vies de desenvolupament degut a l’estructura sòcioeconomica que determina un paper productiu per a les criatures, a una escassa consideració de la dona en el conjunt de la societat i un baix nivell d’educació.

• La mortalitat infantil és baixa als països desenvolupats i alta als països en vies de desenvolupament, mentre que l’esperança és alta als primers i baixa als darrers. Tot plegat és degut a la situació de les condicions de vida que han anat millorant constantment als països desenvolupats, mentre que en els països del Tercer Món aquest procés o bé no s’ha donat de forma completa, o bé no s’ha produït.

Pel que fa al creixement natural, és força elevat en els països en vies de desenvolupament i  baix en els desenvolupats com a conseqüència del descrit en els punts anteriors..

 Pel que fa als exemples, són molts abundants ( Suècia, Espanya, França, Índia, Senegal, Bolívia...) l'alumnat n'hauria de citar tres de cada tipologia com a mínim.