Interpretació  d'una gràfica

Tal com hem dit, una de les formes d'expressar una funció és a partir d'una gràfica. Una gràfica ens dona una informació gràfica i visual entre dues magnituds que depenen una de l'altre.
La variable independent es representa sobre l'eix horitzontal (o d'abscisses) i la variable dependent sobre l'eix vertical (ordenades).
És important saber interpretar els gràfics perquè ens en trobem en tots els mitjans de comunicació cada dia.
Veiem un exemples d'un tema d'actualitat.

Exemple
El sector del transport és el responsable d'una part important de les emissions de CO2 a l'atmosfera. Aquest gràfic es visualitzen l'extracció de petroli en milions de barrils, i també el consum, al llarg d'una sèrie d'anys.


Després d'observar el gràfic, responeu:

a) Durant l'any 2000, quina va ser  aproximadament l'extracció en milions de barrils?

b) En aquest any quin va se el consum?.

c) En quin any es va produir l'extracció mínima?

d) En quin moment la diferència entre l'extracció i el consum va ser mínima? I màxima?

a) Observant la gràfica de color blau, que correspon a "extracció", la imatge de x=2000 és y=75 milions de barrils, per tant l'exptracció a l'any 2000 va ser aproximadament d'uns 75 milions de barrils.

b) Observant la gràfica de color vermell, que correspon a "consum" , veiem que és aproximadament  es van consumir 77 milions de barrils l'any 2000.

c)  Observant la gràfica de color blau, que correspon a "extracció" l'any amb menor nombre de barrils extrets és l'any 1983.

d) La menor diferència entre les dues gràfiques correspon a l'any 1981 i en 1998, on la diferència va ser de zero (observem que en aquests anys els gràfics es tallen. I la màxima a l'any 2009 en el qual es van consumir 5 milions de barrils més que els que es van extraure.