10. Activitat i solucionari "Els transports"

Observeu els gràfics següents i responeu a les qüestions plantejades.

FONT: COMISSIÓ EUROPEA. EUROSTAT. Panorama of Transport. Luxemburg, 2007.

1.  Descriviu el tipus de gràfic emprat i la informació que es proporciona.

Es tracta de dos gràfics de sectors que mostren la distribució del transport de passatgers, d’una banda, i mercaderies, de l’altra, en percentatge sobre el transport total de dins de la Unió Europea. En el cas dels passatgers, domina amplament el transport en cotxe i en general per carretera, amb presència significativa de tren i l’avió. En el cas de les mercaderies, la gran majoria dels moviments es fan per  carretera, vaixell i, en menor mesura, en tren.

 

2.  Definiu el concepte transport i exposeu les funcions que acompleix una xarxa de transport. Quins factors determinen que la xarxa de transport d’un territori sigui més o menys densa?

Cal respondre almenys 3 de les següents funcions de la xarxa de
transports:
-satisfer les necessitats de desplaçament de les persones
-satisfer les necessitats de desplaçament de persones i objectes per a les activitats econòmiques, entre els llocs de producció i distribució i els assentaments urbans.
-contribuir al creixement econòmic dels territoris.
-contribuir a difondre idees, tècniques i cultures.

Els factors de la densitat d’una xarxa de transport són:
essencialment: el nivell de desenvolupament econòmic, la densitat d’assentaments humans i els condicionants físics del territori.

3.  Utilitzeu la informació representada en els gràfics anteriors per a explicar l’especialització dels diferents sistemes de transport (carretera, tren, vaixell, avió, etc.) en el transport de passatgers o de mercaderies, per una banda, i en la distància curta, mit­jana o llarga, per l’altra.

 El transport per carretera és el més utilitzat en la curta distància, tant per moure passatgers com mercaderies, a causa de la gran densitat de la xarxa de carreteres en relació a altres sistemes.

 El transport per ferrocarril és molt utilitzat per moure mercaderies a mitja distància, ja que per seguretat i cost té més avantatges que la carretera. També té un paper important en el transport de persones en distàncies curtes dins de les grans ciutats i en distàncies mitjanes.

El transport en vaixell té el màxim avantatge en el desplaçament de mercaderies, ja que és capaç de moure grans quantitats amb un cost molt menor que la resta de  sistemes, i que això és molt clar en la llarga distància.

L’avió només té un pes apreciable dins del tràfic de passatgers a llarga distància, ja que, malgrat la rapidesa, els costos són superiors a la resta de sistemes en distàncies mitjanes o curtes, i no té la capacitat del transport en vaixell.

En els gràfics anteriors tot això es comprova de forma clara, ja que hi ha una gran diferència entre els dos gràfics presentats: en el de passatgers, la gran majoria de moviments corresponen a desplaçaments per carretera de curta distància, mentre que el pes de l’avió i del tren correspon a trajectes de mitjana o llarga distància sobretot. La mínima presència del transport marítim contrasta amb el gran paper que té aquesta en el segon gràfic, on també el tren té un paper més destacat i apareixen altres formes de transport com els oleoductes o el transport fluvial que no apareixen en el primer cas.